Campanie antidrog pe plajă: Patronii de cluburi din Mamaia şi Vama Veche, instruiţi de Agenţia Naţională Antidrog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Agenţia Antidrog (ANA) Constanţa desfăşoară o acţiune de informare a tinerilor de pe litoral despre riscurile consumului de substanţe interzise, fiind instruiţi şi patronii de cluburi din Mamaia şi Vama Veche în privinţa acordării primului ajutor consumatorilor.

ANA Constanţa desfăşoară pe perioada minivacanţei de 1 mai acţiuni de informare pe litoral, conform mediafax.ro.  Timp de două zile, poliţiştii locali au fost instruiţi privind problematica drogurilor, li s-au prezentat efectele consumului de droguri pentru a putea identifica un posibil consumator, dar şi modul în care pot acorda primul ajutor. Astfel de sesiuni de instruire au fost organizate şi pentru patronii de cluburi din Mamaia şi Vama Veche.

„Am luat legătura cu administratorii de mari cluburi din Mamaia, cu cei ai evenimentelor muzical-artistice şi cu cei din Vama Veche. În Constanţa am derulat activităţi cu sprijinul Prefecturii Constanţa, toţi administratorii au fost invitaţi la prefectură, au participat inclusiv reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, ISU şi am discutat cu ei aceleaşi probleme. Mulţi dintre ei au spus că angajaţii în proporţie de 90% au făcut cursuri de prim ajutor, având în vedere că angajaţii sunt fidelizaţi", a declarat pentru Mediafax, Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa.

Cea mai mare parte din activitate s-a desfăşurat pe litoral, unde 50 voluntari şi specialişti au discutat cu turiştii despre consumul de droguri şi efectele acestora asupra sănătăţii. Dacă o parte dintre cei abordaţi au declarat că nu sunt consumatori, voluntarii au întâlnit şi persoane care au recunoscut.

„Noi am fost din cort în cort, în special pentru tineri am avut diverse materiale de informare. Tinerii sunt foarte deschişi, nu ne-au refuzat materialele. Erau tineri care spuneau: Eu nu am nevoie de astfel de evenimente, că nu sunt consumator. Erau alţii care spuneau că sunt binevenite acţiunile: Nu ştiu dimineaţă cum o să fiu, în ce stare o să fiu. Per ansamblu, nu am identificat persoane căzute la pământ sau care consumă, cum a fost acum un an cazul cu fetele. (...) De regulă, este greu să determini persoana consumatoare să se lase, dar discuţi, spui unde putem fi găsţiţi şi a doua zi, când are o problemă de sănătate, ştie unde să te găsească", a mai declarat Oprişan.

Tinerii le-au spus voluntarilor că au auzit şi de pachetele cu droguri aduse de valuri la mal în urmă cu câteva săptămâni.

„Făceau glume, spuneau că încă nu au găsit nimic, niciun pachet. Le-am spus pericolele la care se expun. Deţinerea de cocaină se pedepseşte foarte drastic. Din punct de vedere medical, puritatea este foarte mare. Nu ştii cât consumi. De regulă, un consumator ştie cât să ia, cât duce organismul, tu ca novice nu ştii cât să consumi şi poţi să iei pe supradoză şi se poate ajunge până la deces”, a mai spus specialistul.

Sursa citată a mai precizat că numărul de consumatori este în creştere pe litoral: „Este normal să crească pentru că şi evenimentele muzicale cresc. Acum 4 ani nu aveam la nivelul acesta evenimente muzicale. Mulţi vin cu aceste substanţe la ei - vorbesc de cetăţenii străini. Consumul este determinat de anturaj, de curiozitate", a mai explicat Oprişan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite