Câţi procurori români ar putea lucra la Parchetul European cu Laura Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a propus un număr de 10 procuori şi 20 de specialişti pentru EPPO, dar procedura este încă în desfăşurare. Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European. magine: EPA-EFE
România a propus un număr de 10 procuori şi 20 de specialişti pentru EPPO, dar procedura este încă în desfăşurare. Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European. magine: EPA-EFE

Ministerul Justiţiei a propus un număr de 10 procurori şi 20 de specialişti de suport (poliţişti, personal auxiliar etc.) pentru a activa la Parchetul European (EPPO), majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, arată instituţia condusă de ministrul Cătălin Predoiu într-un comunicat de presă.

MJ a emis o serie de precizări cu privire la numărul de procurori propus de România pentru Parchetul European, subliniind că procedura este încă în curs de desfăşurare atât între Ministerul Justiţiei din România şi Procurorul şef european, cât şi între alte ministere de Justiţie din alte state membre şi şefa EPPO, Laura Codruţa Kovesi.

„Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale EPPO, ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanţă cu poziţiile cvasitotalităţii miniştrilor de Justiţie din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaţionalizarea treptată a EPPO şi extinderea capacităţii acestuia pe măsura progreselor înregistrate”, se arată în comunicatul MJ.

România, pe locul 5 în UE la numărul propus de procurori pentru EPPO

Potrivit documentului citat, în mod orientativ, ca număr de procurori delegaţi, în raport cu cifrele neoficiale şi nedefinitive vehiculate până la această oră, România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, cu excepţia a 6-8 state, între care şi România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 şi respectiv 20 de procurori (2 state).

„Ministerul Justiţiei subliniază din nou că procesul de consultări este în curs cu majoritatea autorităţilor competente din Statele Membre şi îşi exprimă speranţa că poziţiile publice adoptate de diverşi actori politici în legătură cu acest subiect vor fi fundamentate pe o analiză atentă a situaţiei reale din teren, în raport cu particularităţile fiecărei ţări şi statistici riguroase”, mai arată MJ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite