Când va fi instituită starea de alertă? Ce au decis parlamentarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României Imagine: Adevărul
Parlamentul României Imagine: Adevărul

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul Guvernului privind măsurile din starea de alertă. Aleşii au făcut mai multe modificări, printre care aceea că Parlamentul va trebui să încuviinţeze starea de alertă în cazul în care aceasta se instituie în cel puţin jumătate de ţară. Legea poate intra, însă, în vigoare la trei zile după apariţia în Monitorul Oficial, adică abia luni.

 Asta pentru că amendamentul care prevedea că proiectul de lege privind starea de alertă intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial a fost respins de Plenul Camerei Deputaţilor.

CCR a decis miercuri că ordonanţa de urgenţă care reglementează regimul stării de alertă este constituţională în măsura în care nu restrânge drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. 

Altfel spus, Guvernul poate impune starea de alertă, dar orice restricţie impusă drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor poate fi făcută exclusiv prin lege adoptată de Parlament.

Articolul 78 din Constituţie spune clar că orice lege „se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei”. 

Trei zile fără amenzi înainte de instituirea stării de alertă

Pe de altă parte, Regulamentul Camerei Deputaţilor specifică la art. 134 că orice lege adoptată se trimite preşedintelui spre promulgare doar după împlinirea termenului de două zile, în acest caz, timp în care legea este trimisă Guvernului, Curţii Supreme şi Avocatului Poporului, instituţie care o poate ataca la CCR.

Cel mai probabil vom putea fi amendaţi pentru nerespectarea măsurilor decise prin starea de alertă abia de la începutul săptămânii care vine.

Starea de alertă nu poate dura mai mult de 60 de zile şi se poate stabili atât la nivel naţional, regional sau local. Dacă starea de alertă vizează mai cel puţin jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale, trebuie încuviinţată de Parlament, în cel mult cinci zile.

Joi, ultima zi în stare de urgenţă

România a intrat joi în ultima zi de stare de urgenţă, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidenţial, având în vedere pandemia de coronavirus.

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile.

12 ordonanţe militare, emise în perioada stării de urgenţă

Instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a venit la doar câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii declarase pandemie de coronavirus.

Prin decretul din 14 aprilie privind prelungirea stării de urgenţă pentru încă 30 de zile au fost dispuse măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, stare civilă, economic, al fondurilor europene, sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie, afaceri externe, transporturilor şi infrastructurii, educaţie şi cercetare. În această perioadă au fost emise 12 ordonanţe militare cu măsuri privind toate aceste domenii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite