Cătălin Predoiu explică de ce nu a votat pentru noul şef al CSM: „Preşedintele nu trebuie determinat pe baza votului decisiv al unui factor politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a oferit pentru prima dată explicaţii cu privire la decizia sa de a se abţine de la votul pentru noul preşedinte al Consiliului Suprem al Magistraturii, explicând că acesta nu trebuie ales  de „un factor politic”. Decizia de marţi a lui Predoiu a dus la blocarea procedurii de alegere, decizia fiind amânată din cauza egalităţii de voturi din CSM.

”Ministerul Justiţiei consideră că ar fi extrem de pozitiv, inclusiv ca semnal pentru coeziunea sistemului judiciar ca viitorul preşedinte al CSM să fie ales în urma unei majorităţi generate de magistraţii din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de Ministrul Justiţiei; o astfel de evoluţie ar răspunde şi criticilor/recomandărilor din cadrul Raportului MCV care constată sciziunile din cadrul CSM şi sistemul judiciar, considerându-le o vulnerabilitate la adresa funcţionalităţii sistemului”, arată Cătălin Predoiu într-un comunicat al Ministerului Justiţiei remis presei duminică.

Plenul CSM nu şi-a putut alege, marţi, un nou preşedinte. În consecinţă, Lia Savonea va rămâne preşedintă până la finalul acestui an, votul fiind amânat după ce procesul a fost blocat de paritatea voturilor „pentru” şi „împotriva” singurului candidat, Nicoleta Ţînţ. 

Nominalizată, după un vot strâns în cadrul Secţiei pentru judecători, să preia preşedenţia Consiliului pentru anul viitor, judecătoarea Nicoleta Tînţ, considerată o apropiată a Liei Savonea, nu a reuşit să adune cele zece voturi necesare pentru numirea în fruntea instituţiei. De fiecare dată au fost înregistrate nouă voturi „pentru”, nouă „împotrivă” şi un vot nul. Cel care a blocat alegerile a fost de fapt ministrul Cătălin Predoiu care şi-a anulat votul, conform unor surse judiciare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite