Bugetul amputat al Apărării. Cum s-au ratat programele de înzestrare ale Armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto MAPN
Foto MAPN

Deşi responsabilii guvernamentali s-au angajat public să aducă bugetul Apărării la un nivel de cel puţin 2 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), conform proiectului de buget pentru acest an, raportat la PIB-ul de 1.022.500 milioane lei, procentual, cheltuielile militare ale României rămân pe trendul descendent. Concret, pentru acest capitol a fost alocată suma de 18.125.001 mii lei, adică numai 1,77 la sută din PIB.

Asta după ce nici anul trecut cheltuielile militare ale României nu au atins pragul de 2 la sută solicitat de responsabilii NATO. Ba chiar, procentual, au scăzut faţă de cele din 2017. Astfel, de la 1,81 la sută în 2017, acestea au ajuns anul trecut la 1,79 la sută din PIB, adică 17.007.300 mii lei. Totul în contextul în care anul trecut, în timpul summit-ului NATO de la Bruxelles, preşedintele american, Donald Trump, le-a cerut statelor membre NATO să mărească cheltuielile pentru securitate la cel puţin 2% din PIB, urmând ca acest procent să urce la 4, până în 2024. Trump şi-a motivat solicitarea susţinând că actualele cheltuieli sunt insuficiente pentru apărare. La vremea respectivă, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat cerinţa lui Trump, dar a precizat că nu s-a ajuns la un acord între statele membre în această privinţă.

Moscova se bucură când vede aceste cifre   Costin Georgescu, fost director al SRI

„Aliaţii nu vor vedea cu ochi buni acest lucru mai ales că ne-am luat nişte angajamente. Dacă aliaţii americani îşi pierd încrederea vom avea de tras. Oricum, Moscova se bucură când vede aceste cifre”, este de părere fostul director al SRI Costin Georgescu.

Modernizarea avioanelor IAR-99, ultimul program de dotare ratat 

Anul trecut, toate licitaţiile lansate de MApN au bătut pasul pe loc. Astfel, după ce au fost ratate programele corvetelor, bateriilor de coastă şi camioanelor, o altă procedură de achiziţie a ajuns blocată în instanţă. Este vorba de programul de modernizare a celor 20 de aeronave de şcoală IAR-99 Şoim care urmează să primească avionică similară cu cea a avioanelor de luptă  F-16 Fighting Falcon  ale Forţelor Aeriene. Asta în contextul în care, cu o finanţare de 124 milioane de euro fără TVA asigurată, procesul de modernizare este considerat crucial chiar de către Ministerul Apărării care este în plin proces de formare a piloţilor care vor opera în final cele peste 50 de avioane F-16 Fighting Falcon  ale Forţelor Aeriene.

Concret, producătorul de avioane din Craiova nu a organizat o licitaţie propriu-zisă pentru a selecta furnizorul de avionică ce va dota avioanele Armatei Române, ci a lansat o procedură de selecţie pe baza unor cereri de ofertă. 

Conform unor surse, au depus oferte companiile Leonardo, care este fosta Alenia Aeronautica,  Elbit Systems şi CMC Electronics Aurora LLC. După o scurtă deliberare, a fost selectată ultima companie, iar acest lucru i-a nemulţumit pe responsabilii Elbit care au şi decis să conteste procedura în instanţă. 

La această procedură a depus iniţial o ofertă şi producătorul avioanelor F16,  Lockheed Martin. Din motive necunoscute, până la anunţarea companiei selectate, cei de Lockheed Martin s-au retras din competiţie. 

Ce programe au avut succes

În 2018 s-au derulat cu succes şi s-au făcut plăţi de câteva miliarde doar pe marile contractele negociate direct, Guvern-Guvern, în principal pentru armament american. În aceste cazuri plăţile s-au făcut la termen şi la valoarea convenită. Este vorba de achiziţionarea sistemul de apărare anti-aeriană Patriot, a lansatoarelor de rachete HIMARS şi a transportoarelor blindate Piranha V. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite