Bucureştenii se înghesuie să se testeze pentru COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testarea celor 11.000 de bucureşteni se va face în 20 de centre autorizate FOTO Shutterstock
Testarea celor 11.000 de bucureşteni se va face în 20 de centre autorizate FOTO Shutterstock

7.768 de persoane s-au înscris până acum pe platforma online a proiectului „Testăm pentru Bucureşti” pentru a fi testate gratuit Real Time PCR în vederea depistării infecţiei cu noul coronavirus.

Această primă etapă se va încheia odată cu înscrierea persoanei cu numărul 11.000, dar înscrierile pot continua, desfăşurându-se şi etapa a doua a acestui proiect. „Nu folosim teste rapide, acele teste scurte care sunt contestate în această perioadă, ci testarea este de tip antigen cu aparate Real Time PCR. Probele vor fi analizate de 20 de laboratoare ale clinicilor de stat si private partenere, iar costul, de aproximativ 200 de lei de persoană, va fi decontat de Primăria Capitalei” a declarat Gabriela Firea. 

Care este procedura

Conform edilului, pe platforma online testampentrubucuresti.assmb.ro/ se pot înscrie, în vederea testării RT-PCR, bucureştenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definiţiile de caz stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat. Ei vor completa o declaraţie ce cuprinde criterii de eligibilitate şi date personale (nume, prenume, CNP, serie şi număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naştere). După finalizarea acestei prime etape şi acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere şi consimţământul pentru participare. Fiecare participant înscris primeşte un număr de înregistrare şi un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare şi testarea propriu-zisă. În fine, un call-center dedicat va ţine legătura cu bucureştenii înscrişi în program şi le va comunica data şi ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.

Numărarea celor care au avut COVID-19 fără să ştie

Primarul Capitalei a declarat că în această săptămână va demara şi celălalt proiect al instituţiei, şi anume testarea pe un eşantion reprezentativ realizat de către specialiştii de la INSP, unde au fost selectate deja 10.500 de persoane din cele şase sectoare ale Capitalei. „Acele teste sunt de tip anticorpi şi vor releva felul în care acest virus a circulat în comunitatea din Bucureşti, cam ce procent de persoane au fost deja bolnave de COVID-19 şi nu au ştiut şi practic care este gradul de imunizare din municipiul Bucureşti”, a declarat Gabriela Firea. Primarul Capitalei a mai precizat că testele se vor realiza la Arena Naţională, respectând toate reglementările internaţionale în acest domeniu şi că în eşantion au fost incluse persoane pe diferite grupe de vârstă, din majoritatea cartierelor bucureştene. 

Depistarea asimptomaticilor

Cătălin Apostolescu, medic primar Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Matei Balş, susţine că ambele teste sunt extrem de utile pentru combaterea noului coronavirus. „Putem astfel descoperi noi cazuri de COVID-19 la persoane asimptomatice care însă pot răspândi boala. Acest lucru nu înseamnă, însă, că după testarea Real Time PCR la care vor fi supuşi cei 11.000 de bucureşteni vom avea neapărat o explozie a numărului de persoane îmbolnăvite în Bucureşti. În acelaşi timp, pe baza testelor de anticorpi, vor avea un tablou cât mai real al celor care au făcut deja boala”, a precizat Cătălin Apostolescu.

La rândul lui, sociologul Mircea Kivu spune că dacă primul test, cel Real Time PCR, este o cheltuire oarecum gratuită a banilor publici, cel de anticorpi este cu adevărat util. „În acest fel vom vedea adevărata incidenţă a bolii în Bucureşti, vom vedea câţi cetăţeni au avut, de fapt, COVID-19. Practic, vom avea o rată reală de îmbolnăvire. După părerea mea, o astfel de testare ar fi necesară la nivel national, nu numai în Capitală”, a explicat Mircea Kivu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite