UPDATE Călin Popescu Tăriceanu ar fi primit mită 800.000 de euro de la firma austriacă Fujitsu Siemens Computers. Manda: Dosarul are 73 de volume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Popescu Tăriceanu ar fi primit mită 800.000 de euro. Asta este motivul pentru care procurorii DNA cer aviz pentru urmărirea penală a acestuia.

UPDATE Claudiu Manda, vicepreşedinte al Senatului: Ieri, în jurul orei 15.10, de la Parchetul de pe lângă ICCj, am primit o adresă privind solicitarea de încuviinţare a urmăririi penale. E o adresă de înaintare. Sunt 73 de volume.

Adresa a ajuns la mine. De ce la mine? Pe 6 deja stablisem cu Tăriceanu că pt azi şi mâine şi săptămâna viitoare exercitarea atribuţiilor de preşedinte sunt la mine.  Fiind subiect direct, nu avea cum să ajungă la el. 

Referatul pe care l-am primit, am decis să fie sigilit şi să fie prezentat Biroului Permanent. Acolo putem desigila referatul.

UPDATE Conform g4media.ro, firma austriacă ar fi Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria. 

Potrivit DNA, dosarul de luare de mită a fost deschis la solicitarea autorităţilor judiciare austriece şi vizează obţinerea de către şeful Senatului a 800.000 de dolari foloase necuvenite, arată g4media.

Concret, procurorii îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că ar fi primit cei 800.000 de dolari,  adică 10% din contract, în schimbul demersurilor sale pentru ca statul să încheie mai multe acte adiţionale la un contract al companiei austriece.

Suma de 800.000 de dolari ar fi fost transferată în conturile lui Tăriceanu în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Potrivit DNA, Tăriceanu ar fi acoperit cheltuielile de campanie electorală cu sume de bani care proveneau de la firme ce ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. 

„Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanţii unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcţiei, astfel încât să se încheie mai multe acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, notează DNA.

Dosarul a fost deschis în 2018 după ce trei dosare penale au fost reunite. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite