Casete tv pentru neliniştea preşedintelui Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a acordat un nou interviu Televiziunii Române. L-a obţinut nimeni altcineva decât intervievatoarea preferată a primului om în stat, Mădălina Dobrovolschi, fostă Puşcalău.

Persoana pe care eu, mai generos din fire şi mai încrezător în oameni decât ar fi fost cazul, am numit-o, ironic, recunosc, o reincarnare a Orianei Fallaci, în vreme ce mult mai pragmatica şi tot mai intens pesedizată şi mai necredibila Irina Radu a calificat-o drept  „o fată nouă” de care TVR ar fi avut neapărată nevoie.

Urmărind interviul de la un capăt la altul, am constatat că dl. Iohannis nu a avut nimic important de spus. Că doar a vrut să îi facă un hatâr doamnei Dobrovolschi. Să consumi vreo 40 de minute de emisie numai pentru a anunţa ceea ce ştiam cu toţii dinainte, şi anume că d-nei Laura Codruţa Kövesi i s-a acordat un al doilea mandat de procuror şef al DNA şi că d-lui Dan Mihalache i s-a făcut cadou nemeritatul post de ambasador la Londra e încă o dovadă că nici preşedintele, nici cei care îl consiliază habar nu au să managerizeze apariţiile publice ale primului om în Stat. În rest a plouat cu banalităţi şi locuri comune, cu nepotrivite atitudini de automulţumire şi autoliniştire, cu aprecieri inexacte, din cale afară de optimiste care ridică serioase semne de întrebare în legătura cu capacitatea de a percepe şi evalua realitatea a d-lui Klaus Iohannis. Banalităţi şi inexactităţi în faţa cărora d-na Mădălina Dobrovolschi se entuziasma mai abitir decât o făcea în urmă cu aproape 25 de ani Rodica Becleanu, fosta intervievatoare necondiţionată a preşedintelui de atunci, dl. Ion Iliescu. Căreia doamna Dobrovolschi îi seamănă din ce în ce mai mult.

M-a mirat să aud că dl. Klaus Iohannis chiar crede că partidele politice parlamentare româneşti ar fi folosit în scopul recalibrării atitudinii şi acţiunii lor politice timpul scurs din momentul în care au intrat toate în opoziţie, lăsând guvernarea în seama tehnocraţilor. Nici vorbă despre aşa ceva. În cele aproape şase luni de când au fost scoase din ecuaţia guvernării, nici partidele, nici personalul lor nu s-au reformat defel.

Spre a se convinge de acest lucru, preşedintele României nu are decât să dea un telefon la TVR şi să roage a i se pune la dispoziţie înregistrările ediţiilor speciale difuzate în cursul după-amiezei de luni. Aceste înregistrări reproduc fidel atitudinea politicianistă, brigandă, hulpavă, agresivă, de mahalagioaică de joasă speţă  a parlamentarilor ce ar fi trebuit să desemneze în prima zi a acestei săptămâni persoana căreia să îi încredinţeze funcţia de preşedinte-director general  al SRTV.

Benzile video în cauză, dar şi oricare altele ce surprind ceea ce se petrece în Parlament ne avertizează că nu avem nimic bun de aşteptat  de la viitoarele alegeri. Şi că politicienii români sunt tot mai de slabă calitate, mai prost crescuţi, mai needucaţi, mai bădărani, mai preocupaţi doar de propria căpătuială, mai îndatoraţi interesului personal şi de partid decât binelui comun ca niciodată. Circul gratuit şi dezgustător oferit ieri în transmisie directă de personaje precum Varujan Vosganian (ALDE) şi Cristian Dumitrescu (PSD), fiecare dintre ei indivizi cu multe bube în cap, spune multe. Şi, din păcate, cei doi nu sunt singuri.

E clar că pe nici unul dintre parlamentarii reuniţi luni în şedinţă comună nu îl interesează nici cât negru sub unghie soarta TVR. Şi nici cea a oamenilor care lucrează acolo. E de domeniul evidenţei că nici PSD, nici PNL nu vor nici o clipă depolitizarea instituţiei şi nici asigurarea independenţei editoriale a postului public de televiziune.

PNL a susţinut-o şi i-a dat votul său d-nei Monica Ghiurco numai şi numai pentru că PSD., ALDE şi UNPR s-au încăpăţânat să o respingă. Sunt gata să pariez că PSD va persevera în această atitudine şi va prelungi blocajul până în momentul în care Consiliul de Administraţie, el însuşi alcătuit în cea mai mare parte de oameni de calitatea a doua, va ceda, îi va face pe plac şi o va desemna fie pe d-na Irina Radu, fie pe d-na Doina Gradea în fruntea instituţiei din Calea Dorobanţi. Social- democraţii şi aliaţii lor având deja garanţia că oricare dintre persoanele numite mai sus va trăi şi va acţiona la ordin. Dorind să îşi prelungească şederea în fotoliul de şef suprem, prelungindu-şi astfel şi încasarea unui salariu lunar de 14 000 de lei. Salariu în stabilirea căruia nu a existat nici cel mai mic temei legal, va face orice fel de compromis pentru asta. Iar dacă ordinul va fi acela de a trece TVR în insolvenţă, directorul dorit de partidul condus (încă) de dl. Liviu Dragnea, un director mai urât mirositor politic şi mai necredibil profesional ca niciodată, îl va executa fără nici cea mai mică opoziţie. Indiferent dacă insolvenţa ascunde sau nu gânduri şi interese dincolo de lege, cu posibil iz penal. PNL, partid în sarcina căruia cade răspunderea de a-i fi trimis la şefia TVR  pe Tudor Giurgiu, Claudiu Săftoiu şi Stelian Tănase, oameni sub conducerea cărora situaţia instituţiei s-a agravat dramatic, nu e nici el cu nimic mai bun decât PSD. Chiar dacă acum joacă jocul inocenţei şi al bunei voinţe.

Parlamentul, în responsabilitatea căruia cade situaţia dramatică în care se află azi instituţia din Calea Dorobanţi ca şi faptul că ea e rezultatul a 11 ani de inconştienţă parfumată politic, e un docil executant al ordinelor venite de la conducerile partidelor. Şi va continua să rămână astfel.

Numai preşedintele Klaus Iohannis şi intervievatoarea din dotare par ori simulează a crede altceva. Poate că dacă îmi va urma sfatul şi va urmări cu luare aminte filmul întâmplărilor de luni din Parlament, preşedintele se va trezi, în fine, la realitate. Drept pentru care îi va zâmbi mai puţin galeş noii Rodica Becleanu pe care am făcut greşeala de a o ridica, fie ţi ironic, acum vreo două-trei luni la rangul de copie, chiar şi palidă, a unei adevărate jurnaliste, aşa cum a fost Oriana Fallaci. Mădălina Dobrovolschi nu e defel jurnalistă. E doar „fata nouă” căreia miercurea trecută dl. Iohannis a uitat ori nu a vrut să îi spună „sărut mâna pentru masă”. Şi a cărei prestaţie arată unde va ajunge nivelul jurnalismului din TVR dacă improvizaţiile, bunul plac, năzbâtiile tot mai iodate partinic şi domnia care se vrea prelungită, cu sau fără insolvenţă, a doamnei Irina Radu vor mai continua mult. Dobândind legitimare parlamentară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite