Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Bolnavă lăsată să moară de spitalele de stat, dar salvată de sistemul privat

10
16 May 2019 08:21:08
Autor: Laurenţiu Sirbu
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

O instanţă din Capitală a obligat Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti să deconteze mii de euro unei paciente care s-a văzut nevoită să se trateze la un spital privat după ce mai multe spitale de stat au refuzat să o interneze.

Premieră în instanţele din România: Judecătoria Sectorului 1 a obligat Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti să deconteze circa 15.000 de euro unei paciente care s-a văzut nevoită să se trateze la un spital privat după ce mai multe spitale de stat au refuzat să o interneze. 

„În anul 2015 femeia din Urziceni a ajuns la spitalul judeţean local în stare gravă, în comă. Acolo medicii au spus că nu se pricep şi au sunat la Bucureşti pentru a-i găsi un loc. Au fost refuzaţi pe rând de mai multe spitale, Bagdasar, Floreasca, Universitar de Urgenţă, pe motiv că fie nu au locuri sau nu au aparatura necesară. Singura soluţie a fost să ajungă la un spital privat, în acest caz la spitalul Sanador, unde s-a şi însănătoşit. Vorbim în acest caz de un efort financiar deosebit, familia acesteia fiind obligată să apeleze la un credit bancar pentru a putea suporta costurile tratamentului. Dacă familia nu ar fi luat decizia de internare la privat exista riscul ca acum pacienta să nu mai fie în viaţă. În mod evident vorbim în acest caz de neglijenţa spitalelor de stat care au refuzat să trateze acest pacient. Dacă Casa de Asigurări se simte nedreptăţită, atunci poate da în judecată spitalele şi să-şi recupereze banii”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, cel care a reprezentat-o în instanţă pe pacienta din Urziceni. Decizia instanţei nu este definitivă.

Transferul nu a fost acceptat

Familia pacientei povesteşte cum medicul de gardă de la spitalul Judeţean Urziceni a încercat să-i ajute însă a fost refuzat de toţi cei cărora le-a cerut ajutorul. „Mama mea, în vârstă atunci de 76 de ani, în urma unei răceli puternice a făcut un edem pulmonar, fiind transportată de urgenţă la spital unde a intrat în comă. Medicul de gardă nu avea cu ce s-o ajute şi a încercat să obţină transferul către spitalul din Slobozia sau la un spital din Bucureşti. A sunat prin sistemul ministerului Sănătăţii însă nu s-a putut găsi un pat. Ştiu că este obligatoriu prin lege să se găsească un pat în aceste cazuri însă, nu s-a găsit. Ne-am dat seama că dacă rămâne acolo nu va fi salvată, şi atunci am decis internarea ei la un spital privat. A fost internată 5 săptămâni la Sanador, dintre care 3 la Terapie Intensivă, însă în final şi-a revenit şi acum este foarte bine”, spune Didina Enache, fiica pacientei.

Experţii din Sănătate recunosc că acest mecanism prin care se realizează transferul pacienţilor cu boli grave nu funcţionează şi este total ineficient. „În subordinea Ministerului Sănătăţii funcţionează acest Centru Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) care ar fi trebuit să rezolve cu succes aceste situaţii. Acest Centru nu şi-a făcut datoria, prin lege el este obligat să găsească o soluţie, nu există scuze de tipul «nu există paturi», Legea 95 obligă spitalele să aibă rezerve! În practică se ştie, atât la nivelul Ministerului Sănătăţii cât şi a Secretarilor de Stat că acest sistem este adeseori ineficient. Numai noi pacienţii ştim ce umilinţă este la nivelul medicilor de gardă care trebuie să sune şi să se roage să obţină transferul unui pacient. Sunt cazuri în care pur şi simplu COSU nici nu răspunde. Sau, şi mai rău, dau date eronate – pentru că lucrează cu un sistem de raportare la 24h, ce nu ţine cont de dinamica cazurilor. Au fost cazuri când ambulanţa s-a dus cu un pacient doar pentru a afla la poarta spitalului că nu mai sunt paturi. Au fost cazuri în care pacienţii şi-au pierdut viaţa din cauza ineficienţei acestui Centru. Ministerul şi spitalele din subordinea sa poartă responsabilitatea şi în acest caz. Ei sunt cei care trebuie să suporte costurile în acest caz”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Această situaţie de fapt a fost confirmată şi de către personalul medical din sistemul public de sănătate. „Toate transferurile de pacienţi se fac prin telefon, medicii de gardă se roagă de cei din alte spitale să le primească pacienţii. Dacă cunosc pe cineva, atunci se aranjează. În astfel de cazuri, viaţa unui pacient ţine doar de noroc, cât de bune sunt relaţiile medicului de gardă”, mărturisesc mediciii.
Indiferent de vinovat, contribuabilii plătesc

În opinia experţilor cazul va arată încă o dată „disponibilitatea” contribuabililor de a plăti pentru ineficienţa sistemului de sănătate. „Avem o lege clară care spune în ce condiţii se realiează transferul pacienţilor în aceste cazuri. Problema este că plata se va face nu atât pentru că este cineva vinovat, ci pentru că se face din banii asiguraţilor. Pentru vina cuiva, toţi contribuabilii vor trebui să suporte aceste costuri”, a declarat expertul în sănătate, Sorin Paviliu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Un cititor
16.05.2019, 09:16:33

Daca in alegeri nu se schimba nimic in Romania, si ramanem la Guvernare tot cu acesti nesimtiti care conduc prost in acest moment, romanul trebuie sa vada cum poate ca banul lui sa mearga in alta parte decat la statul asta nereformat si nesimtit, "in acest sac fara fund", in acest sistem sanitar in care probabil inca se fura engros ! Unde merg banii ?! Dam statului 200 ron/luna, iar toate analizele le facem pe banii nostri deoarece, pana ajungi sa-ti faci analizele poti sa si mori. Acum in unele orase timpul de asteptare este cam de o luna si jumatate. Acest stat nesimtit trebuie ocolit ! Este o situatie absolut sufocanta ! Pe de o parte medicii tineri nu-si gasesc de lucru iar spitalele duc lipsa de medici. De ce ? Cum s-a ajuns la ac. anomalie ?!

+5 (5 voturi)
ion carutasul
16.05.2019, 09:19:34

Cum vi se pare in cazul cancerului ,trimeterea la tratament in centrele de omcologie a bolnavilor cu bilet de trimetere de la medicul de familie si asta numai la solicitarea apartinatorilor .In lipsa acestora probabil vei muri acasa neputand sa stai pe la usile doctorilor .Cat despre eficienta tratamentului ......ca si a sistemului medical putem vorbi de prezenta unor mediocritati sinistre .

+3 (3 voturi)
Calorifer Stanescu
16.05.2019, 09:20:16

Ei... doar daca ar fi fost PSD-ul la putere in ultimii 30 de ani, asa mizerii nu s-ar fi intamplat desigur. Acum, totusi, lasand gluma la o parte, poate ca ar fi momentul si pentru romani sa se axeze pe preventie si nu pe tratare ca e o problema reala. Imi inchipui ca nimeni - nici macar cei cu pile - nu stau de placere prin spitale dar serios acum, chiar asa un popor de bolnavi suntem sa nu mai gasesti locuri libere prin spitale?

+1 (1 vot)
TGV PROFESORUL
16.05.2019, 09:33:27

pai...GET RICH OR DIE... TRYING... (50 CENT).. asta e tipul de societate... democratica actual... deci viata depinde NUMAI de bani...

+1 (1 vot)
Red Reddington
16.05.2019, 09:33:58

Mama mea...in 1991,trebuia sa nasca 2 gemeni,a nascut doar unul,decedat,altul a ramas,cateva zile in plus,deoarece doctorii nu au stiut ca mai ramasese unul...S-a capatat cu o infectie care a dus la eliminarea unui rinichi afectat...De atunci nu a mai avut incredere in spitale de nici un fel. Medicatia data,i a adus alta problema,de sange...facandu-i sangele sa aiba unele formatiuni de cheag...In 2012,dupa ani de ii sangera nasul,un cheag a dus-o la un atac cerebral,care a lasat-o la pat cu o semipareza pe dreapta...A fost dusa la spital,si de acolo,dupa ce am cumparat medicamente perfuzii,scutece etc,pt ca nu aveau in spital,ni s-a spus sa ne pregatim de inmormantare...Am luat-o din spitalul de stat si am dus-o la o clinica privata in Iasi,astazi desi mama mea este la pat,este constienta,glumeste,este in regula,insa refuza terapia de recuperare pentru a putea merge din nou,de frica celor intamplate in anii 90 la acea nastere esuata... Eu am avut un accident rutier,relativ minor,pe DN 24...Am avut niste cioburi in obraz,dupa ce un betiv si-a lasat caii sa pasca slobozi pe langa drumul national,unul mi-a sarit pe capota,spargandu-mi parbrizul ...Am fost preluat de ambulanta judeteana Vaslui...si am fost lasat pana dimineata pe un hol,am fost preluat la 22:35 PM...si am fost consultat la 8:30 dimineata urmatoare,mi s-a aplicat un bandaj peste ciobul infipt in obraz,care a stat acolo peste noapte,infectandu-se...Am cerut externarea sa plec la o clinica privata,am fost refuzat,si cu mare scandal,am reusit sa ies de acolo,si sa imi rezolv obrazul...care a fost mai distrus ca mi s a aplicat un bandaj cu nicai solutie... Apoi in Bucuresti,unde am locuit am (adresa si apartament)...am fost diagnosticat cu pietre la rinichi...am sunat la ambulanta,a ajuns dupa 2 ore,un no spa si un algcalmin injectabil si asta a fost,a doua zi dupa ce a trecut efectul medicatiei,m a luat iarasi durerea si am decis sa merg cu masina personala la spital...unde am fost luat la rost,ce caut...acum,nu detaliez,insa la durerea de rinichi,nu iti arde,de scandal sau ceva...si de atunci am decis la orice problema am,merg la clinica privata...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)