Cadavrele oilor din Portul Midia care plutesc în apă pot deveni bombe biologice. Ce bacterii mortale se pot dezvolta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut 3 săptămâni de când o navă cu 14 mii de oi la bord s-a scufundat în Portul Midia. Dar încă plutesc oi în Marea Neagră. Nici până acum autorităţile nu au reuşit să îndepărteze pericolul. Autoritatea Navală colaborează cu două firme, acestea din urmă vor lua cadavrele şi le vor incinera. Operaţiunea durează, însă.

Autorităţile spun că situaţia este sub control. Zilnic o navă controlează zona şi în cazul în care cadavrele ajung în Marea Neagră, scafandrii vin şi igienizează zona.

Specialiştii susţin că, având în vedere că este o incită închisă şi o cantitate mare de masă organică aflată în descompunere, aceasta poate să ducă, în câteva săptămâni, la un fenomen de anoxie, de dispariţie a oxigenului din zona respectiva, şi acest fenomen e însoţit de mortalitatea tuturor organismelor marine din corpul de apă respectiv. Dacă ar fi masă deschisă, problemele nu ar fi la fel de mari, iar peştii ar putea să consume din această materie organică. Aici nu ajung nici curenţii marini.

„Felicit autorităţile care patrulează şi culeg cadavrele care pot ajunge pe ţărm. Pe orice cadavru se pot devolta culturi bactriene, inclusiv şi cele de tipul antraxul care ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea publică. Mă îndoiesc că pot fi scoase foarte uşor. E riscant şi dificil şi cu nişte costuri destul de mari”, explică biologul Răzvan Popescu Mireceni, citat de digi 24.ro. „Cam două, trei săptămâni după moartea lor vor fi întregi, după aceea pot apărea procedee care pot duce la dezmembrarea acestora şi implicit la o difuzie a materiei organice în apă”, a precizat biologul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite