Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Boicot la CSM. Mai mulţi magistraţi se opun interimatului judecătorului Bogdan Mateescu

2
11 Jan 2022 17:27:45
Autor: Andreea Traicu
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Şapte magistraţi au ales să boicoteze şedinţa plenului CSM de luni, în care urma să se vacanteze postul eliberat ca urmare a pensionării Marianei Ghena, în locul ei urmând să fie numit Marian Buda, preşedintele Secţiai a II-a Civilă a ÎCCJ. Anunţul a fost făcut de judecătoarea Andreea Chiş, fiind o formă de protest faţă de asigurarea interimatului de către judecătorul Bogdan Mateescu.

"Azi, eu şi colegii judecători Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina şi colegii procurori Tatiana Toader, Florin Deac, Cristian Ban, am ales să nu participăm la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, iar, ulterior, eu şi colegii judecători enumeraţi nu am participat nici la şedinţa Secţiei de judecători. Şedinţa Plenului nu a mai avut loc pentru lipsă de cvorum, iar şedinţa Secţiei de judecători a avut loc cu participarea Ministrului Justiţiei, care a asigurat cvorumul, dânsul neparticipând şi la şedinţa Plenului", a transmis Andreea Chiş.

Magistratul îi acuză pe ceilalţi membri ai CSM că refuză să respecte legea şi că vulnerabilizează sistemul judiciar prin menţinerea la conducerea Consiliului a judecătorului Bogdan Mateescu.

"Am cerut intrarea în legalitate prin exercitarea de către vicepreşedintele a atribuţiei de conducere a şedinţei Plenului şi de alegere a unui preşedinte de şedinţă în cazul şedinţei Secţiei pentru judecători, preşedinte de şedinţă care putea fi inclusiv cel nelegal desemnat interimar, însă am fost refuzaţi.

Majoritatea a refuzat să aplice legea. (..)

Azi, o minoritate de 7 membri ai Plenului, reprezentând jumătate din membri aleşi, precum şi de 4 membri din cei 9 membri aleşi ai Secţiei de judecători, am refuzat să întărim şi să perpetuăm o nelegalitate comisă prin Hotărârea nr. 211/16.12.2021, decisă de o majoritate foarte strânsă din Plenul CSM, de desemnare a unui preşedinte interimar, contrar Constituţiei României şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Participarea la o şedinţă condusă de un preşedinte nelegitim loveşte de nulitate orice hotărâre a Consiliului adoptată în aceste condiţii", a spus Chiş.

Blocajul a apărut când CSM a respins candidaturile judecătoarelor Andreea Chiş şi Gabriela Baltag la conducerea instituţiei, numind doar vicepreşedintele din rândul procurorilor, respectiv pe Nicolae Solomon. Ulterior, plenul l-a avizat interimar pe Mateescu, cel care a condus Consiliul şi anul trecut.

"Legiuitorul nu şi-a putut imagina o situaţie care nu s-a ivit vreodată în istoria consiliilor judiciare din România, respectiv că judecătorii membri ai consiliului ar putea refuza să aleagă un preşedinte dintre cei care au capacitatea legală de a ocupa această poziţie, dorind să prezerve o situaţie de putere dobândită de o majoritate.Plenul a eludat legea, denumind interimat ceea ce nu putea fi reînnoit, conform Constituţiei, situându-se, aşadar, în afara limitelor legii şi a Constituţiei", acuză Chiş.

Judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina cer reluarea alegerilor în Sectia pentru judecători.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

bistriteanu nicolae
11.01.2022, 18:06:55

Va dati seama ce avem noi aici? Un individ care s-a sudat de scaunul de sef al CSM dincolo de orice lege cu nici o luna in urma l-a exclus din magistratura pe unul care a postat pe Tic-tok cateva imagini in care facea niste maimutareli pe motiv ca aduce atingere imaginii justitiei?! Mai Mateescule, iti spun cinstit: mai mare prejudiciu de imagine ca cel facut de tine nu l-a facut nici Danilet, nici jud. Camelia Bogdan pe care tot tu ai votat sa fie exclusa. Grav este ca tu aduci prejudiciu de imagine pe insasi "obiectul muncii", adica incalci legea cu buna stiinta!!! Cine sa mai aibe incredere in tine si in cei pe care ii reprezinti mai Mateescule?

+1 (1 vot)
Iulian Arion
11.01.2022, 19:27:14

Mateescu trebuie exclus din magistratura pentru ca nicio instanta de judecata din Romania nu a aplicat directiva CE 42/2014 privind confiscarea averilor ilicite, a donatiilor si a plasamentelor provenind din activitati infractionale. CSM ete autoritatea care trebuie sa verifice implentarea si aplicarea directivelor Uniunii Europene in practica judiciara. CSM este pentru puterea judiciara ceea ce este ASF- Autoritatea de Supraveghere Financiara in activitatile financiare, ANRE in domeniul Energetic, BNR - in domeniul bancar - ar trebui, dar nu e. Mateescul a cerut excluderea din magistratura a judecatoarei santajate si a judecatorului caratist in propria piscina, dar nu vrea sa verifice ca directivele UE nu sunt aplicate. Mateescule, Esti o rusine pentru Romania!

-23 (25 voturi)
Modifică Setările