Eveniment

articolul anterior articolul urmator

VIDEO George Simion susţine că a fost bătut de „extremişti“ maghiari. Ingredientele unui scandal cu conotaţii naţionaliste

63
17 May 2019 18:34:51
Autor: George-Andrei Cristescu
George Simion
George Simion

Activistul şi candidatul independent la europarlamentare George Simion susţine că a fost atacat şi bătut de „extremişti“ maghiari lângă Cimitirul Internaţional al Eroilor – Valea Uzului, din oraşul Dărmăneşti.

George Simion a transmis live, pe contul lui de Facebook, imagini din care rezultă discuţii în contradictoriu cu persoane care i se adresează în limba română, dar care între ei au schimburi verbale şi în maghiară. Videoul se întrerupe brusc în momentul în care mai mulţi bărbaţi îi cer lui Simion telefonul cu care filma. Ulterior, activistul a susţinut că a fost „alergat şi bătut“ de respectivele persoane.

În spaţiul public au apărut imagini în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor – Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din plastic. Poliţia s-a autosesizat şi face cercetări pentru a stabili situaţia de fapt.

Imaginile au postate, iniţial, pe site-ul de limbă maghiară Erdely.ma şi semnat de “un grup de activişti anonimi“, care susţine că au acoperit crucile eroilor români, pentru că erau “amplasate ilegal“.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR şi autorităţile locale. Motivul este că Primăria Dărmăneşti a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa şi cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar şi italieni şi ruşi, deşi Primăria comunei Sânmartin din Harghita susţine că cimitirul se află pe teritoriul său. De asemenea, comunitatea maghiară susţine că autorităţile române au amplasat crucile pe locul în care s-ar afla rămăşiţele pământeşti ale eroilor unguri.

Cimitirul Valea Uzului e amplasat la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău.

Primăria Dărmăneşti, judeţul Bacău, a amânat ceremonia de inaugurare a parcelei eroilor români, pentru care UDMR ceruse intervenţia premierului Dăncilă, edilul oraşului invocând faptul că nu doreşte ca evenimentul să aibă loc în campania electorală, arată Ziarul de Bacău.

În plus, Ministerul Culturii a transmis Primăriei Dărmăneşti o înştiinţare oficială potrivit căreia proiectul de reabilitare a Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului nu a primit avizul Comisiei pentru Monumente de For Public. Prin urmare, Primăria Dărmăneşti nu ar avea posibilitatea legală de a inaugura parcela eroilor români.

De asemenea, Inspectoratul Regional în Construcţii Nord-Est a transmis o adresă Prefecturii Bacău în care a avertizat că autorizaţia de construire semnată de primarul din Dărmăneşti, privind construirea unui monument în Cimitirul Internaţional Valea Uzului şi a 50 de cruci pentru eroii români, a fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare“, mai arată Ziarul de Bacău.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

Adrian Foangă
17.05.2019, 18:54:32

Comentariu considerat abuziv.

Alfa Omega
17.05.2019, 18:58:54

Complicitatea psd-ului dauneaza romanilor si in cimitir nu numai in viata reala !Sa ii sanctionam la vot pt complicitate penala !

+9 (9 voturi)
Alfa Omega
17.05.2019, 18:56:11

Eroii romani sunt discriminati si in mormant in tara lor , iar activistul George Simoion este batut de un grup de batausi unguri care in loc sa lase justitia sa hotareasca isi fac legea cu pumnul. Rusine udmr ca sustine asa grupari penale!

+4 (14 voturi)
Gututenberg Brânzovenescu
17.05.2019, 19:06:29

UDMR este aliatul fidel al nelegiuirilor pesediste. Pentru voturi, gunoaiele roşii trădează tot, îşi batjocoresc şi morţii din morminte.

+6 (12 voturi)
Dorel Vasile
17.05.2019, 19:10:52

Si uite-i inca odata pe Pokemoni cum isi fac de cap.....sa fii alergat in tara ta de prieteni cu tricouri cu Ungaria mare pe piept....prieteni ,unde am auns ?

+2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (63)