Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Calicii de la Filantropia. Drama unei asistente căreia Spitalul unde lucra nu-i recunoaşte un accident de muncă

7
21 Nov 2019 06:25:03
Autor: Laurenţiu Sirbu
Conducerea Spitalului Filantropia este acuzată că a ignorat decizia oficială a Inspecţiei Muncii, care a catalogat accidentul ca fiind unul de muncă. Foto: Adevărul
Conducerea Spitalului Filantropia este acuzată că a ignorat decizia oficială a Inspecţiei Muncii, care a catalogat accidentul ca fiind unul de muncă. Foto: Adevărul

O asistentă care şi-a dedicat viaţa Spitalului Filantropia din Capitală  a ajuns să trăiască într-o sărăcie cruntă după ce şi-a cheltuit toate economiile pe tratamentele de recuperare după ce şi-a fracturat coloana pe culoarele spitalului. Conducerea unităţii medicale refuză orice responsabilitate deşi Inspecţia Muncii a catalogat accidentul ei ca fiind un accident de muncă

Maria Lungana, în vârstă acum de 69 de ani, şi-a dedicat toată cariera Spitalului Filantropia din Capitală, unde a lucrat nu mai puţin de 42 de ani ca asistentă. Anul trecut însă a suferit o gravă fractură de coloană după ce a alunecat în timpul serviciului pe o podea umedă, nesemnalizată. Imobilizată la pat timp de 70 de zile, şi fără posibilitatea de a se mai recupera vreodată, femeia şi-a cheltuit toate economiile pe tratamentele medicale deoarece conducerea Spitalului Filantropia refuză orice responsabilitate. Asta deşi Inspecţia Muncii a catalogat accidentul ei ca fiind un accident de muncă, 
 
„Am ajuns o handicapată”
 
„Totul a început în luna octombrie a anului trecut, atunci când încă lucram ca asistentă la Spitalul Filantropia, în cadrul secţiei de obstetrică-ginecologie. Ieşeam dintr-un salon ţinând o perfuzie în mâini, iar pe jos era spălat, fără nicio avertizare că este ud. Am căzut pe spate. Aşa durere am avut că am crezut că mi-am rupt un rinichi. A fost o durere incredibilă, mi s-au umflat buzele de atâta durere, am crezut că mor. O colegă m-a auzit ţipând şi a reuşit să cheme o ambulanţă care m-a dus la spitalul Floreasca, noi neavând o secţie pentru acest tip de traumatisme, fiind un spital de ginecologie. Acolo, după ce am aşteptat cinci ore, mi-au zis că nu am nimic şi m-au trimis acasă. Două zile mai târziu, nu am mai fost în stare să merg. Am ajuns la spitalul militar, iar diagnosticul a fost crunt: farctură de coloană vertebrală la nivelul vertebrei T12, deci la nivelul toracelui. Tratamentul recomandat de către medici a fost imobilizare totală, în speranţa că acea vertebră se va suda la loc. 70 de zile am stat la pat, cu o orteză între torace şi bazin. Nu puteam să merg nici măcar la toaletă. A trebuit să stau cu pamperşi. Mi-a fost interzis să mă ridic din pat pentru ca oasele să se sudeze. Am făcut escare la spate. Au fost nişte dureri groaznice. Nu pot să vă zic câte calmante luam pe zi. Eram o femeie puternică. Acum merg într-un baston şi nu mai pot ridica nici măcar un kg. Dintr-o femeie care făcea 6,7 gărzi pe lună, am ajuns o handicapată”, povesteşte femeia.
 
Aceasta a spus că acum, deşi Inspecţia Muncii a catalogat accidentul ei drept unul de muncă, conducerea spitalului a ales s-o ignore complet. „Cei de la Filantropia nu m-au băgat nici măcar în seamă. Am încercat să vorbesc cu managerul spitalului, dar degeaba. Niciun răspuns. Toate economiile mele s-au dus pe tratamente. Am sperat să nu ajung să depind de fiul meu, singurul meu ajutor, să ajung să mă şteargă el la fund. Aceasta este răsplata după 40 de ani de muncă, în care am pregătit generaţii întregi”, a adăugat cu tristeţe Maria Lunganu.
 
„Dintr-o femeie puternică, care făcea şase, şapte gărzi pe lună am ajuns un handicapat. Merg într-un baston şi nu mai pot ridica nici măcar un kilogram”
Maria Lungana, asitentă Spitalul Filantropia
Daune morale de 50.000 de euro
 
La un an de la accidentul de muncă ce i-a schimbat complet viaţa, Maria Lungana vrea ca spitalul Filantropia să-şi asume responsabilitatea pentru cele întâmplate. „Iniţial ne-am gândit să cerem despăgubiri morale de 20.000 de euro, însă analizând lungul şir de suferinţe prin care a trecut doamna am hotărât că suma de 50.000 de euro este mult mai adecvată. Pe lângă această sumă, vorbim de despăgubirile materiale de câteva zeci de milioane reprezentând costul tratamentelor şi vrem o plată viageră care să acopere lunar costurile de tratament şi de îngrijire. Vorbim de un caz de infirmitate permanentă. Doctorii au spus că nu se va mai recupera niciodată. O să încercăm să avem o discuţie amiabilă cu conducerea instituţiei, însă e clar că timp de un an nu i-a interesat deloc starea doamnei Lunagana. Există un raport oficial cum că acesta a fost un accident de muncă, Codul Muncii arată clar obligativitatea angajatorilor de a semnaliza acest tip de pericole”, spune şi avocatul Adrian Cuculis, cel care o reprezintă pe fosta asistentă.
 
Nici conducerea Spitalului Filantropia şi nici Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în a cărui subordine se află, nu au oferit un comentariu legat de acest caz.

UPDATE Conducerea Spitalului Filantropia a transpis ulterior un punct de vedere, precizând că asistenta Lungana Maria a beneficiat de concediu medical pe o perioadă de 270 de zile, şi că ultimele documente medicale arată că acesteia i-a încetat incapacitatea temporară de muncă.

„Respingem categoric orice speculaţie referitoare la vreo intervenţie a personalului medical, asupra asistentei care a suferit un accident, acum un an, la Spitalul Filantropia, în sensul modificării declaraţiilor acesteia şi a influenţării anchetei, atât timp, cât la faţa locului fuseseră chemate de urgenţă Poliţia, Salvarea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti şi conducerea Spitalului Filantropia.
De asemenea, nu se cunosc detalii despre vreo discuţie ulterioară a asistentei sau a fiului acesteia cu managerul spitalului, dat fiind că, între timp, acesta a fost schimbat.

Din documentele oficiale ale Spitalului Filantropia, cât şi ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, reies următoarele: În data de 29.10.2018, Lungana Maria, în vârstă de 68 de ani, asistent medical la Spitalul Clinic Filantropia, a alunecat pe podeaua parţial umedă şi s-a lovit la şold şi coloană. A fost transportată de urgenţă la Spitalul Floreasca şi, în urma unei investigaţii CT, făcută la Spitalul Militar, i s-a pus diagnosticul de tasare a vertebrei T12. I s-a recomandat repaos la pat 30 de zile şi operaţie sau orteză pentru vindecare. Din ultimul document ITM, eliberat în data de 20.08.2019, reiese că asistentei Lungana Maria i-a încetat incapacitatea temporară de muncă la data de 04.08.2019, având un număr de 270 de zile de incapacitate temporară de muncă.Precizăm faptul că, în toată această perioadă, Lungana Maria a beneficiat de concediu medical, fiind remunerată de spital, potrivit legislaţiei în vigoare. Trei zile mai târziu, pe 07.08.2019, Lungana Maria a cerut conducerii Spitalului Filantropia încetarea contractului de muncă, cu acordul părţilor, solicitare care i-a fost aprobată.
Menţionăm faptul că Lungana Maria a avut în 2010 o decizie de pensionare dar din 2011 a fost reangajată cu contract de muncă în spital”, se arată în răspunsul conducerii Spitalului Filantropia.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Tomescu Tom
21.11.2019, 10:01:30

" Filantropia " intruchipata .... :(( Trebuia sa le ceara 1 milion de euro ...

+2 (2 voturi)
Adrian Foangǎ
21.11.2019, 10:19:38

Poti s aceri cat vrei, judecatorii nu acorda decat daune simbolice in majoritatea cazurilor. La foiecare caz din acesta ar trebui date daune babane. E drept ca sunt platite din bani publici in cazul de fata, dar in mod normal greseala trebuie pedepsita aspru in domenii precum medicina, politie, jandarmerie, pentru ca astia pot distruge viata unui om si scapa doar cu avertsimente sau mustrari.

+1 (1 vot)
Cappatrat Casargoz
21.11.2019, 10:18:40

în vârstă acum de 68 de ani si cu o vechime de 42 de ani? in ce tara traim. Nu ar fi trebuit sa fie acasa si sa traiasca din pensie? Nu mi se pare normal sa mai lucrezi la 68 de ani. Filantropia este un spital de stat, nu este un spital privat ca in SUA care are asigurari din care poate plati despagubiri. Daca ar fi sa plateasca spitalul ar plati din banii bolnavilor. Fiind spital de stat exista asigurari. Nu cu spitalul ar trebui sa se certe doamna ci cu sistemul asigurarilor sociale. Drepturile asiguratilor Asiguratii sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale au dreptul la urmatoarele prestatii si servicii: asistenta medicala de urgenta la locul accidentului, in mijloacele de transport specializate si in unitatile spitalicesti; tratament medical ambulatoriu, analize medicale si medicamente, prescrise de medic; servicii medicale in spitale sau in unitati sanitare cu personalitate juridica specializate pentru boli profesionale; tratament de recuperare a capacitatii de munca in unitati de specialitate; servicii de chirurgie reparatorie; cure balneoclimaterice; investigatii de specialitate si analize de laborator, necesare in vederea stabilirii caracterului de profesionalitate al bolilor; Asiguratorul are obligatia de a achita contravaloarea serviciilor medicale acordate pana cand se realizeaza: restabilirea starii de sanatate sau ameliorarea deficientelor de sanatate survenite in urma unui risc asigurat; prevenirea diminuarii ori a pierderii capacitatii de munca si a necesitatii de ingrijire permanenta. In vederea corectarii si recuperarii deficientelor organice, functionale sau fizice cauzate de accidente de munca si boli profesionale, asiguratii au dreptul, in baza unei cereri, prevazute in anexa nr.8 , din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346 din 2002​ , la dispozitive medicale.​ Cererea se adreseaza casei teritoriale de pensii pe raza careia asiguratul isi are domiciliul si va fi insotita de recomandarea medicului curant. Prestatiile si serviciile pentru reabilitare si reconversie profesionala Prestatiile si serviciile pentru reabilitare si reconversie profesionala se acorda de catre asigurator la solicitarea asiguratilor care, desi nu si-au pierdut complet capacitatea de munca, nu mai pot desfasura activitatea pentru care s-au calificat, ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Asiguratorul preia in sarcina sa cheltuielile pentru urmatoarele prestatii si servicii de reabilitare si reconversie profesionala: cheltuielile privind serviciile medicale si psihologice pentru aprecierea starii fizice, mentale si aptitudinale in vederea reconversiei profesionale; costul cursurilor de calificare sau de reconversie; plata unei indemnizatii pe durata cursurilor de calificare si de reconversie. Indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca Asiguratii beneficiaza de o indemnizatie pe perioada in care se afla in incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale se suporta in primele 3 zile de incapacitate de catre angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca datorata accidentelor de munca si bolilor profesionale se acorda pe baza certificatului medical eliberat conform dispozitiilor legale. Indemnizatie pentru trecerea temporara in alt loc de munca si indemnizatie pentru reducerea timpului de munca Asiguratii care datorita unei boli profesionale sau unui accident de munca, nu isi mai pot desfasura activitatea la locul de munca anterior manifestarii riscului asigurat, pot trece temporar in alt loc de munca. Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru cu o patrime din durata normala, ca urmare a unor afectiuni cauzate de accidente de munca sau boli profesionale, se acorda asiguratilor care in aceste conditii, nu mai pot realiza durata normala de munca. Compensatii pentru atingerea integritatii Au dreptul la o compensatie pentru atingerea integritatii asiguratii care, in urma accidentelor de munca sau a bolilor profesionale, raman cu leziuni permanente care produc deficiente si reduc capacitatea de munca intre 20-50%. Compensatiile pentru atingerea integritatii se acorda doar daca accidentul de munca a antrenat o incapacitate temporara de munca mai mare de 3 zile, conform definitiei accidentului de munca. Cuantumul compensatiei pentru atingerea integritatii se stabileste in functie de gravitatea leziunii, in limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica. Compensatia pentru atingerea integritatii se acorda o singura data in baza deciziei medicului expert al asiguratorului care efectueaza o singura expertiza medicala pentru asiguratii care au fost inregistrati cu accident de munca sau boala profesionala. In vederea obtinerii compensatiei pentru atingerea integritatii, persoana asigurata depune in termenul legal o cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, conform anexei nr. 13 din ORDIN nr. 450 / 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare. Despagubiri in caz de deces In cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, beneficiaza de despagubire in caz de deces o singura persoana, care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, persoana fizica/juridica, care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Cuantumul despagubirii in caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica pentru luna in care a survenit decesul asiguratului sau, dupa caz, ultimul salariu mediu brut pe economie cunoscut la data solicitarii. Despagubirea in caz de deces se acorda pe baza urmatoarelor acte: cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta in anexa nr. 13 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002, certificat de deces - original si copie, certificatul medical constatator al decesului in caz de boala profesionala, actul de identitate al solicitantului, actul de stare civila al solicitantului care sa ateste calitatea acestuia, si documente justificative din care sa rezulte ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces, dupa caz. Cererea pentru obtinerea despagubirii in caz de deces se depune la sediul asiguratorului, insotita de actele din care rezulta dreptul solicitantului, potrivit prezentei legi. Rambursari de cheltuieli Asiguratorul (Casa teritoriala de pensii) acorda rambursari de cheltuieli in urmatoarele situatii: transportul de urgenta, in cazuri temeinic justificate, cand salvarea victimei impune utilizarea altor mijloace decat cele uzuale; confectionarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor oculare, in situatia in care acestea au fost deteriorate in urma unui accident de munca soldat cu vatamari corporale; in cazul aplicarii dispozitivelor medicale implantabile prin interventie chirurgicala in vederea recuperarii deficientelor organice, functionale sau fizice cauzate de accidente de munca si boli profesionale. Cererile privind solicitarea drepturilor de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale se adreseaza de catre persoana asigurata Casei teritoriale de pensii pe raza careia asiguratul isi are domiciliul. Anexa 13 - Cerere tip pentru solicitarea de indemnizatii si compensatii banesti Anexa 8 - Cerere pentru acordarea de dispozitive medicale Detalii privind prestatiile si serviciile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se gasesc aici.

+1 (1 vot)
ileana iliescu
21.11.2019, 16:41:51

te ai ostenit degeaba ,in primul rand trebuie dat spitalul in judecata sa recunosca ca a fost accident de munca,apeleza la lege numai dupa ce ii este recunoscut acest fapt,altfel ai scris in zadar.

+1 (1 vot)
Cappatrat Casargoz
21.11.2019, 21:33:02

:) Nici o osteneala o opinie doar.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările