Camelia Bogdan vrea o asociaţie de investigatori care să vâneze banii din infracţiuni: Banii care se află în offshore-uri să fie aduşi la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Bogdan
Camelia Bogdan

Fosta judecătoare Camelia Bogdan, magistratul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul ICA şi care a fost exclusă din magistratură pentru că ar fi comis o abatere disciplinară, spune că şi-ar dori să fie înfiinţată o instituţie a investigatorilor financiari. Aceştia ar putea identifica bunurile dobândite ca urmare a comiterii unei infracţiuni şi ar putea desfăşura acţiunea de recuperare a acestora.

Într-un interviu acordat postului tv online al grupului Rezistenţa, înfiinţat de protestatari din Piaţa Victoriei, fosta judecătoare susţine că, dacă ar exista voinţă politică, ar exista mecanisme pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie. Inclusiv mecanisme civile, adică o confiscare civilă, care ar avea ca unic scop aducerea la bugetul de stat a banilor „sifonaţi” de corupţi, anunţă Digi24.ro

„Mi-aş dori să înfiinţăm - şi analizez posibilitatea înfiinţării -, cu titlul de asociaţie profesională, a unei instituţii a investigatorilor financiari, ca profesie indepedentă. Mi-aş dori să fie acreditaţi la standarde internaţionale şi să existe posibilitatea de a fi utilizaţi în cadrul proceselor penale, ca experţi acreditaţi pentru procurori sau pentru judecători, cu misiunea de a identifica în mod efectiv produsul infracţiunii în vederea pronunţării unui ordin de confiscare, dar şi să desfăşoare această acţiune de recuperare a produsului infracţiunii cu titlu independent. O să analizez în ce măsură e necesară o modificare a legislaţiei pentru ca şi la noi, ca şi în alte ţări (...) să favorizăm aceste mecanisme civile, o confiscare civilă, să ne intereseze doar aducerea banilor la bugetul de stat. Şi, dacă se poate stabili conform unui standard mai ridicat dovada cine anume a săvârşit actele, ar trebui să fie mulţumitor, dacă nu măcar banii efectiv sifonaţi, care se află în offshore-uri să fie aduşi la bugetul de stat”, a declarat Camelia Bogdan.

Fosta judecătoare mai spune că astfel de metode au fost folosite cu succes în alte state. „Din punctul meu de vedere, nu există voinţă politică, deoarece am văzut că sunt ţări, precum Ucraina, după căderea regimului Ianukovici, care au apelat la investigatori FBI şi banii sifonaţi de către foştii dictatori, aflaţi în ţări precum SUA sau Anglia, au fost aduşi la bugetul Ucrainei”, a precizat Camelia Bogdan.

A contesta excluderea din magistratură

În februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii".

Decizia a fost atacată cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procesul este pe rolul Curţii Supreme. Până la soluţionarea definitivă a acestuia, Camelia Bogdan este suspendată din funcţia de judecător.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite