Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Câteva cuvinte la moartea lui Mircea Ionescu-Quintus

7
15 Sep 2017 18:43:09
Mircea Morariu

Dispariţia la impresionanta vârstă de 100 de ani a seniorului liberal Mircea Ionescu-Quintus va provoca, dincolo de vorbele îndurerate şi de respect mai mult sau mai puţin de circumstanţă, şi sentimente amestecate. Poate chiar mici controverse.

Fostului preşedinte al PNL, între anii 1993-2001, trebuie să i se recunoască meritele tot la fel cum i se pot, la o adică,  reproşa multe. Nu a avut prestanţa şi nici rigoarea morală, fără îndoială unice ale lui Corneliu Coposu, a semnat în momentul în care a fost eliberat din închisoarea dură, criminală, reprezentată de etapa dejistă a canalului Dunăre-Marea Neagră un angajament de colaborare cu Securitatea (oare câţi ar fi rezistat unor presiuni pentru noi, cei de azi, inimaginabile?)  care însă, în conformitate cu decizia CNSAS, nu a fost pus în practică. În sensul că semnatarul angajamentului nu a făcut poliţie politică. A accepat demnităţi ministeriale în guverne de coaliţie  care au luat şi decizii socotite, atât la vremea respectivă cât şi la judecata de mai târziu a istoriei, nici foarte liberale, nici tocmai democratice. A admis ca partidul din a cărui conducere a făcut parte îndată după revenirea la activitatea legală să încheie şi alianţe nepotrivite. Nu a avut forţa- poate că nu i-a îngăduit-o nici vârsta- ca în aceşti ultimi ani în care a îndeplinit funcţia de preşedinte de onoare al PNL să oprească alunecarea pe tobogan a acestui mare partid istoric, unicul supravieţuitor al sistemului politic şi parlamentar de dinainte de comunizarea României.  O supravieţuire, la urma urmei, miraculoasă.

Istoria din 1990 încoace a marelui partid al Brătienilor a fost marcată de nenumărate sciziuni şi dispute. Dincolo însă de toate aceste agitaţii, partidul a reuşit totuşi să rămână viu şi să nu împărtăşeasca trista soartă a PNŢ şi a social-democraţilor lui Sergiu Cunescu ce se revendicau din aripa demnă condusă de Constantin Titel Petrescu.

Cum politica este arta compromisului poate că atitudinea ceva mai flexibilă a lui Mircea Ionescu-Quintus să fie una dintre explicaţiile supravieţuirii PNL. Rămâne de văzut cum vor şti să îi valorifice moştenirea politică, cu ceea ce are ea bun, liberalii de astăzi. Cum vor face ei faţă necesităţii ca în România contemporană să se audă ceva mai ferm şi glasul Opoziţiei. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Vanatorul/d.c.
15.09.2017, 19:11:02

Wikipedia zice asa: ”În 2002, președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit lui Mircea Ionescu-Quintus Ordinul național „Steaua României” în rang de cavaler. Mircea Ionescu Quintus a primit în aprilie 2009 gradul de general de brigadă în retragere din partea președintelui Traian Băsescu. La 17 martie 2017 a fost decorat cu Ordinul național „Steaua României”, în grad de ofițer, de către președintele Klaus Iohannis. Cand 3 presedinti de tara, proveniti din 3 partide diferite, te onoreza cu ordine , decoratii si grade mililitare, insemna ca..chiar le meriti..! A fost..turnator la Securitate..? Da, dar prin contrangere si numai dupa ce a suportat 2 ani infernul unei puscarii..comunist-staliniste..! Nu voluntar-fripturist, si nu pe bani..! Odihneasca-se-n pace..!

0 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
15.09.2017, 19:15:00

”prin constrangere”

eu doar constat
16.09.2017, 16:21:06

N-au rost ghilimelele, pentru ca constrangerea a fost reala, ca si la Corneliu Coposu si la Laszlo Tökes. Cum iti inchipui, ca astfel de oameni, care au fost anticomunisti "pur sange" ar fi putut accepta de buna voie colaborarea cu securitatea comunista, poate mai nenorocita decat cea rusa?

catalin toader
15.09.2017, 19:15:04

Nu cred ca domnul Mircea Morariu a scris aceste randuri calauzit de emotia momentului - "despre morti numai de bine" nu ajuta nici macar memoria disparutului.

+1 (1 vot)
Petre67
15.09.2017, 20:04:09

Saltatul din barca-n barca si sigla mai putin tavalita de propaganda comunista pre si post decembrista, au fost suficiente pentru a avea inca pe fatada Parlamentului, batut cu niste cuie ruginite si partidul national liberal. Alegerea, prin conjunctura a unui presedinte liberal, Klaus Iohannis, putin folosita in urmatoarele alegerile parlamentare a aratat o lipsa de coeziune la nivel organizatoric. Cred ca domnul Quintos a fost mai mult un bunicut usor de manipulat de nepoteii zburdalnici si neascultatori! Odihneasca-se-n pace! Cu moartea dansului se termina o epoca si deschidem alta, in care nepoteii trebuie sa se maturizeze (si nepoatele bineinteles) !

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările