Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Casa Poporului este a nimănui

45
10 Oct 2013 16:57:39
Deutsche Welle
Casa Poporului este un „no man's land”!
Casa Poporului este un „no man's land”!

Parlamentul României funcţionează în afara legii - în afara legii cadastrale. Palatul Parlamentului este, probabil, „moştenirea” prin definiţie. Bucureştii şi naţiunea română, în ansamblul ei, au „moştenit” monstruozitatea de Casă a Poporului, palatul lui Nicolae Ceauşescu, construit într-o vreme în care românii sufereau de foame şi frig pe la cozi.

Ultimul salut al dictatorului megaloman către poporul său”, scrie cotidianul austriac Wirtschaftsblatt.

Au trecut ceva ani de atunci. România are ceva mai mulţi bani, dar nu suficienţi pentru a-i face monstruozităţii igiena de care are nevoie. De fapt, nici să o păzească de o posibilă prăbuşire în timp nu are suficiente fonduri, notează ziarul vienez.

Ei, şi de acum vine surpriza: preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu (Valeria, în textul original austriac) Zgonea ar solicita sprijin de la Bruxelles pentru finanţarea reparaţiilor dar nu poate fiindcă, pur şi simplu, „Casa Poporului” nu este proprietatea nimănui. În orice caz, nu aparţine statului. De fapt, nu există un cadastru pentru clădirea ce domină centrul oraşului. Casa Poporului este un no man's land!

În comunism, problema cadastrală nu a existat. La căderea Ceauşeştilor, lucrările erau în stadiu de şantier şi au rămas multă vreme aşa. Dedesubtul amplasamentului fuseseră proprietăţile celor ce locuiau în centrul istoric, ras de pe faţa pământului din nebunia dictatorului. Nimeni nu a făcut preluarea oficială a şantierului, când clădirea a fost gata. Nu a fost făcută înscrierea în registrul cadastral pentru imensitatea din buricul târgului. Ceea ce, observă şi ziarul austriac, înseamnă că Parlamentul - adăpostit acum în palatul lui Ceauşescu - funcţionează, practic, ilegal. Cel puţin din punct de vedere cadastral. „Simptomatic pentru ţară”, conchide Eva Konzett, autoarea articolului din Wirtschaftsblatt, întrebându-se dacă a fost cumva răutăcioasă cu această din urmă afirmaţie.

Articol semnat de Cristian Ştefănescu.

Materialul a fost publicat pe dw.de.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

man dana
10.10.2013, 17:09:13

Pai daca nu i-au facut receptia lucrarii, n-au putut nici sa o intabuleze si sa o inscrie in cartea funciara. E clar ca nici nu vor, va dati seama ce impozit ar avea de platit statul :)

+2 (4 voturi)
man dana
10.10.2013, 17:16:11

se vede ca articolul e scris de o diletanta. Bineinteles ca exista in comunism cadastru, dar din moment ce lucrarea n-a fost finalizata pana-n 1989, e clar ca n-a mai intrat in atributiile regimului comunist inscrierea ei in cartea funciara, ce se face dupe ce se termina lucrarile.

+1 (9 voturi)
gogu58
10.10.2013, 18:06:19

Cui sa platesca, primariei ? Si care e smecheria, plateste impozit si scade sunbventiile proportional...

+3 (3 voturi)
STEFAN MATEI
10.10.2013, 18:09:48

poporul este al nimanui,casa o face miki mouse bani imediat si o va inchiria lui fenechiu in semn de recunostinta ca a fost si este cel mai eficient ministru din toate timpurile si platim chirie pe casa ca asa e in democratie

0 (6 voturi)
Snaider Paul
10.10.2013, 18:37:19

Imbecilii. Ei cind construiau catedralele cum era ? ,, Parlamentul României funcţionează în afara legii - în afara legii cadastrale. Palatul Parlamentului este, probabil, „moştenirea” prin definiţie. Bucureştii şi naţiunea română, în ansamblul ei, au „moştenit” monstruozitatea de Casă a Poporului, palatul lui Nicolae Ceauşescu, construit într-o vreme în care românii sufereau de foame şi frig pe la cozi." Replica :Catedrala Neamului se construieste într-o vreme în care românii sufera de foame , frig , stres si boli ce ar putea fi curabile ." (sic )

+5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările