Cazul poliţistului din coloana oficială mort în misiune. „Complectările“ lui Oprea adâncesc misterul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima declaraţie publică a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, pe tema morţii poliţistului Bogdan Gigină, nu a clarificat motivul pentru care acesta a avut nevoie marţea trecută de coloană oficială cu motociclist. Demnitarul a explicat doar de ce a tăcut cinci zile: „din respect faţă de familia poliţistului“.

La cinci zile de la moartea poliţistului Bogdan Gigină, care a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată în mijlocul drumului în timp ce făcea parte din coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, şeful de la Interne a făcut, luni, prima declaraţie publică cu privire la incident. Mai exact, departe de a lămuri motivul pentru care acesta era însoţit de coloană oficială, şeful de la Interne a citit un mesaj, fără să accepte întrebări de la ziarişti. Astfel, controversele legate de folosirea legală sau nu a coloanei oficiale, dar şi cele legate de misiunea în care se afla ministrul au rămas nelămurite. Asta pentru că Oprea a refuzat să spună unde s-a deplasat marţi seara însoţit de coloana oficială.

”Accidentul s-a petrecut în timpul unei deplasări în scop profesional. Detaliile au fost deja puse la dispoziţia Parchetului”, a afirmat, luni, ministrul Gabriel Oprea care a ţinut să dezmintă vehement „speculaţiile“ că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal, care sunt „complect nefondate“.
Acesta este însă contrazis de procurorii care anchetează moartea poliţistului Bogdan Gigină. Potrivit acestora, nici până în prezent Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) nu a pus la dispoziţia anchetei toate documentele solicitate.

A tăcut „din respect“

Gabriel Oprea a mai susţinut în declaraţia de presă că a ales să tacă până acum „din respect“ faţă de familia poliţistului Bogdan Gigină. El s-a declarat „profund îndurerat” de această pierdere.

„În ceea ce mă priveşte, am ales să fiu alături de familia lui Bogdan Gigină, să prezint personal condoleanţe familiei îndurerate, să nu cedez tentaţiei de a oferi declaraţii care mă puteau disculpa public în raport cu acuzaţiile iresponsabile ale unor lideri politici sau speculaţiile vehiculate cu cinism. Am ales să mă asigur că familia lui Bogdan Gigină ştie cât de mult regret, că regretăm toţii cei din MAI pierderea acestuia“.

Întrebări fără răspuns

Ministrul Gabriel Oprea a invocat deplasarea „în scop profesional“ alegând să treacă sub tăcere o serie de aspecte esenţiale: de unde venea şi unde se ducea de a avut nevoie de coloană oficială. Nu a spus nici care erau activităţile la care a participat şi la ce instituţie. Anterior, la aproximativ 90 de ore de la producerea accidentului în care şi-a pierdut viaţa tânărul poliţist, MAI preciza sec într-un comunicat că ministrul „se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa – P-ţa. Presei Libere – P-ţa. Victoriei – Str. Ştirbei Vodă, după ce acesta participase la o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice”.

Lămuririle veneau după ce presa a semnalat că legea limitează explicit deplasarea cu escortă oficială din partea Poliţiei a demnitarilor. Doar preşedintele, premierul şi şefii celor două Camere au acest privilegiu. În ceea ce priveşte miniştrii, aceştia beneficiază de coloană oficială doar ”în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”. Or, nici Poliţia, nici vicepremierul nu au arătat care era situaţia de urgenţă care a impus deplasarea cu echipaj de la Poliţia Rutieră.

Nu a oprit la locul accidentului

Tot luni, ministrul Oprea a venit cu informaţii noi care contrazic un comunicat al Poliţiei, de săptămâna trecută, din care reieşea că „imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ministrul Afacerilor Interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ceilalţi decidenţi din conducerea MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permanentă în legatură cu evoluţia situaţiei. S-a ţinut legătura cu echipajele SMURD şi cu Spitalul Universitar, iar ministrul de Interne a fost permanent informat“.

De fapt, potrivit propriilor declaraţii „la un moment dat, coloana s-a oprit. Nu am ştiut de ce. Eu nu am văzut accidentul. Nu am ştiut că este vorba despre un accident. Am văzut doar maşina de poliţie din faţă oprită şi pe cei doi poliţişti coborând şi alergând. Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea şi maşina în care mă aflam a pornit de pe loc. Maşina de poliţie şi cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depăşisem locul accidentului, am aflat ce s-a întâmplat“, a explicat luni Oprea.

Ministrul nu a justificat nici de ce deplasarea sa prin Bucureşti, pe o vreme ploioasă, necesita prezenţa unui motociclist, ştiut fiind că însăşi Poliţia Română recomandă motocicliştilor să evite circulaţia pe ploaie.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. La câteva ore după accident, şeful Serviciului de Presă al Poliţiei Capitalei declara că poliţistul se afla în misiune şi se îndrepta către o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia. Joi însă un comunicat al Poliţiei preciza că Gigină făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

Ponta şi Dragnea se disociază de Gabriel Oprea

Scandalul în care este implicat vicepremierul Gabriel Oprea i-a forţat, la cinci zile de la accident, pe liderii coaliţiei de guvernământ să-şi precizeze poziţia. Premierul Victor Ponta şi preşedintele PSD Liviu Dragnea s-au distanţat luni de vicepremier şi l-au ironizat. Mai mult, Ponta nu a ezitat să-l atace pe ministrul de Interne.

„Strict politic, cred că e o lecţie foarte bună pentru toţi, şi pentru domnul Oprea. Îmi aduc aminte că în fiecare dimineaţă îl chema Klaus Iohannis să-i spună să rupă coaliţia şi să-l pună prim-ministru, după aia venea doamna Gorghiu la Ministerul de Interne la cafea, după aia Predoiu înălţa nişte ode prin presă“, a declarat Victor Ponta.

La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a vorbit despre onoare, răspunzând la întrebarea „de ce nu-şi dă demisia Gabriel Oprea“.

Liderul PSD a spus că această întrebare trebuie pusă lui Oprea, precizând ironic că fiecare îşi gestionează propria onoare. „Este vorba despre o tragedie: un tânăr poliţist a murit în uniformă, executând nişte ordine pe care le-a primit de la superiorii lui. Aici sunt două aspecte: un aspect legat de legalitate, pe care eu mă abţin să-l comentez şi nu e firesc să-l comentez, dar şi eu cred că şi dumneavoastră şi toată opinia publică vrea foarte curând răspunsuri despre responsabili, despre cine se face vinovat, dacă sunt vinovaţi (...). Al doilea aspect este unul legat de onoare. Din câte ştiu eu, din câte l-am văzut pe Gabriel Oprea în ultima perioadă, eu ştiu şi a şi spus că este un om de onoare“, a declarat Dragnea.

Pro Lex îi cere lui Oprea să se retragă

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex“ i-a cerut viceprim-ministrului Gabriel Oprea să dea dovadă de onoare şi să se retragă din viaţa publică, precizând că decesul poliţistului Bogdan Gigină este doar unul dintre efectele ordinelor nelegale date de şefii din Poliţie.

„Pro Lex“ a arătat că există o prezumţie de vinovăţie a tuturor celor implicaţi în accident: a ministrului, întrucât nu a justificat situaţia deosebită de a folosi coloana oficială, a persoanei care a aprobat asigurarea coloanei oficiale fără respectarea legii, a şefului de dispozitiv care a folosit ca antemergător un motociclist deşi condiţiile meteo şi de vizibilitate erau nefavorabile, a poliţistului decedat pentru că nu a refuzat misiunea în condiţiile de risc existente, a celor ce nu au semnalizat corespunzător locul în care erau efectuate lucrări la carosabil.

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu şi-a arătat şi el nemulţumirea faţă de explicaţiile date de Gabriel Oprea, care „nu au clarificat nimic“. Predoiu i-a cerut din nou demisia lui Oprea, dar şi pe cea a premierului Ponta.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite