VIDEO Cea mai mare captură de cocaină din istoria României. Pachetele cu droguri, inscripţionate cu nume de mărci celebre, în funcţie de calitatea mărfii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O captură record de cocaină făcută în Portul Constanţa a fost adusă, vineri dimineaţă, la sediul central al DIICOT cu trei maşini de Poliţie pentru stabilirea purităţii drogurilor. Până la ora actuală, anchetatorii au descărcat circa 50 de saci, pe care i-au depus în camera de corpuri delicte.

UPDATE Ministrul de Interne, Petre Tobă a discutat, vineri, cu secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, despre cea mai recentă operaţiune antidrog din România. Cei doi au avut o întrevedere la sediul instituţiei din Lyon, Franţa.


Potrivit unui comunicat de presă, Petre Tobă  l-a informat pe secretarul general Interpol despre cea mai recentă captură de droguri realizată zilele acestea în România, de peste 2,5 tone de cocaină, ceea ce demonstrează o dată în plus, implicarea autorităţilor de aplicare a legii din România în combaterea criminalităţii organizate la nivel internaţional. Ministrul Petre Tobă a subliniat că „astfel de operaţiuni complexe sunt rezultatul excelentei cooperări poliţieneşti pe care România o are cu agenţiile de aplicare a legii din statele partenere”, notează comunicatul.

În acest context, secretarul general al Interpol a anunţat că acest caz va fi folosit ca exemplu de cooperare la Conferinţa Regională din zona Americilor, care va avea loc la începutul lunii viitoare în Panama.
 

UPDATE Pachetele de cocaină erau inscripţionate cu numele unor mărci celebre, în funcţie de calitatea mărfii, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare. Operaţiunea internaţională care a dus la captura-record de 2,45 tone de cocaină, realizată de autorităţile române, a purtat numele Globetrotter.
 
Pachetele de droguri, descoperite în patru containere care au ajuns din Columbia în Portul Constanţa, erau inscripţionate cu numele unor mărci celebre, ca Gucci, Kenzo, Louis Vuitton, Rolex, în funcţie de calitate.
 
De altfel, cocaina capturată are o puritate de peste 90%, potrivit autorităţilor.

UPDATE Potrivit şefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, drogurile descoperite în Portul Constanţa nu erau destinate pieţei româneşti, ci pieţei din Olanda. Anchetatorii susţin că marfa a fost ascunsă în structura de metal a unor containere frigorifice, încărcate cu banane. Nu există cetăţeni români în această grupare, au explicat oamenii legii.

Concret, la capturarea mărfii, a cărei valoare se ridică la 625 de milioane de euro, s-a lucrat inclusiv cu investigatori acoperiţi. „Aceştia riscă să fie descoperiţi şi se poate ajunge chiar până la suprimarea vieţii lor, pericolul pentru ei este mare”, a completat Horodniceanu. Marfa va fi distrusă, au mai spus anchetatorii, arătând că preţul gramului de cocaină este cu 20% mai scump în România.

Specialiştii în extragerea cocainei, coordonaţi de un columbian

Poliţia Română a arătat, într-un comunicat de presă, că activităţile investigative au fost derulate pe o perioadă de şase luni. Potrivit sursei citate, gruparea internaţională, din care nu fac parte români, acţiona pe ruta Columbia - Europa de Vest. „Pentru transportul drogurilor, membrii reţelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecţie a lor prin metodele clasice de scanare şi control”, notează comunicatul.

Pentru extragerea drogurilor, reţeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operaţiune, unde lucrau specialişti în extragerea cocainei, coordonaţi de către un cetăţean columbian.

Captură record de cocaină în Portul Constanţa

Colaborare internaţională pentru destructurarea reţelei

Liderul grupării şi alţi cinci membrii ai grupului infracţional au fost arestaţi preventiv, arată Poliţia Română. Aceştia sunt acuzaţi de trafic internaţional de droguri de mare risc.

La activităţi au participat peste 150 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei Operaţiuni Speciale. În plan internaţional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.U.A. - D.E.A. şi Spania - Guardia Civil. De asemenea, în plan intern, s-a colaborat cu A.N.A.F., Direcţia Generală a Vămilor, Poliţia de Frontieră Română, D.G.I.A. şi M.A.E.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite