Cazul Gigină împarte sindicaliştii poliţişti între susţinătorii lui Oprea şi cei care îi cer demisia: Pro Lex îi cere să dea dovadă de onoare şi să se retragă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Cosmin Gigină a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, în timp ce făcea partea din coloana oficială a lui Gabriel Oprea FOTO Mediafax
Bogdan Cosmin Gigină a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, în timp ce făcea partea din coloana oficială a lui Gabriel Oprea FOTO Mediafax

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex” îi cere viceprim-ministrului Gabriel Oprea să dea dovadă de onoare şi să se retragă din viaţa publică, precizând că decesul poliţistului Bogdan Gigină este doar unul dintre efectele ordinelor nelegale date de şefii din Poliţie. Şi un alt sindicat cere demisia lui Oprea, în timp ce Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual îl susţine pe Ministerul de Interne.

Potrivit unui comunicat de presă emis de „Pro Lex”, există o prezumţie de vinovăţie a tuturor celor implicaţi în accident: a ministrului, pentru că nu a justificat situaţia deosebită de a folosi coloana oficială, a persoanei care a aprobat asigurarea coloanei oficiale fără respectarea legii, a şefului de dispozitiv care a folosit ca antemergător un motociclist deşi condiţiile meteo şi de vizibilitate erau nefavorabile, a poliţistului decedat pentru că nu a refuzat misiunea în condiţiile de risc existente, a celor ce nu au semnalizat corespunzător locul în care erau efectuate lucrări la carosabil.

„Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a fost în situaţia să aleagă între situaţia deosebită care impunea deplasarea şi situaţia deosebită nou creată prin accident. A ales să-şi continue drumul. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea foloseşte expresii puternice: «nu lăsăm pe nimeni în urmă», «mă bat pentru oamenii mei», «sunt om de onoare», însă realitatea a demonstrat că, pus în situaţia de a fi martorul rănirii un om din echipaj, nici nu s-a dat jos din maşină să vadă în ce stare se află”, arată sindicaliştii de la „Pro Lex” în documentul citat.

Ei precizează că realizările lui Oprea pentru poliţişti sunt de necontestat, însă, nu compensează şi nici nu-l absolvă de vină, atât moral, pentru fapta de a-şi lăsa în urmă un om din echipaj, şi nici penal, dacă se demonstrează că a abuzat de funcţie.

„Decesul poliţistului din coloana oficială a viceprim-ministrului Oprea reprezintă doar unul din efectele nerespectării legii în MAI. Poliţiştilor le este frică de şefi, execută orice dorinţă a acestora, chiar cu riscul de a răspunde civil, penal sau chiar cu viaţa. Majoritatea dintre aceştia nu contestă când, în mod nelegal, sunt schimbaţi din funcţii de conducere, sancţionaţi disciplinar, obligaţi să plătească reparaţia autovehiculelor de serviciu, puşi să muncească în afara programului fără vreo dispoziţie scrisă din partea şefului unităţii sau să îndeplinească sarcini ce nu au legătură cu atribuţiile din fişa postului”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, sindicaliştii atrag atenţia asupra faptul că MAI controlează în mare măsură mişcarea sindicală din poliţie, implicându-se în divizarea sindicatelor şi susţinerea şi promovarea anumitor lideri, care „şi-au dovedit servilismul când s-au transformat în avocaţii ministrului”, invocând realizările acestuia şi vinovăţia poliţistului accidentat. 

„Explicaţia acestor puncte de vedere stă în trecutul, prezentul şi beneficiile acestor lideri. Toţi poliţiştii care cunosc şi nu reacţionează la abuzuri, nu sunt victime, ci complici. Declaraţiile sub anonimat nu reprezintă act de curaj şi nu sunt în măsură să schimbe ceva în poliţie”, susţin membrii „Pro Lex” în comunicatul de presă emis luni.

Aceştia mai susţin că schimbarea trebuie să se producă imediat, prin netolerarea ordinelor nelegale, iar viceprim-ministrul Gabriel Oprea să dea dovadă de onoare şi să se retragă din viaţa publică dacă nu prezintă care a fost situaţia deosebită care a justificat escorta poliţiei şi abandonarea poliţistului căzut în misiune.

SNPPC îl susţine pe Oprea

Potrivit unui comunicat de presă emis de SNPPC, aceştia sunt solidari cu vicepremierul Gabriel Oprea, susţinând că emoţia care a luat naştere odată cu moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină „a fost transformată şi se vrea valorificată politic, prin atacuri la adresa ministrului Afacerilor Interne”.

„Este greşit sa ne transformăm în procurori sau judecători, să ştergem tot ce a fost bun şi să limităm totul la acest eveniment nefericit, spunând că ministrul ar fi vinovat. Suntem poliţişti şi ştim că responsabilitatea juridică pentru moartea colegului nostru nu poate fi aruncată, înaintea unei anchete, asupra ministrului, pentru a atinge interesul politic şi de moment al unora. Toţi miniştrii de interne au beneficiat de protecţie şi este firesc acest lucru. În cazul acestor funcţii, situaţiile de urgenţă pot interveni oricând. Dacă pe noi nu ne întreabă nimeni cine merită sau nu să fie ministru de interne, asta nu înseamnă că noi nu avem ceva de spus. Ori, în mandatul ministrului Gabriel Oprea, orice angajat al MAI poate să confirme că am avut foarte multe rezultate pozitive. Am primit drepturile legale pe care ani de zile nimeni nu le mai acorda, am beneficiat de cea mai bună logistică din ultimii 15 ani, iar pentru salarii şi pensii am văzut că exista dialog sindicate-conducere MAI, ca se poate lupta si cineva din conducerea MAI pentru politisti, cu rezultate reale. Să nu uităm că ministrul Oprea a întreprins demersuri pentru colegii care au fost răniţi, bolnavi grav, dar si pentru familiile celor care si-au pierdut viaţa în misiune. Datorită lui, familiile celor care au avut de suferit in urma unor accidente sau care şi-au sacrificat viaţa au simţit că statul este alături şi îi ajută”, potrivit documentului citat.

Primele declaraţii ale lui Gabriel Oprea în cazul poliţistului mort

„După atâtea zile de emoţie este nevoie de raţiune”

Mai mult, aceştia cer celor „acuză pe site-uri” să nu transforme tragedia familiei Gigină într-o răfuială politică pentru că „după atâtea zile de emoţie este nevoie de raţiune”.

Poliţiştii mai precizează că sunt solidari cu ministrul Oprea pentru că „mai mult ca sigur, este unul dintre oamenii care regretă enorm de mult evenimentul tragic. Şi spunem asta pentru că îl cunoaştem şi ştim ce a făcut pentru angajaţii MAI pentru care i-am cerut sprijinul. Nu putem accepta ca, în mod arbitrar, să se dărâme tot ceea ce s-a construit pentru această instituţie şi pentru angajaţi. Vicepremierul este transformat într-o ţintă politică. Nu ştim cine poate să ceară demisia unui om, fără o anchetă.

„Ministrul Oprea nu trebuie să demisioneze. Suntem total de acord că ancheta trebuie să se desfăşoare, fără presiuni, fără influenţe, nepărtinitor şi fără a inventa vinovaţi înainte de a se finaliza. Considerăm că orice declaratii publice ale celor implicaţi în evenimentul în care şi-a pierdut viaţa colegul nostru Bogdan Gigină pot influenţa ancheta organelor judiciare”, mai arată poliţiştii din SNPPC.

Oprea şi şefii Brigăzii Rutiere „l-au împins să moară” pe Gigină

În „tabăra adversă” s-au poziţionat cei din Sindicatul Poliţiştilor din România „Diamantul”, care îi acuză pe cei din SNPPC că s-au transformat în apărători furibunzi ai lui Gabriel Oprea, conform unui comunicat de presă postat pe site-ul Sindicatului şi semnat de preşedintele acestuia Emil Pascut.

Acesta spune că Oprea nu avea dreptul legal la coloana oficială, iar „resursele umane şi logistice angajate pentru formarea coloanei oficiale au fost folosite ilegal, atât acum, cât şi în trecut”.

„În mod clar, Bogdan Gigină a murit în mod absurd, servind obedient, împreună cu alti BPR-işti, dorinţa nestavilită de grandomanie a ministrului Oprea. Oprea nu avea dreptul legal la coloana oficiala. Pe cale de consecinţă, resursele umane şi logistice angajate pentru formarea coloanei oficiale au fost folosite ilegal, atât acum, cât şi în trecut. Pe Oprea nu l-a deranjat însa niciodată că nu ar fi avut dreptul la antemergători. Nici nu cred că a avut habar, vreodată, că e necesar să fie prevazut în lege, ca să poţi beneficia de coloană oficială (...) Oprea este un ciocoi care şi-a găsit un rol, un bussines, o nişă, în politica romanească. Un rol de gunoier politic. Şi-a facut un partid în care a colectat toate gunoaiele celorlalte partide. Toti exilaţii şi-au găsit adapost în UNPR. (...) Acestea fiind zise, nu vă e greaţă? Vouă, agenţilor şi ofiţerilor de poliţie care cotizaţi sindical la SNPPC, SNAP? (...) Nu vă e ruşine de voi, cei care sunteţi membri la SNPPC, SNAP, Sed Lex, când va uitaţi în oglindă? Voi cotizaţi din greu pentru ca aceşti indivizi să vă apere interesele. În fapt cotizaţi pentru unii care au pactizat cu conducerea şi care vă trimit fără să clipească la groapă”, susţine Pascut.

