UPDATE BRD s-a autodenunţat la Parchet după ce angajaţi ai departamentului de resurse umane au oferit cadouri unor funcţionari din CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BRD s-a autodenunţat la Parchet FOTO Shutterstock
BRD s-a autodenunţat la Parchet FOTO Shutterstock

Şapte angajaţi din echipa Adelei Jansen, directorul executiv de resurse umane de la BRD, s-au autodenuţat la Parchet. Aceştia au recunoscut în faţa procurorilor că au oferit mai multe cadouri funcţionarilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a-i convinge să grăbească plata sumelor pe care statul le datora băncii pentru plata concediilor medicale ale angajaţilor, scrie Profit.ro.

UPDATE 18.20 - Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au transmis că până la acest moment nu au primit nicio solicitare sau informare de la Parchet.

  

"Dacă va fi o solicitare de la Parchet vom da concursul şi vom face toate demersurile în bunul curs al anchetei", a declarat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS, pentru ziare.com

Aceasta a mai precizat şi faptul că nu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate procesează solicitările de plată venite de la firme, ci casele judeţene.

"Nu Casă Naţională plăteşte concediile medicale, ci Casele Judeţele de Asigurări de Sănătate, care le şi procesează, de altfel. Nu am nicio informaţie, tot ce pot să va spun e că acolo se procesează şi se plătesc, că există criteriul de plată în ordinea solicitărilor clar, cum vin ele.  La Casă Naţională se construieşte bugetul în funcţie de solicitările fiecărei case judeţene, fiecare îşi estmeaza de pe un an pe altul. E o sumă estimativă, e adevărat, niciodată nu ştii câte concedii medicale se vor eliberă în anul următor”, a precizat purtătorul de cuvânt al CNAS.

  

***

Mituirea angajaţilor CNAS a avut loc cu mai multe ocazii, potrivit informaţiilor Profit.ro. Mai exact, aceştia au oferit diferite cadouri angajaţilor CNAS în vederea grăbirii procesului de restituire a banilor pe care CNAS îi datora băncii.

BRD face în acest moment verificări interne. Adela Jansen, şefa departamentului de resurse umane de la BRD, nu şi-a anunţat deocamdată demisia.

Decizia de a se autodenunţa este motivată, cel mai probabil, de faptul că autodenunţul poate atenua şi în unele cazuri chiar înlătura răspunderea penală.

Angajatorii sunt cei care plătesc, iniţial, concediile medicale, depunând ulterior la CNAS o cerere de restituire a sumei în virtutea dreptului angajatului la concediu plătit de stat, dar plata întârziată, dincolo de limitele legale, de către CNAS este un fenomen recurent. De cele mai multe ori se termină cu procese intentate de firme Casei de Asigurări de Sănătate.

Cine este Adela Jansen

Profit.ro scrie că Adela Jansen lucrează de 16 ani la BRD-Groupe Societé Generale, din care 11 a coordonat direcţia de resurse umane, responsabilă pentru peste 6.800 de angajaţi la nivelul anului trecut. Anterior a ocupat funcţia de secretar general al băncii. Ea este şi vicepresdinte al Camerei Franceze de Comerţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite