Carmen Dan, despre Valea Uzului: A existat o evidentă mobilizare a ultraşilor de ambele părţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valea Uzului FOTO szekelyhon
Valea Uzului FOTO szekelyhon

Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat luni, cu privire la incidentele din Valea Uzului, de Ziua Eroilor, că a cerut un raport şi în urma verificărilor poate să anunţe că forţele de ordine şi-au făcut datoria, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a ultraşilor de ambele părţi.

„Am cerut o informare completă cu ce s-a întâmplat pe 6 iunie. Aprecierea mea este că reprezentanţii poliţiei şi jandarmeriei şi-au atins obiectivele misiunii: s-a evitat producerea de violenţe între români şi etnici maghiari, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a ultraşilor şi de o parte şi de alta. Nimeni nu a fost rănit sau lovit. Nu s-au produs distrugeri sau incendieri, care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte. Singurul lucru a rămas: cum s-a putut ca porţile cimitirului să fie rupte", a declarat Carmen Dan, potrivit Mediafax.

Legat de prezenţa în Valea Uzului a lui Sebastian Cucoş, cel care conducea Jandarmeria în perioada protestelor din 10 august, Carmen Dan a spus: "În misiune erau forţe din 2 judeţe iar misiunea nu a fost una simplă, mai ales din perspectiva riscurilor. Indiferent cât le place sau nu unora, aici nu vorbim de persoane, ci de o instituţie. De la nivelul Ministerului de Interne misiunea a fost organizată de către secretarul de stat responsabil de ordinea publică", a declarat aceasta potrivit sursei citate.

Ministrul de Interne a mai precizat că: "din modul cum a evoluat acest subiect, chiar de dinainte de alegeri, pare evident că grupuri sau persoane, profitând de situaţia juridică neclară, au creat o stare de tensiune, care să permită potenţarea unor interese".

Carmen Dan a precizat că neînţelegerile între autorităţile din Harghita şi cele din Bacău, cu privire la apartenţa cimitirului, este o problemă veche, iar ultima întâlnire pe această temă a avut loc în 2012, ulterior administraţiile aşteptând rezolvarea în instanţă.

Ministrul Carmen Dan spune că reprezentanţii autorităţilor locale din cele două judeţe se vor întruni într-o şedinţă comună privind clarificarea situaţiei juridice a cimitirului. De asemenea, Carmen Dan consideră binevenită propunerea ca Ministerul Apărării să preia administrarea cimitirului.

„În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere pe cale amiabilă, instanţa va fi sesizată pentru a hotărî asupra tuturor aspectelor juridice aflate în dispută. Atât timp cât amebele judeţe şi ambele comunităţi vor avea puncte de vedere diferite faţă de apartenenţa acestui cimitir, tensiuni de acest fel, vor putea fi generate oricând. De aceea, este foarte binevenită decizia Guvernului ca MApN să preia administrarea acestui cimitir indiferent de autoritatea publică locală pe teritoriul căreia se află”, a explicat Carmen Dan.

În data de 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forţat intrarea în cimitirul internaţional din Valea Uzului, după ce administraţia locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanţ uman în faţa cimitirului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite