Când vor beneficia poliţiştii de indemnizaţii de delegare. Ministerul de Interne, pus faţă în faţă cu sindicaliştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul poliţiştilor din 2017 a „tulburat liniştea” în faţa Ministerului de Interne Imagine: Ionuţ Mureşan
Protestul poliţiştilor din 2017 a „tulburat liniştea” în faţa Ministerului de Interne Imagine: Ionuţ Mureşan

Poliţiştii nu vor beneficia, deocamdată, de decontarea transportului dacă sunt delegaţi sau detaşaţi în altă localitate decât în cea în care îşi desfăşoară activitatea, rezultă dintr-un comunicat al Ministerului de Interne. Mai mult, poliţiştii nu vor vedea nici banii câştigaţi în instanţe, decât eşalonat şi nu mai devreme de 2023.

Un act normativ emis pe vremea Vioricăi Dăncilă (n.r. - HG 714/2018) le dădea dreptul poliţiştilor să beneficieze de anumite drepturi salariale, cum ar fi indemnizaţiile de delegare şi, eventual, de nişte bani de cazare acolo unde era cazul, dacă aceştia erau delegaţi în altă localitate decât în cea în care îşi desfăşurau în mod normal activitatea.

Actul normativ se referă la „personalul autorităţilor şi instituţiilor publice”, nu în mod explicit la poliţişti, astfel că problema a ajuns pe masa Înaltei Curţi (ICCJ) pentru dezlegarea normei de drept. Instanţa supremă a emis o decizie, 51/2019, în care a „tranşat” chestiunea.

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) a explicat pentru Adevărul la ce se referă mai exact dezlegarea chestiunii de drept care se regăseşte în decizia 51/2019 a Înaltei Curţi.

„Avem o problemă pe ordinul de transport pe care ne chinuim să îl facem cum trebuie de 1000 de ani şi nu reuşim! Decizia ICCJ 51/2019 ar reglementa nişte drepturi ale poliţiştilor, dar la momentul respectiv cei care au condus MAI au ajuns la concluzia că trebuie să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să atribuie drepturile din urmă cu trei ani, că aşa zice decizia. (…) Sunt reglementate următoarele: sporurile de fidelitate să fie date la toată lumea, în funcţie de vechime, pentru că sunt plafonate la 5 la sută, vorbim de îndreptarea cu privire la transport şi la plata pentru studiile superioare. Toate acestea înseamnă pentru un poliţist între 150 şi 200 de lei, adică nu e o mărire spectaculoasă. Dată fiind instabilitatea politică în care trăim, nu prevăd ca ordonanţa să fie dată anul acesta. În schimb, la Ministerul de Interne, dacă cineva chiar voia să facă treabă putea să îşi asume printr-un ordin de ministru ceea ce spune decizia 51: adică în momentul acesta să primească poliţiştii ce li se cuvine, urmând ca atunci când vom avea un guvern stabil poliţiştii să îşi primească şi drepturile din urmă”, a declarat pentru Adevărul Iulian Surugiu, preşedintele SNAP.

În HG 714/2018 dată de Guvernul Viorica Dăncilă se arăta:

(1) Drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului, se stabilesc potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, cu excepţia cazurilor când prin lege se prevede altfel.

(2) Cheltuielile de transport pentru personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, delegat, detaşat sau care se deplasează în interesul serviciului, se reglementează prin acte normative specifice.

În anexă, se arată următoarele:

(1) Persoana delegată într-o localitate situată la o distanţă cuprinsă între 5 şi 50 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizaţie de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.

(2) Persoana delegată într-o localitate situată la o distanţămai mare de 50 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă şi care nu se poate înapoia la sfârşitul zilei de lucru beneficiază de o alocaţie zilnică de delegare compusă din:

a) o indemnizaţie de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea;

b) o alocaţie de cazare, în cuantum 230 lei/zi, în limita căreia trebuie să îşi acopere cheltuielile de cazare. 

Iată Decizia ICCJ 51/2019 din 11 noiembrie 2019: „Stabileşte că termenul de „salariu de bază” prevăzut de art. 1 alin. (5 indice 1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, (…) şi de art. 3 indice 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, (…) se interpretează extensiv, în sensul că se referă şi la „salariul funcţiei de bază” al poliţiştilor (…)”.

În cuprinsul deciziei, instanţa a arătat care era problema de drept dedusă judecăţii:

„Astfel, în cauză, în opinia reclamanţilor, dispoziţiile menţionate privind nivelul maxim de salarizare se aplică, fără distincţie, tuturor categoriilor de personal bugetar plătit din fonduri publice, inclusiv poliţiştilor. Potrivit abordării pârâtei, aceste dispoziţii nu sunt aplicabile poliţiştilor, ci doar personalului civil, beneficiar al salariilor de bază, aplicarea soluţiei legislative din textele în discuţie putându-se realiza doar în sfera situaţiilor pentru care s-a creat excepţia”, se arată în Decizia nr. 51/2019 a ICCJ. 

Ministerul Afacerilor Interne a dat publicităţii marţi după-amiaza, următorul comunicat:

„1. Demersul legislativ care asigură aplicarea efectelor juridice ale Deciziei Î.C.C.J. nr. 51/2019, publicată în M.Of. nr. 64/30.01.2020, afectează prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2018, sens în care acest demers trebuie materializat printr-un act normativ cel puţin de acelaşi nivel. Totodată, acest demers vizează atât situaţia personalului în activitate, cât şi situaţia personalului pensionat, inclusiv pentru trecut în limita termenului de prescripţie de 3 ani, fapt pentru care această soluţie poate fi implementată numai printr-un act normativ de nivelul legii.

Demersul legislativ reglementează inclusiv eşalonarea plăţilor diferenţelor salariale într-o variantă diferită faţă de regula generală instituită de OUG nr. 114/2018, respectiv până la data aplicării în integralitate a Legii cadru nr. 153/2017, în anul 2023.

Iniţiativa a fost postată pe site-ul MAI din data de 10 februarie a.c.. 

2. Demersul legislativ privind drepturile pentru personalul ministerului în situaţii de delegare sau detaşare în afara localităţii în care se află locul permanent de muncă asigură aplicarea corespunzătoare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 714/2018 faţă de situaţiile specifice activităţii desfăşurate de personalul ministerului. În contextul în care Hotărârea Guvernului nr. 714/2018 a înlocuit Hotărârea Guvernului nr. 1860/2006, menţinând în mare măsură prevederile anterioare, este necesară înlocuirea Ordinelor interne ale ministrului incidente, în limitele Hotărârilor de Guvern mai sus menţionate.

Iniţiativa a fost postată pe site-ul MAI din data de 4 februarie a.c..

Proiectul nu vizează modalitatea de decontare a transportului pe timpul delegării şi detaşării. 

Nu sunt afectate prevederile care reglementează în prezent modul de calcul al distanţelor dintre localităţi pentru decontarea transportului, aceste prevederi existând deja în cuprinsul Hotărârii Guvernului nr.1292/2003 şi în actele subsecvente acesteia”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite