Caragiale şi Nichita, călcaţi în picioare la înmormântarea lui Adrian Păunescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Andrei Păunescu (stânga) a purtat cu demnitate crucea tatălui său.
Andrei Păunescu (stânga) a purtat cu demnitate crucea tatălui său.

Mii de admiratori şi-au luat adio de la Adrian Păunescu  şi l-au condus ieri pe ultimul drum. Înainte de a fi înmormântat cu onoruri militare, creatorul Cenaclului Flacăra, care s-a stins din viaţă vineri în urma unui stop cardio-respirator, a fost omagiat de toţi cei care l-au apreciat.

Mii de oameni au trecut pe la Ateneul Român, duminică dimineaţă, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. Coada formată din cei care au venit să aprindă o lumânare sau să depună o floare la catafalcul poetului s-a întins pe sute de metri.

Mai citeşte şi:

Poetul arădean Iulian Petrescu a compus astăzi o poezie în memoria lui Adrian Păunescu

Adrian Păunescu a fost înmormântat cu onoruri militare, în aplauzele a mii de oameni

AUDIO Ultima emisiune în direct a lui Adrian Păunescu a fost difuzată de Radio Reşiţa

Scriitorul Mircea Pora: "Odele şi preaslăvirile lui Păunescu au fost fără limite pentru Nicolae Ceauşescu"

Aproximativ 50 de localnici din comuna Bârca, locul unde a copilărit Adrian Păunescu, au trecut pe la căpătâiul poetului. Alături de oamenii simpli, care nu l-au cunoscut pe Păunescu, pe la Ateneu s-au perindat numeroşi politicieni, oameni de cultură, sportivi etc.

Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Elena Udrea, Corneliu Vadim Tudor, Florin Piersic, Ducu Bertzi, Victor Socaciu, George Copos sau Nicolae Badea sunt doar câţiva dintre cei care şi-au adus omagiul. Nu au lipsit nici românii de peste graniţă.

Printre ei, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova sau poetul bucovinean Vasile Tărâţeanu. Micul parc din faţa Ateneului a devenit neîncăpător pentru cei prezenţi.

În aplauzele mulţimii

Pentru că numărul celor care veneau să-l vadă pentru ultima dată pe poet era foarte mare, familia a decis să decaleze slujba de înmormântare de la Biserica Boteanu. Astfel, deşi ceremonia religioasă era programată pentru ora 11.00, cortegiul funerar a ajuns la biserică cu o întârziere de două ore.

Trupul poetului a fost scos din Ateneul Român în aplauzele publicului. La ieşire, mulţimea strânsă a izbucnit în urale, intonând şi Imnul Naţional. Cordoane de jandarmi au menţinut ordinea, forţele de ordine nelăsând să intre în biserică decât membrii familiei celui dispărut şi pe cei apropiaţi.

Crucea timidă a lui Ion Iliescu

Ion Iliescu a fost alături de familia poetului



Dacă oamenii de litere importanţi din România au neglijat înmormântarea lui Adrian Păunescu, politicienii au venit în număr mare. Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu, fostul preşedinte şi, respectiv, fostul prim-ministru al României, au fost primii politicieni sosiţi ieri-dimineaţă la Ateneu, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. Iliescu (liber cugetător) şi-a făcut o cruce timidă  apoi a rostit un discurs în care a pus accentul pe vocaţia de stânga a lui Adrian Păunescu:

„Păunescu n-a cântat omagii lui Ceauşescu. Ba dimpotrivă, l-a atacat". Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, a fost şi el prezent, menţionând că este fascinat de arta poetică a lui Păunescu şi, în special, de poezia „Repetabila povară". Victor Ponta, preşedintele PSD, a fost prezent la slujba de înmormântare, la fel şi Ecaterina Andronescu.

După ce a făcut turul televiziunilor, Corneliu Vadim Tudor, preşedintele Partidului România Mare,   a recitat, în Cimitirul Bellu, o elegie compusă special pentru trista ocazie. Dorin Chirtoacă, primarul oraşului Chişinău, a reprezentat Republica Moldova la înmormântare. Scriitorul şi politicianul Varujan Vosganian a ţinut un discurs, dar a fost „sabotat" de instalaţia de sonorizare care s-a defectat.

S-a făcut politică la înmormântare. În şoaptă, dar s-a făcut. Adrian Mititelu, patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova, făcea comparaţie între Băsescu şi Ceauşescu, la căpătâiul poetului răposat: „Prin ce face Băsescu acum, îl face mare pe Ceauşescu". Pe aleile din faţa Ateneului, Marin Popa, primarul din Bârca, comuna doljeană în care a crescut Adrian Păunescu, se plângea că PDL-ul a oprit finanţarea la liceul din comună. „Nu ne mai dau bani pentru că am botezat liceul «Adrian Păunescu»".

La Ateneu, ca pe stadion

Ion Iliescu a fost alături de familia poetului

Politicienii s-au amestecat în mulţimea de admiratori îndureraţi

Politicienii s-au amestecat în mulţimea de admiratori îndureraţi

Galeria echipei de fotbal Universitatea Craiova a creat o atmosferă ca de stadion la Ateneul Român. S-a scandat „Păunescu, Păunescu" şi „Oltenia, eterna Terra Nova". Clubul de fotbal Rapid, a doua mare dragoste pe linie sportivă a lui Păunescu, a fost reprezentat de George Copos: „Vin aici ca om, nu ca rapidist". Nicolae Badea, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Dinamo, a fost alături de membrii familiei Păunescu pe tot parcursul zilei.

Caragiale şi Nichita, călcaţi în picioare

La Cimitirul Bellu s-au adunat ieri câteva mii de oameni. Pentru mulţi, moartea poetului a fost răvăşitoare. Pentru că amintirile tinereţii s-au amestecat cu atmosfera funebră. Alţii însă au venit să caşte gura. Şi din dorinţa de a vedea chipul decedatului, s-au îmbulzit prin cimitir, călcând mormintele în picioare. Cum locul de veci al lui Adrian Păunescu a fost săpat pe Aleea Scriitorilor, sute de bărbaţi, femei şi copii s-au urcat cu picioarele pe pietrele funerare ale celor mai mari personalităţi din literatura românească.

Mormântul dramaturgului Ion Luca Caragiale a fost neîncăpător pentru gură-cască, dar cel mai „şifonat" a ieşit cavoul lui Nichita Stănescu. Din cavoul poetului s-au desprins câteva bucăţi de marmură, iar crucea era mai-mai să se rupă. Doar mormântul lui Mihai Eminescu a rămas neatins. Asta pentru că Petru Bucur-Volk, devenit cunoscut după ce a vandalizat maşina lui Mircea Sandu, n-a mai lăsat pe nimeni să treacă.

Românii s-au renăscut poeţi

Mormintele scriitorilor au avut de suferit din cauza mulţimii

Moartea lui Adrian Păunescu a trezit spiritul poetic în oamenii simpli. În caietele lăsate de familie la căpătâiul poetului, românii au dat frâu liber gândurilor. Cei mai mulţi au făcut-o în versuri: „Sentimentul de regret şi suferinţă/ Îmi copleşeşte sufletul îndurerat/ Că poetul răpus de suferinţă/ În lumea neprihănită a plecat", a scris o doamnă de vârsta a treia.

Un bărbat a pus  câteva rânduri pe hârtie şi le-a înghesuit în coşciug. „Luceafăr rupt din Terra/ Cu gânduri mai rebele/ Ai părăsit Carpaţii/ Ca să te duci la stele", a compus Ion Dobra, din Argeş. Iar un tânăr a aşternut pe caietul de la căpătâiul poetului un fragment biblic: „M-am făcut tuturor totul". Şi a semnat: „Noul Testament". 

Tot de poezie ţine şi apariţia ziaristului sportiv Ovidiu Ioaniţoaia. Cufundat în tristeţe, gazetarul a stat câteva clipe cu capul plecat în faţa celui care a fost şeful său de la Flacăra. Ioaniţoaia a ieşit apoi din Ateneu, şi-a aprins o ţigară şi a plecat agale spre Calea Victoriei.

" Adrian Păunescu şi-a subminat destinul de scriitor. Şi-a acoperit gingăşia cu care-l înzestrase natura cu materia care deborda din el. "
Mircea Dinescu
poet

" Pe Păunescu l-am pierdut când a apucat-o pe nişte scări ce i se păreau că duc sus, foarte sus, în vreme ce eu am crezut că ele duc jos, foarte jos. "
Dorin Tudoran
publicist

"Cenaclul era locul unde se rosteau ode isteroide pentru Ceauşescu. Canonizarea lui Păunescu face parte din acţiunea de reabilitare a regimului comunist. "
Vladimir Tismăneanu
politolog

"Adrian Păunescu merita o zi de doliu naţional. A fost un veritabil om de stânga. El nu i-a cântat ode lui Ceauşescu. "
Ion Iliescu
fost preşedinte al României

" Poetul Adrian Păunescu nu a scris doar poezii, a scris psalmi. Dragostea de ţară, de părinţi, de fii, de ceilalţi oameni sunt adesea nu doar poezii, ci sunt rugi. "
Varujan Vosganian
senator PNL

" Basarabia îndoliată este în aceste momente  alături de România îndoliată. Suntem mândri că Adrian Păunescu a fost dat lumii de Basarabia. "
Mihai Cimpoi
academician

Mormintele scriitorilor au avut de suferit din cauza mulţimii
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite