Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Casa Albă are obiecţii în privinţa unui articol din proiectul de buget al Statelor Unite referitor la baza de la Deveselu

5
17 Jul 2017 19:44:38
Autor: News.ro
Baza Deveselu FOTO Arhivă
Baza Deveselu FOTO Arhivă

Casa Albă a transmis Camerei Reprezentanţilor că se opune accelerării instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România, arătând că, deocamdată, eficienţa lor nu a fost încă dovedită şi, în plus, nu sunt cunoscute potenţialele consecinţe neintenţionate pe care acestea le-ar putea avea asupra populaţiei din zonă, scrie Profit.ro.

Informaţia este inclusă într-un punct de vedere oficial al Administraţiei Prezidenţiale de la Washington asupra proiectului de lege privind aprobarea bugetului Pentagonului pentru anul fiscal 2018 (octombrie 2017 – septembrie 2018) elaborat de către Camera Reprezentanţilor.

„Administraţia are obiecţii în privinţa articolului 1686 (din proiectul de buget al Pentagonului elaborat de Camera Reprezentanţilor - n. red.), care cere Secretarului Apărării să asigure desfăşurarea de capabilităţi antiaeriene la site-ul Aegis Ashore din România în interval nu mai mare de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar la site-ul Aegis Ashore din Polonia, în interval nu mai mare de un an de la data la care site-ul respectiv va fi declarat operaţional“, arată documentul citat.

Documentul a fost trimis de Casa Albă Camerei Reprezentanţilor pe 11 iulie. Între timp, pe 14 iulie, Camera a adoptat proiectul de buget al Pentagonului pentru anul fiscal 2018 cu tot cu articolul referitor la scutul antirachetă din România la care preşedintele Donald Trump a avut obiecţii.

„Calendarul accelerat ar impune Departamentului pentru Apărare să desfăşoare un sistem defensiv netestat cu succes, fără cunoaşterea integrală a eficacităţii sale combative sau a consecinţelor neintenţionate ale operării unui sistem de radar şi armament de mare putere într-o zonă populată din Deveselu, România“, se mai afirmă în punctul de vedere transmis de Casa Albă Camerei Reprezentanţilor.

În plus, draftul de buget alocă aproape 3 milioane de dolari pentru upgradarea infrastructurii bazei aeriene româneşti 71 de la Câmpia Turzii, care de anul trecut dispune şi de 6 avioane americane de tip F16 Fighting Falcon. Acestea fac parte din lotul de 12 aparate second-hand achiziţionate în 2013 de statul român de la cel portughez cu 628 milioane euro, plătibili în 5 ani, sumă în care sunt incluse şi armamentul şi muniţia necesare aeronavelor, precum şi un radar de coordonare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

albu gaby
17.07.2017, 20:17:39

"...arătând că, deocamdată, eficienţa lor nu a fost încă dovedită şi, în plus, nu sunt cunoscute potenţialele consecinţe neintenţionate pe care acestea le-ar putea avea asupra populaţiei din zonă." In schimb lipsa lor de performanta este bine cunoscuta! Dar probabil ca nici macar nu s-a considerat eficienta sistemelor SM3, ci a contat doar ca sistemul permite inlocuirea interceptoarelor cu rachete de croaziera cu focoase nucleare!

0 (2 voturi)
(M)asini(U)tilaje(I)nstalatii(E)lectrice trolilor
17.07.2017, 21:54:00

Labule, spre deosebire de scutul vostru, cel american deja a fost folosit in cateva razboaie pe vremea cand rusnacii nici nu intelegeau conceptul de "scut anti-racheta" asa ca linisteste-te.

+1 (5 voturi)
Ardelean Boris
17.07.2017, 21:23:58

Exact punctul de vedere al Rusiei: fără scut a-r în România și Polonia. Hai, Goiceo, sări în sus că nen-tu Trump a început să joace cazacioc...

+1 (3 voturi)
Nicu_4
17.07.2017, 23:35:22

probabil ca nu vor sa mai doteze Deveselu cu SM3 IB ci direct cu SM3 IIA cu o raza de actiune mult mai lunga, insa altii considera ca NGAM mai trebuie testat

+1 (1 vot)
Badea Scârţan
18.07.2017, 08:24:18

E pana la urma un dubiu asupra oportunitatii alocarii de fonduri suplimentare. Asta nu inseamna ca va fi si insusit de CR sau de Senat. Cum ar veni se opune unui ,,calendar accelerat" care este o sintagma intotdeauna utilizata spre a justifica costuri suplimentare sub presiunea ,,urgentei" Tradus Casa Alba se opune rispiei de fonduri si solicita desfasurarea conform calendarului normal. Adica, probe, concluzii, si abia pe urma mai vedem daca o mai fi nevoie de suplimentare de fonduri.

+1 (1 vot)
Modifică Setările