Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Câţi rezervişti voluntari caută Armata Română în acest an. Ce acte sunt necesare la recrutare

1
30 Jun 2020 06:15:01
Autor: Valentin Bolocan
Armata Română are libere 1.059 de locuri de rezervişti voluntari FOTO Mediafax
Armata Română are libere 1.059 de locuri de rezervişti voluntari FOTO Mediafax

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează o nouă campanie de recrutare şi selecţie pentru cetăţeni care doresc să îndeplinească serviciul militar, în calitate de rezervişti voluntari în Armata României.

Concret, pentru anul 2020, sunt disponibile 1.059 de locuri de rezervişti voluntari (maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi), în unităţi militare din judeţele Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Sibiu, Tulcea, Vrancea şi din municipiul Bucureşti. Pentru înscriere, doritorii se pot prezenta, până la data de 10 iulie, atât la sediul Centrului Militar Zonal/Judeţean/de Sector, pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cât şi la alte astfel de centre, în situaţia în care locul de muncă sau reşedinţa temporară diferă de localitatea de domiciliu. La prezentare, candidaţii vor avea asupra lor actul de identitate, în original şi copie, certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii, acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi copie, permisul de conducere, în original şi copie, şi livretul militar (pentru cei care deţin calitatea de rezervist), în original şi copie, arată MApN. 
 
Candidaţii care optează pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervişti voluntari în Armata Română vor completa o cerere de înscriere. Ulterior, personalul din cadrul centrelor militare va informa candidaţii cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare şi selecţie, respectiv, unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară unde va avea loc examinarea medicală şi unitatea militară  sau centrul de pregătire în care se va face programul de instruire iniţială (pentru cei care nu au la activ serviciul militar).
 
De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte orientarea către arme, servicii şi specialităţi militare pentru care aceştia prezintă abilităţi şi aptitudini.

Cei care aplică pentru un post de rezervist voluntar vor beneficia de o remuneraţie care nu este de neglijat şi vor primi în cont 10% din solda unui militar aflat în serviciul permanent. Dacă avem în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariul lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 185 de lei. Pe acelaşi principiu, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 240 de lei. În plus, cât timp este în programul de instruire, voluntarul primeşte soldă întreagă, la fel ca un militar profesionist, adică 1.857 de lei, în cazul unui soldat, şi 2.400 de lei, pentru un subofiţer.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin Constantin
30.06.2020, 13:31:12

MApN are nevoie de ,,rezerviști voluntari" și nu știe cum și unde să îi găsească... Hai să le dau eu idei, atenție !!! Nu recomand să aveți se-a face cu Armata, este plin pe acolo de șpăgari și incompetenți, am lucrat pentru armata RSR din 1983 pînă în 1989, cînd mi s-a aprobat demisia... Am fost inspirat cu demisia în 1989, altfel prin decembrie 1989 aș fi fost pe la Piața Universității, și poate aș fi făcut pe acolo eroi, că eram atubci cam iute și degrabă punător de mînă pe arma din dotare... Armățica de bugetari sedentari, șezători pe după birouri, dacă s-ar pune în mișcare în perioada asta, că e de sezon, pe la licee este perioada cînd elevii se vor duce să se ,,bacalorizeze" adică mulți tineri, teoretic apți medical, se adună la un loc, ei și dacă niște galonați s-ar deplasa și ei pe la acele licee, și ar începe să țină niște prelegeri cum că e bine, că o fi și o păți dacă se fac unii rezerviști voluntari, și să le spună că ar primi de 3 lei semințe, că vor primi uniforme, fără grade, că astea, gradele vin în timp... Îmi amintesc de anul 2014, atunci eram în rezervă, aveam 54 de ani, Rusia decupase o parte din Ukraina și armățica de la România se temea că Măicuța Rusie ar putea să-și facă elan și vînt și spre noi... Am fost căutat de sectoristul de la S12, ăla transmis amenințări semi-boșorogului, adică mie, că dacă nu mă duc la centrul militar al S3, voi fi amendat, voi fi împușcăriat, etc. Mers acolo am aflat că dacă va suna goarna, de mobilizare mă voi deplasa la Otopeni și acolo voi apăra (anti) aerian aeroportul de la Otopeni...Între timp m-am mai hodorogit și nu mai sînt în rezerva armății și am fost trecut în retragere, adică sînt un boșorog, și că armățica nu mă mai vede bun să trag cu un tun. Gata, poate mă apuc de curierat pe bicicletă și voi duce piza la apărătorii patriei noastre libere și dependente....