Eveniment

articolul anterior articolul urmator

BOR: Certificatul verde nu este şi nu poate deveni restrictiv pentru accesul în biserică

11
2 Dec 2021 18:21:36
Autor: Cristina Morozan
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, precum magazinele alimentare, farmaciile, spitalele sau bisericile nu poate fi contrâns de certificatul verde, transmite. joi, Biserica Ortodoxă Română (BOR). Totodată atrage atenţia că libertatea religioasă este un drept fundamental al omului.

"Cine alege în mod raţional şi informat să asculte sfatul medicilor specialişti şi să se vaccineze beneficiază, temporar, de nişte avantaje oferite de certificatul verde în anumite spaţii (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este şi nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, aşa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor. Accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta", potrivit unui comunicat transmis de BOR, citat de Digi 24.

Potrivit sursei citate, cultele religioase nu doar au pledat, dar au şi respectat şi vor respecta exemplar măsurile de prevenţie recomandate de autorităţile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism şi implicare în protejarea sănătăţii aproapelui. „E datoria lor morală şi spirituală”, subliniază BOR.
 
"Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecţie sanitară şi incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravităţii bolii şi a consecinţelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziţia Bisericii din care fac parte, ci se şi autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate şi sancţionate de Biserică, ale acestor persoane au fost şi vor rămâne, din fericire, minoritare. Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înţelept în considerare toate precauţiile care sunt cuprinse în legislaţia naţională şi internaţională cu privire la restricţionarea libertăţii religioase, cultivând şi promovând astfel, în dialog şi parteneriat cu cultele religioase, esenţiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea", conchide sursa citată.
 
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit joi cu Reprezentanţii cultelor religioase din România şi cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte, care au solicitat ca cetăţenii să poată merge la slujbe fără Certificat Covid.
 
„Este o modalitate de  dialog pe care o vom continua şi cu ceilalţi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a putea lua decizii pentru cetăţeni. A fost o discuţie şi o solicitare a reprezentanţilor cultelor ca cetăţenii să poată participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deţinerii certificatului verde. E un proiect în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialişti, şi sperăm ca într-un timp rezonabil să mergem în Parlament şi să avem această lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametri în ceea ce priveşte incidenţa bolii şi va include oamenii care au trecut prin boală”, a declarat Nicolae Ciucă.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Fil Bert
2.12.2021, 18:24:14

Sa vedem cum e cu accesul in spatiul sacru al ATI-urilor... Oops, am uitat, nu ei sint cei care trebuie sa ingrijeasca zecile de mii de grav bolnavi care se lupta pentru fiecare gura de aer, ei doar iau banii de la inmormintari.

+11 (15 voturi)
Pitrea Piron
2.12.2021, 18:42:57

adica daca cineva vrea sa se imbolnaveasca si sa mai si raspandeasca virusi si in biserica si pe la familie, prieteni etc, nu trebuie sa fie constrans in nici un fel! Oare ma intreb cati bani au fost facuti in Romania de pe urma inmormantarilor in ultimii 2 ani asa...tot lantul de furnizori de la dricar pana la groapa.

-1 (5 voturi)
Trahanache
2.12.2021, 18:25:18

BOR a ramas cu aceeasi mentalitate de "stat in stat". Fac ce vor si nu are dreptul sa-i controleze nimeni! Nu se preocupa decat de interesul propriu si nu-i inteseaza decat banul!

-7 (15 voturi)
Realist
2.12.2021, 18:45:05

Vesti bune de la confratii de peste ocean: "Un cunoscut televanghelist creștin și militant anti-vaccin a murit din cauza COVID-19. Marcus Lamb a fondat rețeaua creștină de televiziune Daystar Television Network în 1997 și a vorbit adesea împotriva vaccinurilor anti-COVID-19 în emisiunea sa. Fiul său spune că a fost victima unui „atac spiritual”"

+9 (11 voturi)
Stengaru Cosmin
2.12.2021, 19:04:37

"Medicul care a spus că "nu va plânge la înmormântarea" pacienților nevaccinați a murit la doar două săptămâni după rapel!" Postat la: 15.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS Un cardiolog în vârstă de 52 de ani, care a declarat public că nu va plânge la înmormântarea pacienților nevaccinați, a murit în somn... la doar două săptămâni după ce și-a făcut vaccinul booster, a treia doza de rapel. Si in Romania au existat si inca mai exista medici care scriu pe Facebook ca se bucura cand mor in spitale nevaccinati, care nici macar nu merita sa fie nominalizati aici. În timpul verii, doctorul Sohrab Lutchmedial a atacat persoanele "egoiste" care au refuzat să facă vaccinul. "Pentru cei care nu vor să se vaccineze din motive egoiste - indiferent de ce - nu voi plânge la înmormântarea lor", a scris Dr. Lutchmedial pe Twitter în iulie. Medicul a murit în mod neașteptat pe 8 noiembrie - la doar două săptămâni după ce a primit a 3-doză pe 24 octombrie. Potrivit presei canadiene, prietenii, familia și colegii doctorului Lutchmedial sunt în stare de șoc din cauza morții subite a acestuia. "Cu o tristețe profundă, anunțăm moartea bruscă și neașteptată a unui coleg, prieten, tată, partener și spirit inspirat", se arată în declarație. Lutchmedial a murit luni, în somn, în locuința sa din Saint John, a declarat Jean-François Légaré, șeful departamentului de chirurgie cardiacă de la Centrul de Cardiologie din New Brunswick. El avea 52 de ani."

-12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările