Carmen Dan le cere demisia şefilor Academiei de Poliţie urmăriţi penal pentru că ar fi ameninţat-o pe jurnalista Emilia Şercan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Dan FOTO gov.ro
Carmen Dan FOTO gov.ro

MAI anunţă că solicită demisia lui Adrian Iacob şi Mihail Marcoci, rectorul, respectiv prorectorul Academiei de Poliţie, ministrul Carmen Dan luând act de controlul judiciar sub care au fost plasaţi cei doi în dosarul privind ameninţarea Emiliei Şercan.

„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a luat act de măsurile dispuse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, de punere în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Iacob Adrian, şi prorectorul Marcoci Petrică-Mihail”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Comanda Academiei de Poliţie va fi asigurată, până la împuternicirea unui nou rector şi a unui nou prorector, de către prorectorul Veronica Stoica.

„În conformitate cu art. 2721 alin. 2 din Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail vor fi puşi la dispoziţie. Raportat la gravitatea faptelor pentru care sunt cercetaţi şi la prejudiciul de imagine adus instituţiei, precum şi la calitatea şi conduita impuse de lege pentru poliţişti, conducerea Ministerului Afacerilor Interne solicită celor doi ofiţeri să-şi prezinte cererile de demisie. Având în vedere principiul autonomiei universitare, procedura demiterii de către ministru nu este posibilă în acest context, însă o decizie de eliberare din funcţie se poate lua prin vot de către Senatul universităţii”, mai arată sursa citată.

Totodată, Carmen Dan aşteaptă şi o analiză a situaţiei create la nivelul Academiei de Poliţie din partea Senatului universităţii.

„Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate ale Poliţiei Române, a colaborat cu DNA în acest caz încă de la primirea sesizării depuse de jurnalistul ameninţat şi va acorda în continuare sprijin procurorilor pentru finalizarea cazului”, mai anunţă reprezentanţii MAI.

De altfel, rectorul Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, şi Mihail Marcoci, prorectorul instituţiei, au fost chemaţi la sediul Ministerului Afacerilor Interne, pentru o discuţie cu ministrul Carmen Dan. Cei doi au fost plasaţi, joi, de procurorii DNA, sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul privind ameninţarea jurnalistei Emilia Şercan.

Cei doi sunt acuzaţi de instigare la şantaj, procurorii subliniind că ar fi convins un ofiţer de poliţie din subordine să îi trimită mesaje de ameninţare jurnalistei, pentru a înceta ancheta despre suspiciunea privind diplomele lor de doctorat.

Joi, Rectorul Adrian Iacob şi prorectorul Petrică-Mihai Marcocii au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile şi sunt acuzaţi de instigare la şantaj, după ce ar fi determinat un angajat al instituţiei să-i remită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare cu moartea pentru a renunţa la investigaţii. 

”La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliţie, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi, pe parcursul săvârşirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, a transmis, joi seară, Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un comunicat de pres,citat de News.ro.

Sursa citată a precizat că Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail au profitat de ”ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, relaţia personală care se dezvoltase între ei şi recunoştinţa acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar” şi l-au determinat să ”transmită mesaje de ameninţare persoanei vătămate pentru a o determina să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe Iacob Adrian”.

Jurnalista Emilia Şercan a scris pe 17 aprilie, într-o postare pe Facebook, că a sesizat poliţia după ce luni seara a primit un mesaj de ameninţare cu moartea. Şercan precizează că a primit ameninţarea ”în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informaţii despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliţie”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite