Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cartea electronică de identitate. Cum vor putea călători în UE românii care nu vor „buletin cu cip”

5
15 Apr 2021 21:38:14
Autor: George-Andrei Cristescu
Cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene Foto: facebook Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei
Cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene Foto: facebook Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei

Viitoarea carte electronică de identitate nu va fi obligatorie, dar românii care vor opta în continuare pentru varianta clasică a acesteia nu vor mai putea călători în străinătate doar cu aceasta. Pe lângă cartea de identitate simplă, românii vor avea nevoie să prezinte şi paşaportul, este avertismentul şefului Autorităţii pentru digitalizare, Octavian Oprea:

"Cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetăţenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligaţi să prezinte şi paşaportul alături de aceasta.", a declarat joi, Octavian Oprea, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), potrivit Hotnews.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui ADR, reproduse în materialul menţionat, “cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării". 

Astfel, cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene. 

De asemenea, cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetăţenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligaţi să prezinte şi paşaportul alături de aceasta. 

Cărţile de identitate electronice elimină barierele birocratice în identificarea persoanelor la nivelul întregii Uniuni Europene şi contribuie la îmbunătăţirea accesului la servicii pentru cetăţenii europeni. 

Încă din 2016, Uniunea Europeană a subliniat necesitatea elaborării unor sisteme solide care să prevină abuzurile şi ameninţările la adresa securităţii interne provocate de deficienţe în ceea ce priveşte securitatea documentelor, în special legate de terorism şi criminalitatea transfrontalieră. 

Stabilirea unor standarde minime de securitate şi integrarea datelor biometrice în cărţile de identitate sunt paşi importanţi pentru a face mai sigură utilizarea documentelor de identitate în Uniunea Europeană. În acest sens, includerea elementelor biometrice de identificare le permite cetăţenilor să beneficieze pe deplin de drepturile lor la liberă circulaţie."

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ivanovich Patfulty
15.04.2021, 21:52:10

Noua carte de identitate nu vine la pachet cu nici un avantaj Oprea. Pasaportul biometric contine date sensibile ca amprentele. Cine a refuzat pasaportul biometric nu vad de ce si-ar lua ci biometric. Este ingradirea dreptului la libera circulatie. Veti avea cateva milioane de procese si le veti pierde.

-3 (9 voturi)
Uccello Aciduzzu
15.04.2021, 22:20:38

Poti doar sa visezi! E deja stabilit ca daca nu ai inregistrat diametrul la sfincter nu mai circuli peste granita! Drepturi, libertate, intimitate, totul s-a dus dracului! Asta e lumea in care traim. Nu ne place sa emigram pe Marte. Cand citeai acum 30 de ani romane SF spuneai ca e imposibil, culmea SF-ul devine realitate. Eu le spuneam "nebuni" la aia care vorbeau despre CIP. Sa ajung acum sa le dau dreptate?

0 (8 voturi)
Moto Moto
16.04.2021, 06:32:03

Mai bine sa nu calatoreasca in UE ci sa se tare inapoi in pestera in care s-au nascut si au crescut si sa ramana acolo.

+2 (2 voturi)
gyll
16.04.2021, 09:33:45

Chiar ieri, la granița ungaro-austriacă,în timp ce toată suflarea aștepta în liniște să treacă controlul vamal, un neadaptat,șmecher de România, cu numere de Germania, ti-a confirmat ceea ce ai scris. Ce nu s-a asteptat, ca cei din poliția austriacă să îl ia la întrebări, lucru pe care l-au făcut.

gyll
16.04.2021, 09:27:20

Voi încerca să am printre primii noua carte de identitate.

Modifică Setările