Călătoriile în UE. Minorii cu părinţi vaccinaţi ar putea fi exceptaţi de la carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Comisia Europeană propune ţărilor membre reguli noi de călătorie pentru familiile care au copii mai mici de 12 ani şi care nu pot fi vaccinaţi anti-COVID19. Executivul european recomandă ca minorii ai căror părinţi sunt complet vaccinaţi să nu fie nevoiţi să stea în carantină, indiferent de ţara din care călătoresc. De asemenea, conform propunerii Comisiei, copiii mai mici de 6 ani ar trebui să fie exceptaţi de la testare.

„Propunem ca minorii care vor călători cu părinţii să nu fie nevoiţi să stea în carantină dacă părinţii lor sunt scutiţi - de exemplu, dacă sunt vaccinaţi. Propunem ca statele membre să fie de acord să scutească minorii mai mici de 6 ani de testare. Propunem ca testele PCR să fie considerate valide pentru 72 de ore, iar testele rapide antigen - în statele care le acceptă - pentru 48 de ore”,  a anunţat luni Didier Reynders, comisarul UE pentru justiţie.

Propunerile Comisiei Europene, inclusiv cea referitoare la scutirea minorilor de carantină, vin în condiţiile în care Uniunea Europeană se pregăteşte pentru introducerea certificatului verde, care ar urma să fie folosit din data de 1 iulie.

Setul de măsuri propus de Comisia Europeană prevede că persoanele vaccinate şi cu a doua doză sunt exceptate de la carantină, indiferent de situaţia epidemiologică din ţara unde au călătorit, iar o regulă similară ar trebui să se aplice şi persoanelor care au trecut prin boală şi care au primit cel puţin prima doză a unui vaccin.

De altfel, persoanele care au trecut prin boală ar putea să se bucure de un regim liber de călătorie până la 180 de zile după recuperare.

Testele PCR ar urma să fie valabile 72 de ore, iar cele rapide - 48 de ore.

Rămân valabile, conform recomandărilor Comisiei Europene, acea hartă şi acel sistem de culori în funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare stat în parte, însă Comisia propune ca fiecare stat să aibă la îndemână un sistem de „frână de urgenţă” în cazul în care situaţia epidemiologică dintr-o anumită ţară se deteriorează rapid sau apar mutaţii care provoacă îngrijorare, arată digi24.ro. Atunci, fiecare ţară va avea libertatea să introducă restricţii pentru cei care călătoresc în statele respective, inclusiv pentru persoane trecute prin boală sau vaccinate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite