Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cavalerul inculturii. Despre Corneliu Vadim Tudor

41
15 Sep 2015 18:09:08
Péter Demény
„Corneliu Vadim Tudor a urlat împotriva mea un deceniu întreg, neştiind nici măcar cine sunt”               FOTO Mediafax
„Corneliu Vadim Tudor a urlat împotriva mea un deceniu întreg, neştiind nici măcar cine sunt”               FOTO Mediafax

Veneam acasă cu un prieten de la Odorhei, cred. Cînd am pornit televizorul, C. V. Tudor urla ca apucatul. El şi Ion Iliescu au intrat în cel de-al doilea tur de scrutin.

Jocurile politicii, sigur. N-a fost niciun pericol adevărat. Totuşi, mă uitam la un om care a urlat un deceniu întreg împotriva mea, neştiind nici măcar cine sunt. Iar acum, mai avea şi motivul să urle. Cel puţin un motiv mediatic.

Am văzut mai tîrziu la o emisiune, nu mai ştiu care era, am zapat acolo în neştire, cum Codrin Ştefănescu rîdea la ”poantele” grobiene ale celui mai răposat. C. V. Tudor inunda viaţa politică şi publică la fel ca Păunescu. Momentan, sunt într-un loc unde nu am televizor, dar înţeleg că mulţi nu mai pot de tristeţe şi de superlative. Sincer să fiu, mă aşteptam la asta. Întotdeauna se vor găsi nişte condurăţeni şi dogari care preţuiesc mult pe un moral insanity. Sau pe un insanity pur şi simplu.
 
Cînd îl vedeam, mi se făcea rău. Nu mai aveam stare, nu mai puteam. Timpul trecea şi de el (vorbesc acum de fenomenul Vadim) tot nu mai scăpam. Naţionalismul îmi strica apetitul. Ştiam că nu e singur cu opiniile lui şi asta mă întrista şi mai mult. Mă înnebunea pur şi simplu tocăniţa asta de naţionalism ceuaşist şi bădărănie balcanică, spectacolul ăsta nepermis care s-a petrecut totuşi în faţa noastră timp de douăzeci şi cinci de ani, incultura care se dădea cultură cînd n-a avut nici în clin, nici în mînecă nimic cultural, premiul Herder atît de invocat, atacurile la persoană inumane şi imunde la auzul cărora rînjeau semidocţii.
 
Acum a murit. Dar să nu ne amăgim.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

Iulian Arion
15.09.2015, 19:15:41

Persoanele care se îndepărtează de Dumnezeu, ajung la stări de furie maniacală urmate de depresii suicidale. Exemplul cel mai cunoscut este cel al indivizilor care după ce comit crima, se sinucid. Soluţia este pocăinţa, metanoia. Pentru tulburarile bipolare (afecţiunile maniaco-depresive) există clinici de psihiatrie. Acestea nu vindeca bolile spiritului uman. Izolează raul social de membrii societăţii care încă nu au luat decizia de împăcare cu Dumnezeu. Doar prin pocăinţă ne împăcăm cu Dumnezeu.

-3 (11 voturi)
Radu Mircea
15.09.2015, 19:31:03

# Iulian Arion Acuma Iuliane , lui Vadim nu-i mai foloseste nici duhovnicul nici pocainta . Autorul sa stea linistit . Nici nu se va aseza pamintul pe tribun si nisa lasata libera va fi ocupata de Bogdan Diaconu si partiduletul sau de garsoniera , ca ar fi prea culmea sa incerce Funar sa-i ia locul dupa ce ia saltat si partidul .

+6 (10 voturi)
Iulian Arion
15.09.2015, 19:49:35

Radule, Vadim provenea dintr-o familie de pocăiţi. Povestea ca părinţii s-au străduit să-i asigure o educaţie în spiritul credinţei creştine. Vadim tuna şi fulgeră cu mitraliera pe stadion (furia maniacală) după care spunea că a glumit să-i mai sperie pe tradătorii de neam şi ţară. Când conştientiza monstruozităţile spuse, credea că le compenseaza prin acte caritabile. Dumnezeu cere de la om schimbarea din interior, din inimă. Să nu ajungem la stări maniacale. Nimeni nu se mântuieşte prin fapte, ca să nu se laude. El credea ca dacă face una caldă, una rece, per ansamblu, în medie, iese treabă bună.

+4 (10 voturi)
Iulian Arion
15.09.2015, 20:06:25

În privinţa lui Bogdan Diaconu: - are agarofobie. Nu poate vorbi în public. Are teamă de mulţimi. - Vadim a venit lansat din comunim, de care nu s-a dezis. Diaconu n-are operă. - Vadim a avut epoca s-a într-un cadru dominat de ideologia marxista clasica. - Diaconu e fiul ploi în orice epocă. - Vadim făcea babele să-şi şteargă lacrima imaginară cu colţul basmalei. - Diaconu nu impresioneaza pe nimeni. - Ca politician, Funar este un cal mort. S-a apucat să scrie cărţi despre daci.

+7 (7 voturi)
catalin toader
15.09.2015, 19:31:36

Domnule Demeny, imi pare rau. Nici mie nu mi-a placut C.V.Tudor, dar de la un om ca dumneavoastra nu ma asteptam la o rabufnire atat de "balcanica". Daca despre mort e greu sa vorbim numai de bine, ar fi bine sa-l lasam zilele astea in plata Domnului.

+6 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (41)

Modifică Setările