Calvarul recuperării pagubei, atunci când Poliţia e făptaşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii care au făcut praf maşina unui taximetrist, în timpul unei acţiuni ratate de flagrant, sunt cercetaţi disciplinar. În schimb, taximetristul a fost trimis de şefii Poliţiei la instanţele de judecată pentru a-şi recupera prejudiciul.

Serviciul Control Intern, din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a declanşat o anchetă pentru a stabili cum a reuşit o poliţistă de la Secţia 22 să facă  praf maşina unui taximetrist în timpul unei acţiuni de flagrant a unor infractori care operau prin metoda „Accidentul“.„Din verificările efectuate au rezultat nereguli privind modul de acţiune şi intervenţie al poliştilor din cadrul Secţiei 22 Poliţie, la evenimentul sesizat prin Dispeceratul 112, la data de 15.10.2017, motiv pentru care faţă de aceştia au fost dispuse măsuri în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului“, arată Serviciul Control Intern într-un răspuns la o plângere făcută de taximetristul Viorel Năstase.  

Nu au fost iertaţi nici agenţii Poliţiei Sectorului 6, care au participat la aceeaşi acţiune de prindere în flagrant. „Referitor la accidentul rutier produs de aceeaşi dată, având în vedere gestionarea defectuoasă a situaţiei şi efectuarea verificărilor cu privire la aceste aspecte, faţă de poliţiştii din cadrul Poliţiei Sectorului 6 au fost dispuse măsuri în conformitate cu prevederile aceluiaşi act normativ“, se mai precizează în document. 

Deşi poliţista a recunoscut că a condus maşina taximetristului (care este martor în acest dosar – n.r.) oamenii legii „au uitat“ să-l despăgubească pe şofer.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, poliţiştii riscă să-şi piardă slujbele. „Dacă s-au constatat nereguli, e clar că cercetarea se face pentru răspundere disciplinară. În baza Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului se pot face două tipuri de cercetări: disciplinare şi administrative. Măsurile pot merge de la simplă mustrare, până la destituirea din funcţie“, a explicat, pentru „Adevărul“, Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC).

Poliţista care a produs accidentul acuză presiuni 

În schimb, Poliţia se spală pe mâini când vine vorba să-l despăgubească pe taximetrist, îndrumându-l spre instanţele de judecată pentru a i se face dreptate, în lipsa unei înţelegeri amiabile cu poliţista care i-a făcut praf maşina. 

„Cu privire la recuperarea prejudiciului suferit urmare a accidentului rutier, în lipsa unui acord încheiat între dumneavoastră şi poliţista implicată, în conformitate cu art. 1386, din Codul civil, competenţa de soluţionare a reparării pagubei revine instanţei de drept civil, care se va pronunţa prin hotărâre judecătorească“, precizează Serviciul Control Intern, din IGPR. 

Numai că persoanele care fac cercetările în acest caz „uită“ că poliţista nu a urcat la volan din proprie iniţiativă, şeful ei fiind cel care i-a dat ordin să „rechiziţioneze“, taxiul. Dumitru Coarnă afirmă că şefii agentei ar fi făcut presiuni asupra aceasteia să-şi asume întreaga vină şi, implicit, prejudiciul creat taximetristului. „Problema de fond aparţine unuia dintre şefii agentei de poliţie, care a coordoant acţiunea respectivă. El a dat ordin ca aceasta să conducă maşina taximetristului. Agenta a executat sarcina administrativă trasată, dar şefii Poliţiei nu mai recunosc asta şi vor să plaseze toată responsabilitatea pe agentul de poliţie, ceea ce nu e în regulă. Au făcut presiuni asupra ei, au chemat-o de câteva ori la discuţii... Poliţista este reprezentată în acest caz de sindicatul nostru, care i-a angajat deja un avocat. Categoric, Poliţia trebuie să-şi asume răspunderea, iar taximetristul să fie despăgubit. În funcţie de ce decizie vor lua instanţele de judecată, noi ne supunem“, a mai spus Dumitru Coarnă. 

Taximetristul, „victimă colaterală“

În seara zilei de 15 octombrie 2017, taximetristul Viorel Năstase a primit o comandă de la un client pentru a-l lua de la Spitalul Floreasca şi să-l transporte la Ploieşti. Dar înainte de asta, clientul i-a cerut să meargă la o adresă din strada Braşov, din sectorul 6, pentru a ridica un plic. Acolo a fost însă aşteptat de mai mulţi poliţişti în civil, de la Secţia 22, care i-au spus că clientul său este, de fapt, un infractor care opera prin metoda „Accidentul“. Escrocii care operează astfel sună victimele şi pretind că o rudă de a lor a comis un accident grav şi că trebuie să trimită urgent bani pentru rezolvarea situaţiei. Pentru a ridica banii de la victime, infractorii folosesc, de obicei, persoane străine care nu le cunosc identitatea şi nici nu ştiu în ce sunt implicaţi, astfel încât, dacă sunt prinse, să nu poată da niciun fel de detalii despre ei. Poliţiştii i-au cerut taximetristului să-i ajute să-l prindă în flagrant pe escroc. Numai că la volanul maşinii sale a urcat o poliţistă, care in Pasajul Victoria a pierdut controlul maşinii, şi s-a izbit de un parapet. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite