Bucureştiul, cel mai ridicat risc seismic din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Harta seismică a Capitalei indică nordul oraşului şi zonele lacurilor drept cele mai vulnerabile în cazul unui cutremur de mare intensitate Previziunile seismologilor, dar şi ale

Harta seismică a Capitalei indică nordul oraşului şi zonele lacurilor drept cele mai vulnerabile în cazul unui cutremur de mare intensitate

Previziunile seismologilor, dar şi ale constructorilor sunt sumbre pentru Bucureşti, în cazul unui cutremur cel puţin la fel de puternic ca şi cel din 4 martie 1977. Principalele probleme ale oraşului sunt determinate fie de calitatea solului, fie de vulnerabilitatea construcţiilor care au trecut deja prin mai multe seisme şi nu au mai fost consolidate. În aceste condiţii, Capitala este împărţită în 14 zone de risc seismic.

Zona lacurilor Capitalei este cea mai periculoasă

"Bucureştiul este capitala cu cel mai ridicat risc seismic din Europa", susţine Dan Lungu, director general al Institutului Naţional al Monumentelor Istorice şi profesor la catedra de beton armat a Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti.

Explicaţiile sunt multiple, iar printre acestea se numără şi suprafaţa importantă de luciu de apă din Capitală. Hidrotehnicienii sunt de părere că zonele adiacente salbei de lacuri sunt cele mai vulnerabile în cazul unui seism.

"Ca inginer hidrotehnic pot să afirm că Bucureştiul are o problemă majoră în zona de nord, unde sunt lacurile, pentru că, în caz de cutremur, acolo este porţiunea cu cele mai mari accelerări", confirmă şi viceprimarul general al municipiului Bucureşti, Răzvan Murgeanu.

Băneasa şi Pantelimon, cele mai afectate de un seism

Potrivit datelor şi hărţilor întocmite de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, zona Băneasa - Casa Presei Libere şi cartierul Pantelimon au cele mai mari acceleraţii în caz de cutremur. Urmează zona Izvor, unde se află şi Palatul Parlamentului, iar pe acelaşi nivel de risc se află cartierele Cotroceni şi Drumul Taberei. Mai redus ca în nord, riscul seismic este însă destul de mare şi în sud-est, în cartierele Titan şi Balta Albă. Pe acelaşi plan se află şi centrul Bucureştiului, cu zonele 1 Mai - Titulescu şi Tei - Floreasca. Vibraţiile cu cea mai mică intensitate sunt resimţite în cartierele Berceni, Vitan şi Republica.

"Un cutremur major va fi cel puţin la fel de devastator ca cel din "77"

Harta seismică a Capitalei nu este completă fără blocurile care au fost avariate în 1977 şi care au fost construite într-o perioadă în care inginerii nu aveau cunoştinţe suficiente despre rezistenţa la cutremure. Din cele peste 120 de blocuri şubrede din Bucureşti, 19 sunt situate chiar în centrul oraşului, pe Calea Victoriei, Bulevardul Magheru şi Bulevardul Nicolae Bălcescu. "Clădirile vechi, de tip turn, cu spaţii pentru magazine la parter, clădiri de colţ şi imobile care au semne exterioare în urma cutremurului din 1977 sunt cele mai vulnerabile în caz de cutremur", afirmă profesorul Lungu. Specialiştii consideră că un cutremur major va fi cel puţin la fel de devastator ca şi cel din 1977. Studiile din ultimii 10 ani arată că pe harta de risc seismic stau la loc de frunte şi blocuri construite în anii '60. Ele sunt dispuse pe Şoseaua Ştefan cel Mare, în zona intersecţiei cu Vasile Lascăr şi pe Lascăr Catargiu, imobilele din apropierea Gării de Nord. Majoritatea sunt trecute la gradul doi de risc seismic, însă în cazul unui cutremur statisticile sunt inutile.

În zona lacurilor avem cele mai mari accelerări în cazul unui seism puternic
Răzvan Murgeanu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite