Cazierul lui Grivei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când a fost numit şef  la televiziunea publică, lui Stelian Tănase nu i-a cerut nimeni cazierul. Dacă ar fi făcut-o, ar fi văzut cum, într-un moment de mare sinceritate, a folosit un apelativ tare drăgălaş pentru telespectatorii pe care se presupune că îi serveşte: Grivei.

Numirea lui Stelian Tănase în funcţia de director, fie şi interimar, al TVR a adus bucurie şi speranţă la toată lumea. A adus bucurie şi speranţă în tabăra celor care credeau că-l vor regăsi pe activistul civic şi pe politicianul pro-occidental de acum 20 de ani. Dar a adus bucurie şi speranţă şi în tabăra celor care au apreciat cum se cuvine episodul din 2009, când se gudura la picioarele lui Vîntu şi îşi oferea gratuit servicii de training TV pentru candidatul prezidenţial Mircea Geoană: „Sorine, dacă mă chema să stea de vorbă cu mine o oră, să-i fac training, să ştii că intra bine în emisiune. Eu îl antrenam să intre măcar cu un mental bun, şi doi, să ştie cum se vede dincolo de cameră, că el crede că ce e acolo contează. Contează ce e dincolo de cameră, ce se vede prin sticlă de către Grivei”.

Stelian Tănase se află acum la momentul în care va arăta în care tabără a adus, de fapt, bucurie şi speranţă. Este vorba despre modul în care va valida reprezentanţii TVR în Consiliul de Administraţie. Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au câştigat detaşat competiţia, dar au comis păcatul capital de a nu fi depus, la secunda indicată, certificatele de cazier judiciar. Biroul electoral i-a invalidat pe acest motiv şi a oferit posturile următorilor doi clasaţi, un director administrativ, Liviu Fetter, şi fenomenalul Sorin Burtea - care primiseră jumătate din voturile primilor doi. Surse din TVR susţin că în faţa dilemei de a opta între cei care au câştigat de fapt alegerile şi ceilalţi doi, Stelian Tănase a spus că nu e de competenţa sa şi a dispus să fie validaţi Fetter şi Burtea. O decizie oficială încă nu fusese anunţată la ora la care scriu.

Păi dacă Stelian Tănase îşi declină competenţa, e cazul să-i furnizăm şi noi puţin training, tot gratuit. Nişte novici din TVR au scris un regulament pentru desfăşurarea alegerilor plin cu exprimări nejuridice şi cu tot felul de alte chifle. Una dintre ele era aceea în care li se cerea candidaţilor să prezinte, pe lângă declaraţie pe proprie răspundere că nu au cazier judiciar, şi „cazierul judiciar” ca atare ( în loc de certificat de cazier judiciar, cum juridiceşte era corect), până duminică, 19 ianuarie, la ora 20.00. În calendarul de desfăşurare a alegerilor, au stipulat că singura zi de depunere a contestaţiilor să fie sâmbătă, 18 ianuarie.

Cornel Mihalache a contestat anumite părţi de regulament, inclusiv chifla cu cazierul, în singura zi în care se putea contesta: sâmbătă. A şi precizat că dacă i se respinge contestaţia, aduce certificatul de cazier luni. Biroul electoral i-a respins contestaţia şi l-a invalidat, prin urmare Mihalache avea de obţinut certificatul de cazier în zilele de sâmbătă şi duminică, adică atunci când Poliţia nu eliberează documente. Cu alte cuvinte, novicii care ştiu legea cu aproximaţie ajung acum să ceară respectarea rigidă a unui regulament prost pe care tot ei l-au întocmit.

În ultimă instanţă, care e rostul unui certificat de cazier judiciar? Este acela de a se asigura că nu ajunge în Consiliul de Administraţie un om cu antecedente penale. Are vreo relevanţă asupra acestui rost dacă certificatul este depus duminică seara sau luni dimineaţa? Nu, decât în măsura în care certificatul, indiferent când e depus,  arată că omul are antecedente penale, deci declaraţia pe proprie răspundere e falsă. Atunci da, votul poate fi invalidat, căci culpa candidatului e mai presus de orice dubiu.

Ca să se poziţioneze corect faţă de problemă, Stelian Tănase are a-şi răspunde sieşi la o întrebare: este un temei rezonabil de invalidare a votului faptul că certificatul nu a fost depus la secunda cerută printr-un regulament şchiop din punct de vedere legal? În funcţie de răspuns, vom şti dacă Stelian Tănase chiar respectă sutele de salariaţi care au votat cu Mihalache şi Rădulescu sau îi consideră, şi pe ei, nişte Grivei. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite