Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Câtă şpagă dau multinaţionalele, cine le pedepseşte şi cum

9
6 Aug 2018 08:27:02
România Curată
Exxon
Exxon

Indulgenţa faţă de mituitor e probabil unul dintre marile păcate ale luptei anticorupţie de până acum. Consecinţa este că, mai ales de la adăpostul unei jurisdicţii internaţionale, mituitorii sunt încurajaţi în comportamentul lor. Este prins un politician şi băgat în puşcărie? Nici o problemă, găsim altul, dăm şpagă până nimerim unde trebuie! (Lucian Davidescu)

De 40 de ani, autorităţile din SUA îşi pedepsesc propriile companii pe care le prind că dau mită în străinătate. Dacă guvernele înapoiate nu sunt în stare să îşi pedepsească corupţii, măcar să facem noi ceva, a gândit Congresul SUA în 1977, când a legiferat FCPA (Foreign Corrupt Practices Act).

Poate că sună uşor caraghios, dar raţiunea a fost că altfel companiile dispuse să plătească şpăgi le vor face concurenţă neloială celor cinstite. Nici nu contează dacă mituitorul e american sau nu, câtă vreme compania are treabă şi prin SUA, este ţintă.

Şi unele dintre ţările europene au început să practice, mai recent, politici similare, însă nu există încă o abordare unitară de la nivelul Comisiei Europene. Totuşi, în acest fel şansele ca o companie să fie prinsă cresc semnificativ.

Sancţiunea nu este puşcăria, ci amenda – mare, ce-i drept. În top 10 intră sume de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de dolari, pentru nume ca Siemens, Alstom, Halliburton, British Aerospace etc. În total, Departamentul Justiţiei şi Comisia Valorilor Mobiliare din SUA au dat sancţiuni în peste 300 de cazuri, majoritatea în ultimii 10 ani.

Numele României apare în cinci dintre investigaţiile FCPA.

Cel mai recent este de anul acesta – cazul Elbit (din grupul israelian care a modernizat în anii ’90 Mig-urile 21), într-un scandal legat de Casa Radio. Elbit a plătit o amendă de 500.000 de dolari pentru că a „rătăcit” câteva milioane prin România. Nici un dosar şi nici o luare de poziţie din partea DNA, deocamdată.

În 2010, compania germană Daimler a plătit o amendă de 185 de milioane de dolari pentru că a dat mită în 22 de ţări, inclusiv în România prin intermediul subsidiarei Mercedes Benz Turk. Nici unul dintre cei 10 primari care au cumpărat autobuze Mercedes în perioada anchetată nu a fost anchetat pentru acest motiv.

În cazul Microsoft, investigaţia a început acum 5 ani pentru presupuse cazuri de mită din România, China şi Italia. Deocamdată, nu se aude nimic. Dar în România se ştie: dosarul s-ar fi „prescris” înainte de a ajunge la mituitori. Au ajuns la închisoare câţiva dintre intermediari şi chiar denunţători, în timp ce alţii au fost iertaţi şi de puşcărie şi de bani.

„Investigaţia FCPA asupra Microsoft a fost scoasă în evidenţă pe această pagină pentru că demontează eroarea de judecată cum că companiile bune nu dau mită şi gata”, scrie fcpaprofessor.com.

Celelalte două cazuri sunt din industria farmaceutică – Johnson and Johnson, respectiv Stryker, care ar fi sponsorizat medici prin diverse ţări inclusiv România, la începutul anilor 2000, ca să le prescrie pacienţilor marfa. În România nu s-a auzit nimic despre vreo anchetă în situaţiile respective.

A existat însă o altă anchetă de acest fel – cei 77 de oncologi cercetaţi şi percheziţionaţi în 2015 pentru că ar fi primit sponsorizări de la 11 companii de medicamente: Roche, Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis, Actavis, Sandoz, Teva, Alvogen, Egis, Romastru şi Glenmark. De cercetat, au fost cercetaţi doar medicii şi un importator, iar anul acesta dosarul a fost clasat cu discreţie (fără comunicat DNA).

Industria farmaceutică, cea de armament şi cea petrolieră sunt vedetele acestui tip de investigaţii. În cazul industriei de petrol şi gaze, fiecare dintre companiile „BIG 6” – ExxonChevron, TotalBP, Shell, Eni – fiecare a fost pedepsită pentru că a dat mită măcar o dată, într-un colţ sau în altul al lumii. Exxon al nostru a dat inclusiv în Rusia!

În total, amenzile pentru cei şase au depăşit un miliard de dolari.

Deocamdată, în cazul României nu există vreo investigaţie legată de activitatea companiilor petroliere – nici locală nici internaţională. Indicii de corupţie şi posibil chiar trădare sunt însă atât de multe încât e păcat barem să nu încerci să cauţi. Sau, dacă nu găseşti nimic, să dai un exemplu pozitiv.

Iată, o afacere cu miză de zeci de miliarde de euro dar totuşi curată, dovada că anticorupţia a izbândit în România!

Indulgenţa faţă de mituitor e probabil unul dintre marile păcate ale luptei anticorupţie de până acum. Oficial, politica penală a statului este aproape la fel de dură faţă de mituitor cât este faţă de mituit. În practică, proporţia este substanţial în favoarea condamnărilor obţinute împotriva mituiţilor. Consecinţa acestei indulgenţe este că, mai ales de la adăpostul unei jurisdicţii internaţionale, mituitorii sunt încurajaţi în comportamentul lor. Este prins un politician şi băgat în puşcărie? Nici o problemă, găsim altul! Dăm şpagă netulburaţi în continuare, până nimerim unde trebuie!

Şansa ca latura penală a anticorupţiei româneşti să-şi revină din pumnii pe care i-a primit sau şi i-a administrat este să arate că se poate şi altfelCă nu e nevoie să se facă 10 ani că plouă, cum s-a întâmplat în cazul EADS, pentru ca acum să numere zilele până la prescripţie.

Deci iată un posibil criteriu eliminatoriu pentru viitorul şef DNA: să vină, încă din planul de management, cu determinarea că vrea să vadă cam ce ar putea fi în neregulă în cazul gazelor din Marea Neagră!

-----

Toate articolele despre legea offshore:

 1. Sună-ţi deputatul şi întreabă-l dacă are de gând să renunţe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
 2. Dragnea, să nu îndrăzneşti să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de puşcărie!
 3. Care este cantitatea de petrol şi gaze de sub Marea Neagră?
 4. Rugăminte către mass-media: nu rataţi subiectul gazelor din Marea Neagră!
 5. Cine şi cum serveşte propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
 6. Prima victorie a cetăţenilor în faţa încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
 7. Unde este urgenţa în cedarea gazelor pe nimic?
 8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
 9. Ce înseamnă securitate energetică pentru naţiunile cu minte în cap
 10. Statul român n-a calculat niciodată câţi bani ar putea să ia din petrol şi gaze. I-a lăsat pe experţii petroliştilor să calculeze pentru el!
 11. Stimaţi deputaţi ai României, nu furaţi de la copii!
 12. Petiţie şi protest împotriva cedării gazelor pe mărunţiş
 13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituţională?
 14. Ţi-ai sunat deputatul şi ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
 15. Deci, cum a rămas cu gazele… Şi de unde şi-a luat Dragnea grilă?
 16. Căutaţi corupţie şi trădare? Luaţi la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
 17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
 18. Cum funcţionează deductibilitatea în noua lege offshore
 19. Cine, cum şi de ce a votat în Parlament pe legea offshore
 20. Domnule preşedinte Iohannis, când ne vorbiţi şi despre gazele din Marea Neagră?
 21. Consultanţă gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luaţi ce vi s-a dat şi spuneţi „bogdaproste”
 22. Viorica Dăncilă - conflict de interese în scandalul gazelor. Soţul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
 23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
 24. Cum să obţii maximum de pe urma petrolului şi gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
 25. Ştiaţi că de la anul preţul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
 26. OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideţi rafinăria de la Viena şi redeschideţi la Piteşti!
 27. Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol şi gaze pe mâna ruşilor
 28. Doamnă Firea, când le spuneţi bucureştenilor că le-aţi condamnat copiii să îngheţe în case?
 29. Sunt şanse ca industria de îngrăşăminte agricole să îşi revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
 30. Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari
 31. Câtă şpagă dau multinaţionalele, cine le pedepseşte şi cum
 32. Klaus Iohannis şi-a trimis înapoi la Parlament al doilea mandat
 33. Ştiaţi că bugetul SRI e mai mare decât al serviciului secret din Germania?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

M Costi
6.08.2018, 09:05:04

Avem doar mituiti dovediti de DNA , nu si mituitori ? Normal , mituitii n-au "spatele" asigurat , de guvernele si ambasadele tarilor din care provin , care nu pregeta sa-si exprime "ingrijorarea" ori de cate ori vine vorba despre coruptia din Romania !

+1 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.08.2018, 09:12:37

”Modelul” de lupta anticoruptie DNA+Kovesi+Coldea+Iohannis a ..sucombat la doar 3 ani de la debutul abuzurilor si manariilor lui mafiot-gestapoviste..! ”Pestii mari” (majoritatea lor fiind companii straine, din tari ale caror ambasadori CORUPTI le ”tineau spatele” lui Iohannis si Kovesi), au continuat si continua sa devalizeze resursele tarii fara sa fie deranjati de gasca de procurori mafioti ai lui Kovesi decat cu dosare..”tardive” sau ”la fonfle” , intrumentate si ”probate” in asa fel incat, fie sa le ajunga din urma prescriere faptelor, fie sa primeasca decizii de achitare din partea judecatorilor, unii dintre ei mâna-n mâna cu procurorii..! Ochii opiniei pubilce au fost ”orbiti” de circul cu ”victoriile rasunatoare” impotriva..”pestilor mici” si..nationali..! Praf in ochi..! Practic, am mai spus-o si-am s-o mai spun, in timpul regimului Kovesi-Coldea-Iohannis am fost MARTORII (SI VICTIMELE) UNUI FALS MEDIATIC bine ”instrumentat si orchestrat”..! Pe de-o parte divizia ”Manipulare si Mistificare” sereist-luluțan-iohannista ne vorbea de extraordinarele rezultate obtinute impotriva coruptiei de catre ”eroii” Coldea si Luluța, iar in realitate numarul marilor corupti scapati de puscarie, precum si valoarea prejudicilor ramase nerecuperate, erau si sunt in crestere..! Oricum, falsul care ne-a invrajbit , gargaristica cu ”Romania=stat de drept functional bazat pe un act de justitie corect, strict legal si constitutional” nu va mai dura mult timp..! Deja buboiul s-a spart, omerta nu mai functioneaza cum trebuie, si aflam zilnic despre manariile juridice, protocoale secrete si implicarile in lovituri politico-mafiote ale unora de alde Coldea sau Luluța, credibilitatea in aplicarea corecta a metodologiei juridice de catre procurori, si in general credibilitatea actului de justitie, fiind in prabusire libera..!

-5 (7 voturi)
pathfinder
6.08.2018, 12:51:55

Codruta again! And again, and again, and again... Tre' sa fi durut al dracu' de tare!

0 (4 voturi)
MadWolf
6.08.2018, 13:05:37

Da, cred ca i-au tras-o fara vaselina, de spumega de manie proletara... hi-hi-hi!

-1 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.08.2018, 13:20:52

Ia sa vedem cati randasi digitali ai mafiei luluțan-ionaniste au aterizat in siajul comentariilor mele, pentru a-si exhiba oftica si obsesiile erotice cu nuante..porno pe..viceversa (asa cum sta bine unor practicati cu evidenta expertiza in materie de lubrefianti:) Doi..Pat si Mad:)) Ok..! Acum sa vedem ce spune Traian Ungureanu despre astfel de..tandemuri: ”E de observat, mai întîi si pe scurt, ca prostia nu e univoca. Idiotii apar mereu în dublu exemplar”. Hi..hi..hi..!

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (9)