De asemenea, acesta precizează că Oprea şi şefii Brigăzii Poliţiei Rutiere ai agentului Bogdan Gigina „nu sunt direct vinovaţi pentru moartea agentului, însă ei l-au împins să moară”, motiv pentru care aceştia trebuie să plece din MAI.

Un poliţist din Neamţ, primul care i-a cerut public demisia lui Oprea

Demisia lui Gabriel Oprea a fost cerută şi de un poliţist din Neamţ, repsectiv de Ioan Cănărău, el fiind primul poliţist care i-a cerut public demisia ministrului de Interne.

„Din păcate, doar când se întâmplă astfel de tragedii mizeria de sub preş ascunsă de mai marii poliţişti din conducerea ministerului iese la iveală. Nu trebuia să moară un poliţist ca opinia publică să afle că uneori ministrul nostru foloseşte coloane oficiale în mod ilegal. Noi îi reproşăm ministrului Gabriel Oprea că nu a oprit, că nu a acordat sprijin, pentru că dânsul nu avea de unde să ştie în ce stare se află colegul nostru poliţist. Probabil astăzi noi nu ştim dacă era sau nu legală coloana oficială. Pe o vreme ca aceea colegii mei din Bucureşti spun că nu trebuiau scoase motocicltele şi că poliţiştii nu trebuiau să însoţească acea coloană cu motociclete, ci doar cu autospeciale, cu autotursime.Cred că ar trebui să fie demis sau să îşi dea demisia de onoare, dacă o mai are, dacă nu măcar o demisie de conjuctură. A murit un poliţist, e vorba despre o viaţă de om şi îmi pare rău că nici colegii mei nu reacţionează şi nu au curajul să spună în spaţiul public cu ce probleme se confruntă, că sunt trimişi carne de tun în stradă acei motociclişti, la diferite coloane oficiale, care sunt sau nu legale. Au fost cazuri când a venit şi în judeţul Neamţ la o nuntă tot cu o coloană oficială”, a declarat Ioan Cănărău, agent şef principal la Direcţia de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Neamţ, citat de Mediafax.

Poliţistul Gigină făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea

Pe 20 octombrie, în jurul orei 19.00, poliţistul Bogdan Cosmin Gigină a murit la numai 28 de ani după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă aflată în mijlocul străzii Ştirbei Vodă din Capitală. El făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. În noaptea în care a avut loc accidentul ploua în Bucureşti, ceea ce afectează vizibilitatea în trafic, în special pentru motociclişti, care nu au ştergătoare de parbriz.

„În momentul în care eşti pe motocicletă, vizibilitatea este mult mai redusă decât la volanul unei maşini, în special noaptea, pe ploaie. Şi este şi mai complicat atunci când poliţistul deschide coloana pe motocicletă pentru că acesta trebuie să fie atent la trafic, să facă loc, să dea din mâini şi să meargă cu viteză”, au povestit colegii lui Gigina.

Aceştia au adăugat că gropile de pe Ştirbei Vodă nu erau semnalizate cu lumini aşa cum ar fi trebuit şi Gigină efectiv nu a avut timp să vadă gardurile care împrejmuiau cele trei gropi adânci cât nişte cratere. „Şi mai tragic este că poliţistul care coordona misiunea ar fi fost chiar naşul lui Bogdan Cosmin Gigină. El a oprit după accident”, au mai mărturisit cei prezenţi la priveghiul care a avut loc joi.

Procurorii au deschis dosar ce cercetare penală

În urma acestui accident, procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru fapta de ucidere din culpă. După primirea tuturor probatoriilor, anchetatorii vor putea să stabilească dacă poate fi atrasă răspunderea penală „in personam“, respectiv dacă va fi dispusă începerea urmăririi penale în cazul unor persoane. Până atunci îi vor audia atât pe colegii poliţistului decedat, cât şi pe muncitorii care lucrau la reţeaua de distribuţie a gazelor de pe Ştirbei Vodă.

De altfel, procurorii au anunţat duminică faptul că, în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină, au fost cerute de la Ministerul de Interne, de la Poliţia Română şi de la Poliţia Capitalei actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliţie decedat, dar şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul incidentului.

Procurorii precizau că, până în prezent, aceste documente au fost furnizate „parţial”

De asemenea, anchetatorii au arătat că a fost cerută şi documentaţia privind efectuarea lucrărilor de reparaţie de la locul producerii evenimentului (actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare şi siguranţă specifice).

Parchetul Capitalei a cerut şi datele stocate cu privire la comunicaţiile interne ale poliţiştilor implicaţi în deplasarea coloanei.

Anchetatorii au mai spus că, în cinci zile de la accident, au fost făcute cercetarea la faţa locului, autopsia medico-legală şi au fost ridicate imaginile înregistrate de camerele de supraveghere pentru a se putea reconstitui traseul coloanei oficiale din care făcea parte Gigină.

De asemenea, anchetatorii precizează că au fost audiate persoane care aveau cunoştinţă despre împrejurările concrete în care s-a produs incidentul, respectiv poliţiştii din coloană şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori oculari aflaţi în zonă.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Omerta MAI. Poliţia invocă reguli ignorate în cazuri similare ca să nu dea explicaţii despre moartea poliţistului Gigină

Ministerul de Interne despre cazul Bogdan Gigină: În timpul anchetei nu putem face declaraţii

Cazul poliţistului Gigină. Procurorii verifică dacă a fost constituită legal coloana oficială a lui Gabriel Oprea

Klaus Iohannis, despre cazul poliţistului mort: Îi poftesc de urgenţă pe domnii Ponta şi Oprea în faţa microfoanelor. Este inadmisibil

FOTO VIDEO Protestul din Capitală s-a încheiat. Sute de manifestanţi au cerut demisia vicepremierului Gabriel Oprea

UNPR sare în apărarea lui Gabriel Oprea. De ce are nevoie de coloană oficială: Avem convulsii sociale şi refugiaţi la graniţă

Protest în Piaţa Universităţii faţă de cei consideraţi responsabili pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină: „Oprea, demisia!”

Petiţie online pentru demiterea lui Gabriel Oprea, în urma accidentului în care a murit un poliţist din coloana oficială a ministrului de Interne

Soţia ministrului Gabriel Oprea ia apărarea soţului în cazul accidentului în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină

FOTO Sute de ciclişti şi motociclişti au ieşit în stradă pentru poliţistul de la Rutieră care a murit însoţind coloana oficială a lui Gabriel Oprea

Înmormântarea poliţistului Gigină: salve de foc acoperind durerea

Ponta s-a eschivat la întrebările privind cazul poliţistului Bogdan Gigină: „Am impresia că vorbesc în chineză”

Poliţistul Bogdan Gigină, decorat post-mortem în grad de Cavaler la propunerea ministrului Oprea din a cărui coloană oficială făcea parte

Poliţistul Bogdan Gigină, care a murit în timp ce deschidea coloana oficială a lui Oprea, decorat post-mortem în grad de Cavaler. Azi a avut loc înmormântarea

Controverse în jurul accidentului din coloana oficială a vicepremierului Oprea

Moartea poliţistului Cosmin Gigină: de ce miroase a muşamalizare

Semnalizarea gropii în care şi-a găsit sfârşitul poliţistul de la Rutieră, luată în calcul ca posibilă cauză a tragediei

Sindicatul Poliţiştilor confirmă: Un alt poliţist a fost accidentat în coloana oficială a lui Oprea. TVR: Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a prezentat accidentul drept unul uşor

 

E oficial! Bogdan Gigina, poliţistul care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă se afla în coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea

 

Procurorii cercetează dacă poliţistul mort după ce a căzut într-o groapă din Capitală se afla în coloana oficială a ministrului Oprea

 

Poliţistul care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă făcea parte din coloana oficială a ministrului Oprea. Acesta l-a avansat în grad post-mortem

 

Dosar pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului de la Rutieră care s-a prăbuşit cu motocicleta într-un crater săpat în mijlocul drumului

Dosar pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului de la Rutieră care s-a prăbuşit cu motocicleta într-un crater săpat în mijlocul drumului

Un poliţist în misiune a căzut cu motocicleta într-o groapă din centrul Capitalei. Bărbatul a murit câteva ore mai târziu, la spital

Procurorii cercetează dacă poliţistul mort după ce a căzut într-o groapă din Capitală se afla în coloana oficială a ministrului Oprea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite