Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Bucăţi de sute de tone din turnurile Masivului Ceahlău s-au prăbuşit. Care sunt cauzele

3
16 Jun 2021 04:49:52
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Facebook
FOTO Facebook

După ce o bucată din cascada Bigăr s-a prăbuşit, o stâncă uriaşă din Masivul Ceahlău a căzut din cauze naturale. Turnurile care cântăreau sute de tone s-au rupt în bucăţi şi au traversat poteca ce leagă zona Ocolaşul Mic de Cabana Dochia, informează digi24.ro. Nu erau turişti în momentul prăbuşirii.

 Prăbuşirea unuia dintre turnurile Ocolaşului Mare a fost anunţată de Salvamont Neamţ pe pagina sa Facebook, situaţia fiind evaluată în acest moment de specialişti.
Salvatorii susţin că stânca de sute de tone s-a prăbuşit din cauze naturale, respectiv eroziunea generată de procesele succesive de îngheţ-dezgheţ, dar şi mai multe trăsnete.
 
”Unul din turnurile Ocolaşului Mare s-a prăbuşit din cauze naturale. Stânca uriaşă cântărind probabil sute de tone a traversat poteca turistică care lega Ocolaşul Mic de Cabana Dochia. Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turişti în momentul prăbuşirii. O echipă din cadrul compartimentului prevenire împreună cu specialistul nostru în geologie s-au deplasat în zonă pentru a efectua o evaluare a factorului de risc având în vedere că zona este traversată de o potecă turistică deosebit de fracventată în sezonul de vară ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolaşul Mic- Cabana Dochia)”, a scris Salvamont Neamţ.
   

Ar putea urma şi alte prăbuşiri de stânci

Salvamontiştii spun că este posibil ca şi alte fragmente de stâncă să se prăbuşească în viitorul apropiat şi vin cu mai multe recomandări.
 
”Concluzia pe scurt este că prăbuşirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheţ /dezgheţ acesta erodând liantul care susţinea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat şi o urmă a unei descărcări electrice de proporţie mare care este posibil să fi creat vibraţiile care au declanşat dislocarea. La ora actuală există fragmente de diverse dimensiuni aflate în instabilitate şi care se vor desprinde ulterior existând posibilitatea de a intersecta poteca turistică. În zilele următore vom amplasa indicatoare de avertizare pe acea porţiune considerată de noi periculoasă.
 

Măsuri de siguranţă :

Nu staţionaţi în acea zonă.
Traversarea se va efectua individual şi nu în grup.
Nu parcurgeţi traseul la primele ore ale dimineţii.
Nu parcurgeţi traseul în condiţii de precipitaţii.
Pe perioada de iarnă traseul va fi închis traficului turistic.
Sub nicio formă nu părăsiţi poteca turistică şi nu intraţi în Brâna Estică a Ocolaşului Mare”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Florescu Constantin
16.06.2021, 10:04:04

Cauza este defrisarea!

-5 (7 voturi)
kitty kat
16.06.2021, 10:20:18

Cand incetati defrisårile?

-2 (2 voturi)
geek-a-contra
16.06.2021, 10:42:55

ptr cei doi de mai sus: nu ca defrisarile ar fi bune, da' ce treaba au defrisarile cu prabusirea turnului aluia? voi aveti habar cum arata ocolasul mare? ca de urcat acolo nici vorba sigur nu ati calcat in viata voastra acolo sus. viziteazaneamt.ro/2012/06/19/rezervatia-stiintifica-ocolasul-mare/

+2 (2 voturi)
Modifică Setările