Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cazul canadiencei Bianca Andreescu: de ce vor unii conaţionali să-i pună eticheta de „Produs românesc“

100
19 Mar 2019 09:15:00
Daniel Gorgonaru
Bianca Andreescu FOTO Guliver/Getty Images
Bianca Andreescu FOTO Guliver/Getty Images

Din bun-simţ, după câştigarea turneului de la Indian Wells, Bianca Andreescu a adresat câteva cuvinte în limba română unei părţi a publicului prezent pe arena unde s-a jucat finala.

A fost un gest extrem de galant faţă de românii prezenţi la meci, care au susţinut-o, din partea tinerei canadience. Repet, a tinerei canadience.

Bianca Andreescu s-a născut în Canada, ţară unde părinţii ei s-au stabilit în urmă cu peste 20 de ani. Familia Andreescu, la fel ca alte mii de familii de români plecate în Canada, au ales să trăiască în această ţară, să adopte valorile acestei societăţi, să le respete şi să devină cetăţeni ai acestui stat. Un stat unde oamenii nu sunt apreciaţi în funcţie de originea lor, de culoarea pielii sau de religia pe care o practică.

Născută în 2000, în Ontario, Bianca este un produs al acestei culturi şi este 100% canadiancă. Incapabili să respecte alegerea părinţilor şi faptul că deşi are un nume românesc, tânăra este cu sufletul şi cu mintea canadiancă, patrioţii de serviciu au început să abereze pe cunoscuta temă a mesianismului mioritic. Succesul sportiv al tinerei a născut în România un val de naţionalism de prost gust, care a explodat pe reţelele de socializare şi în presă.

O insistenţă inutilă care, mai mult ca sigur, o face pe tânără să se simtă inconfortabil când se raportează la ţara de origine a părinţilor ei.

În nicio declaraţie publică Bianca Andreescu nu a spus că este româncă, că şi-ar dori să fie cetăţean român, că şi-ar dori să joace pentru România, iar în interviurile date presei, când vorbea despre ţara ei se referea la Canada, pentru simplul motiv că acesta este adevărul. România este ţara unde s-au născut părinţii ei, unde locuiesc bunicii şi alte rude şi unde ea îşi petrece scurte vacanţe. Cu toate acestea, mulţi conaţionali se simt datori să-i lipească eticheta de „Produs românesc“ pe frunte.

Discuţiile din spaţiul public mioritic despre şansele ca Bianca Andreescu să joace pentru România sunt nişte aberaţii fără sens, motiv de teorii pentru „românaşii puri“, care văd oriunde şi în oricine ceva miraculos, mesianic, dacă are cât de cât o legătură cu „pământul sfânt al ţării“ cu „Grădina Maicii Domnului“. O insistenţă inutilă care, mai mult ca sigur, o face pe tânără să se simtă inconfortabil când se raportează la ţara de origine a părinţilor ei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

🖕
19.03.2019, 09:26:07

Sărim calul, ne batem cu morile de vînt, „facem” articole.

-3 (11 voturi)
Paun Al
19.03.2019, 09:40:57

E doar o forma de imaturitate , in care realitatea este inlocuita cu dorinta .

+5 (9 voturi)
Richard Kimble
19.03.2019, 09:54:56

Pe sistemul asta idiot toti mongolii ar trebui sa tina cu Ungaria la fotbal...

+6 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
19.03.2019, 09:55:44

”Familia Andreescu, la fel ca alte mii de familii de români plecate în Canada, au ales să trăiască în această ţară, să adopte valorile acestei societăţi, să le respete şi să devină cetăţeni ai acestui stat. Un stat unde oamenii nu sunt apreciaţi în funcţie de originea lor, de culoarea pielii sau de religia pe care o practică. Născută în 2000, în Ontario, Bianca este un produs al acestei culturi şi este 100% canadiancă” Aiurea..! Un chinez, nascut si crescut pe teritoriul Romaniei de parinti chinezi, va fi 100% chinez..! Un maghiar, nascut si crescut pe teritoriul Romaniei de parinti maghiari, va fi 100% maghiar..! Un congolez nascut si crescut pe teritopriu de Chinei de parinti congolezim va fi 100% congolez..! Un eschimos, nascut si crescut in Canda de paranti escheioosi, va fi 100% eschimos..! Deci, Bianca Andreescu, nascuta si crescuta pe teritoriul Canadei de parinti romani e 100% romănca..! Cetatenia, educatia, mentalitatea, prosperitatea si alte chestii dobandite intr-o anumită tara sunt lucruri diferite, si putem dicuta pana maine dimineata despre fecare in parte..! Insa etnia e data de parintii biologici si nu de..pasaport..!

-4 (26 voturi)
Depeter
19.03.2019, 09:56:18

Asa este omul, parte a mamiferelor: in continua cautare a unui leader, care sa-i indrume pasii spre pasuni mai bune, teritorii de vanatoare, zone templade ... e chestiune de a supravietui.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (100)