UPDATE Ce magistraţi vor face parte din secţia de investigare a magistraţilor. Adina Florea, admisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Comisia de concurs din CSM a afişat rezultatele obţinute de candidaţii pentru posturile de procurori şi procuror-şef în cadrul Secţiei de investigare a magistraţilor, Adina Florea, propusă şi pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind declarată admisă. Secţia pentru procurori nu a desemnat niciun membru pentru a face parte din această comisie.

LIVE VIDEO ŞEDINŢA CSM

UPDATE Pentru funcţia de procuror-şef a fost admisă Florena Esther Sterschi. Ea este înscrisă în acest moment în procedura de ocupare a şefiei Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului Înaltei Curţi, dar CSM a avizat-o negativ.

Comisia i-a respins pe ceilalţi candidaţi: Elena Iordache - lăudată de Tudorel Toader -, Viorel Cerbu şi Iuliana Olteanu.

Pentru funcţiile de procuror au fost admişi: Adina Florea - care este candidată şi pentru şefia DNA, Codruţa Chindea, Sorin Eugen Iasinovschi şi Iuliana Olteanu - care a candidat şi pentru funcţia de procuror-şef.

UPDATE Procurorul Florena Esther Sterschi, candidat la funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, declară că are ca obiectiv, dacă este numită în această funcţie, operaţionalizarea completă a secţiei, pentru că îşi doreşte ca ea sp fie una de elită.

Florena Esther Sterschi a susţinut vineri interviul în faţa membrilor CSM.

„Am, ca obiectiv, în primul rând operaţionalizarea acestei secţii. Vreau să fie o secţie de elită pentru că, fiind o secţie operativă şi cu competenţă exclusivă, mi-aş dori să fie de elită. Dar şi ocuparea posturilor de procurori şi celelalte categorii de personal fără care nu ne putem desfăşura optim activitatea, valorificarea potenţialului personalului care va activa în această secţie pentru că indiferent de cât de bine este pregătit un manager, fără ajutorul colegilor nu poate ajunge la obiectivele propuse”, a declarat procurorul.

Florena Esther Sterschi s-a declarat un procuror independent.

Printre candidaţii la funcţia de procuror-şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie era şi procurorul Florina Piloş, însă aceasta nu s-a mai prezentat la interviu.

UPDATE Procurorul Iuliana Magdalena Olteanu, candidat atât pentru funcţia de procuror-şef, cât şi pentru cea de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, afirmă că după preluarea tuturor dosarelor la noua Secţie este necesară o evaluare a volumului de activitate şi o analiză a cauzelor, pentru ca ele să fie corect prioritizate.

Iuliana Magdalena Olteanu a susţinut vineri interviul pentru ocuparea uneia dintre cele două funcţii în faţa membrilor CSM.

„Dacă voi fi declarată admisă, cred că se impune cu necesitate evaluarea, după preluarea tuturor dosarelor, a volumului de activitate şi formularea unor propuneri echilibrate şi punctuale. Consider că se impune organizarea compartimentului personalului auxiliar prin delegarea unui grefier-şef. Se impune ocuparea unor alte posturi, având în vedere că va fi preluată arhiva de la parchete, cu un număr de cauze apreciabil. Va trebui făcută o analiză riguroasă a cauzelor şi prioritizarea lor”, a declarat procurorul.

Iuliana Magdalena Olteanu a explicat că a are experienţă managerială, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care ar fi potrivită pentru postul de procuror-şef în cadrul Secţiei, şi este conştientă că procurorii din Secţia specială vor avea foarte mult de muncă.

„Am trecut printr-o experienţă managerială, nu am o problemă cu stresul, sunt conştientă de volumul impresionant de muncă pe care îl va avea această Secţie. Nu cred că există o problemă în ceea ce mă priveşte cu privire la capacitatea mea de a gestiona aceste situaţii”, a mai spus procurorul.

UPDATE Procurorul Sorin Eugen Iaşinovschi, candidat pentru o funcţie de procuror în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, este de părere că înfiinţarea acesteia este singura şansă pentru ca „imaginea justiţiei să fie cea reală”. El a spus că DNA „a intrat cu bocancii” în viaţa magistraţilor, iar din această cauză procurorii şi judecătorii au căpătat o oarecare temere.

Sorin Eugen Iaşinovschi a susţinut vineri interviul pentru candidatura sa în faţa membrilor CSM.

„Cred că am dobândit flerul de a şti dacă într-o cauză penală există ceva sau este un balon de săpun. Nu am permis niciodată cuiva să facă presiuni să dau o soluţie, am dat soluţia pe care am simţit-o. Am cântărit foarte bine când trebuie administrată o anumită probă. Nu am avut niciodată exces să intru cu bocancii în viaţa privată a cuiva. (...) În momentul în care activitatea DNA a intrat cu bocancii în viaţa magistraţilor, fiecare se cam ferea. Când vedeai câte un magistrat cu cătuşe, nu mai aveai curaj, fiecare se temea”, a declarat procurorul.

El consideră că înfiinţarea Secţiei speciale este singura şansă ca „imaginea magistraţilor să fie cea reală”, pentru că în prezent imaginea justiţiei nu este prea bună. Iaşinovschi a vorbit şi despre maturitatea de care trebuie să dea dovadă un procuror din Secţia pentru investigarea magistraţilor, dar şi despre necesitatea unei bune comunicări, inclusiv cu presa.

„Urmărirea penală în astfel de cauze este foarte delicată. Un astfel de procuror trebuie să dea dovată de maturitate, să analizeze situaţia din toate unghiurile şi abia apoi să ia măsuri. Cred că Secţia trebuie să scoată la suprafaţă imaginea reală a justiţiei, a magistraţilor. În prezent imaginea nu este prea bună. Eu cred că voi contribui ca imaginea magistraţilor, justiţiei să fie reală. (...) Eu când am auzit de înfiinţarea acestei Secţii, am zis că e singura şansă ca imaginea magistraţilor să fie cea reală. (...) Pentru asta trebuie să existe şi o comunicare cu presa şi cu persoanele pe care le întâlneşti, să nu fugi de ziarişti”, a spus procurorul.

UPDATE Procurorul Adina Florea a susţinut, începând cu ora 11, interviul pentru a ocupa funcţia de procuror de execuţie în cadrul noii secţii de investigare a magistraţilor. Una din întrebările ce i-au fost adresate a fost dacă „poate scuza lupta anticorupţie erorile judiciare?”. „În niciun caz, aceste erori nu pot scuza un demers, oricât de important ar fi el. Iar lupta anticorupţie este un demers important al societăţii noastre”, a declarat Adina Florea, cea care a fost nominalizată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

Adina Florea a mai declarat că, deşi cauzele care-i privesc pe amgistraţi nu ar trebui să aibă un specific aparte, ele sunt importante pentru a da încredere în independenţa justiţiei.

„Potrivit principiului că toţi suntem egali în faţa legii, aceste cauze nu ar trebui să aibă un specific aparte. Însă, pe de altă parte este important să asigurăm societatea că soluţiile date de judecători sau procurori nu depind de presiuni la adresa lor”, a susţinut aceasta în faţa comisiei.

 Adina Florea a declarat în faţa membrilor CSM că cele două candidaturi nu au legătură una cu alta, adăugând că la DNA îşi doreşte să aducă un plus, astfel încât structura să-şi îndeplinească obiectivele specifice.

„Candidatura mea la DNA rămâne, sunt în cursul unei proceduri. Cred în această candidatură, am depus-o pentru că am crezut că pot aduce un plus la DNA astfel încât structura să-şi ducă la îndeplinire obiectivele pe care le are. Candidatura la DNA nu are legătură cu această candidatură, de procuror de execuţie. Îmi doresc să instrumentez dosare, aşa cum fac şi acum, prin urmare nu cred că pot fi confundate cele două candidaturi”, a declarat Adina Florea, întrebată de membrii CSM

Procurorul Ioan Viorel Cerbu, candidat la funcţia de procuror-şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, spune că înfiinţarea acestei secţii reprezintă o oportunitate pentru a creşte atât încrederea magistraţilor, cât şi încrederea cetăţenilor în profesionalismul şi obiectivitatea cu care se face urmărirea penală, în condiţiile în care, susţine el, este nefiresc ca în sistemul judiciar să existe această neîncredere.

El a spus că vor exista, cel puţin la început, dificultăţi în funcţionarea noii Secţii de investigare a magistraţilor, însă s-a declarat convins că în câteva săptămâni Secţia va deveni pe deplin funcţională.

„Este vorba de spaţii, de personalul conex, auxiliar, de preluarea şi înregistrarea dosarelor, mă aştept la câteva sute de dosare. Ancheta nu trebuie să treneze, trebuie să se lucreze ritmic. Vom avea dificultăţi în mod sigur în ceea ce priveşte dosarele care presupun deplasări în ţară. E o dificultate şi va trebui să gestionăm situaţia. Avem nevoie şi de lucrători de poliţie care să ne sprijine, de poliţişti care să presteze activităţile specifice, care să ne ajute la utilizarea metodelor speciale de investigaţie, dacă va fi cazul. Nu e o misiune uşoară, sunt convins, însă cred că acest lucru se poate face şi în câteva săptămâni se va asigura deplina funcţionalitate a acestei secţii”, a declarat Ioan Viorel Cerbu.

Procurorul spune că înfiinţarea Secţiei reprezintă o oportunitate pentru a creşte încrederea magistraţilor, dar şi a cetăţenilor în profesionalismul şi obiectivitatea cu care se va face urmărirea penală, în condiţiile în care există o neîncredere în această imparţialitate cu care se desfăşoară urmărirea penală.

„Cred că este nefiresc ca în sistemul judiciar să existe neîncrederea în obiectivitatea cu care se desfăşoară urmărirea penală. Nu am fost judecător, dar încrederea asta trebuie să existe şi în regularitatea actului de sesizare, să nu existe suspiciuni”, a spus procurorul.

Întrebat dacă dezbaterile din spaţiul public despre abuzurile din justiţie pot slăbi lupta anticorupţie, procurorul a ocolit răspunsul, spunând că nu se simte afectat de critici.

„Va fi foarte important ca într-un termen scurt procurorii să se apuce de treabă. Un prim moment delicat, dificil este acela că procurorii vor prelua anchetele deja începute de alţi procurori. În mod clar, procurorul va stabili ce trebuie să facă mai departe. În ceea ce priveşte criticile, nu am fost niciodată deranjat de criticile care au privit munca mea şi nici nu am considerat că trebuie să am o replică publică la critici, chiar dacă de multe ori au fost nedrepte. Acum, există CSM şi alte mijloace prin care să se ia măsuri atunci când aceste critici depăşesc limita”, a explicat procurorul.

UPDATE Sedinţa a început, sub conducerea preşedintelui CSM, judecătorul Mariana Ghena. Sunt prezente doar cele trei judecatoare membre ale comisiei, pentru ca din partea secţiei de procurori nu a fost desemnat nimeni. Potrivit publicaţiei Ziare.com, există posibilitatea ca această comisie să nu fie constituită legal, pentru că nu există şi cel de-al patrulea membru prevazut de OUG90 prin care a fost infiinţată, acesta fiind un motiv posibil de contestare a procedurii în instantţă. 

Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, recent modificata prevede ca din aceasta comisie fac patru membri: "Componenta comisiei de concurs este urmatoarea: a) 3 membri judecatori, care fac parte din Sectia pentru judecatori si au functionat la o instanta de grad de cel putin curte de apel, desemnati de Sectia pentru judecatori; b) un membru procuror, care face parte din Sectia pentru procurori si a functionat la un parchet de grad de cel putin parchet de pe langa curtea de apel, desemnat de Sectia pentru procurori".

Tudorel Toader a susţinut că, potrivit ordonanţei pe Legile Justitiei, "Comisia de concurs isi desfasoara activitatea in prezenţa a cel puţin 3 membri”.

***

Ştirea iniţială: Adina Florea, propusă de Tudorel Toader pentru postul de procuror-şef al DNA, care a primit aviz negativ de la CSM, candidează pentru funcţia de procuror în cadrul Secţiei de investigare a magistraţilor.

Pentru funcţia de execuţie de procuror mai candidează Codruţa Simona Chindea, Sorin Eugen Iaşinovschi, Iuliana Magdalena Olteanu şi Florentina Piloş, iar pentru funcţia de procuror-şef candidează Ioan Viorel Cerbu, Elena Iodache, Iuliana Magdalena Olteanu, Florentina Piloş şi Florena Esther Sterschi.

Sunt în total opt candidaţi. Cinci dintre ei aspiră la postul de procuror - şef, cinci la postul de procuror, în condiţiile în care doi dintre ei şi-au depus candidaturile pentru ambele poziţii. Pentru acesştia din urmă, durata interviului este de 45 de minute, iar pentru ceilalţi este de 30 de minute.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat marţi că nu a desemnat niciun reprezentant în Comisia de concurs pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precum şi pentru ocuparea posturilor de execuţie de procuror din cadrul aceleiaşi secţii.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat în 11 octombrie desfiinţarea Serviciului de combatere a corupţiei din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), atribuţiile serviciului urmând să fie preluate de Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, înfiinţată în Ministerul Public şi care ar urma să devină operaţională la sfârşitul lunii octombrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite