Când este utilă antibiograma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când este utilă  antibiograma
Când este utilă antibiograma

Putem afla ce antibiotice sunt cu adevărat eficiente în tratamentul unor boli cu ajutorul unei analize de laborator deloc costisitoare, numită antibiogramă.

Bacteriile dobândesc rezistenţă la unele antibiotice după tratamente îndelungate sau repetate. Antibiograma testează sensibilitatea bacteriilor la antibiotice şi indică ce tip de tratament este eficient pentru o infecţie microbiană.

Când este indicată

Medicul curant este cel care decide necesitatea antibiogramei. Analiza este recomandată în mod special pentru infecţiile repetate, în cazul cărora tratamentele anterioare s-au dovedit ineficiente, precum şi în situaţiile în care bolnavul are o predispoziţie la infecţii.

Cum se realizează

Pentru a face antibiograma, se izolează în laborator bacteria care a produs infecţia. În acest scop, sunt necesare probe de urină în cazul infecţiilor urinare, secreţii vaginale în cazul infecţiilor genitale sau exsudat faringian pentru amigdalite.

Bacteriile din produsul biologic prelevat sunt multiplicate în laborator pe medii de cultură şi apoi sunt testate pe ele mai multe clase de antibiotice.

Cele care nu permit bacteriilor să se înmulţească sunt listate pe buletinul de analiză al pacientului. Medicul curant este cel care selectează unul dintre antibiotice, şi nu bolnavul.

Nu este de folos în toate cazurile

Nu întotdeauna rezultatele obţinute în laborator pe microbul izolat se potrivesc cu cele obţinute pe organismul uman. Unele antibiotice sunt capabile să omoare microbul în laborator, dar nu şi când sunt introduse în organism.

Există şi situaţii în care bacteria sensibilă la un antibiotic capătă rezistenţă la acesta într-un timp foarte scurt de la începerea tratamentului.

image

Bine de ştiut

  • Unele bacterii sunt rezistente la majoritatea antibioticelor. O combinaţie de antibiotice poate fi eficientă în aceste cazuri.
  • Analiza costă aproximativ 15 lei.
  • O analiză similară antibiogramei se poate efectua şi pentru tratamentul infecţiilor fungice (cu ciuperci). Ea se numeşte fungigramă şi testează sensibilitatea tulpinilor de fungi la diverse antimicotice.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite