Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Carantină de noapte în toată ţara. Cine va putea circula după ora 22:00 şi cum

4
22 Oct 2021 16:17:06
Autor: Daniela Serb
Masca este obligatorie şi în interior şi în exterior FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Masca este obligatorie şi în interior şi în exterior FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis vineri o serie de restricţii are vor fi valabile timp de 30 de zile. Astfel, în intervalul orar 22.00-05.00 vor mai putea ieşi din casă doar cei vaccinaţi, cei care merg la serviciu sau au o urgenţă medicală.

Hotărârea CNSU prevede „interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, a circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22.00-05.00”.

Care sunt excepţiile

După ora 22.00 este permisă:

  • deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

  • deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi.

  • deplasarea persoanelor pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente.

  • deplasarea în afara localităţilor pentru persoanele care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

  • deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID şi cele trecute prin boală trebuie să prezinte certificatul verde, pe hârtie sau în format electronic.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional persoanele sunt obligate să prezinte legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil care trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

La fel, declaraţia pe propria răspundere trebuie completată şi de persoanele nevaccinate care ies din casă după ora 22.00 din cauza unei urgenţe.

Citeşte şi:

Noile restricţii care ar putea intra în vigoare luni: Carantină de noapte, certificat verde, magazine şi restaurante închise la ora 21:00

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Tomescu Tom
22.10.2021, 16:54:24

S-ar zice că infectații circulă doar noaptea precum vampirii ... Că infecția, doar la adăpostul întunericului se propagă ..

Vasile Naftuli
23.10.2021, 19:42:41

Pentru a se evita întâlnirile nocturne între oamenii nevaccinați și liliecii purtători de covid.

-7 (7 voturi)
laur laur
22.10.2021, 18:57:54

Asta-i ca in bancul cu betivul care-si cauta noaptea ceasul la Piata Unirii ,desi el il pierduse in padurea Baneasa. de ce ? Pentru ca la Piata Unirii era lumina. Se facea lockdown noaptea ca oricum nu e aproape nimeni.

+8 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
23.10.2021, 01:22:49

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările