Eveniment

articolul anterior articolul urmator

CCR a admis sesizarea lui Klaus Iohannis şi taie super-puterile oferite de Carmen Dan poliţiştilor

33
13 Mar 2019 15:56:11
Autor: Raluca Stepanov

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice şi taie din super-puterile pe care Carmen Dan a vrut să le dea poliţiştilor.

Legea supusă controlului de constituţionalitate are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice în scopul adoptării unor măsuri care să conducă la creşterea capacităţii de intervenţie în acest domeniu, prin instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar şi a celor necesare asigurării unei protecţii juridice şi fizice a personalului angajat.

Şeful statului preciza, în sesizarea de neconstituţionalitate, că legea a fost adoptată fără solicitarea avizului CSAT.

Klaus Iohannis menţiona că printre atribuţiile principale ale Poliţiei Române sunt incluse măsuri de prevenire şi combatere a terorismului.

"Reglementarea ca atribuţie principală a aplicării de 'măsuri de prevenire şi combatere a terorismului' de către o autoritate a administraţiei publice centrale, Poliţia Română, structură demilitarizată aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, califică această structură drept un 'organ de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale'. Or, în aceste condiţii, adoptarea unui act normativ ce vizează organizarea şi funcţionarea unei instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, fără avizul CSAT, încalcă competenţa de avizare şi rolul prevăzut de art. 119 din Constituţie a acestei autorităţi constituţionale", se arăta în sesizarea preşedintelui.

În plus, arăta sursa citată, prin această lege se introduc o serie de cazuri în care poliţistul este îndreptăţit să pătrundă "în orice mod într-o locuinţă sau orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentantului legal, pentru: (...) d) a prinde autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spaţiu".

Iohannis preciza, în sesizare, că legea a fost adoptată de Senat cu depăşirea termenului constituţional de adoptare tacită, cu consecinţa încălcării principiului bicameralismului.

Şeful statului critica şi prevederea prin care poliţistul are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care "aceasta încalcă dispoziţiile legale ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală", preşedintele susţinând că sintagma "motive verosimile" nu este una definită în cuprinsul modificărilor aduse actului normativ, contrar exigenţelor de tehnică legislativă, fiind una neclară, de natură să lipsească norma de precizie şi claritate, contrar Constituţiei.

Preşedintele adăuga că folosirea de către poliţist a dispozitivelor cu electroşocuri reprezintă o măsură disproporţionată în raport cu scopul său prin raportare la Constituţie, având în vedere efectele pe care astfel de mijloace le pot avea asupra integrităţii fizice a persoanelor vizate.

Klaus Iohannis solicita CCR, în acest context, să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice este neconstituţională.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

marius cristian
13.03.2019, 16:10:15

normal va ficusul veninos de cotroceni vrea sa-si acopere preventiv "protejatii" , romanasii lui din #rezist ....

-20 (28 voturi)
dracon
13.03.2019, 16:58:14

Mananci cacat ,dar cetateanul ,omul ,nu are drepturi ,bai inapoiatule ,adica tu vrei culorile pulanului meltianului , adica ori de-i alba ,ori de-i neagra ,tot melteanul are dreptate ,gandesti ca un cur !

+8 (18 voturi)
ASB
13.03.2019, 17:09:34

In romana daca se poate te rog, nu de alta da' sa intelegem si noi ce te doare.

+1 (3 voturi)
Fanfan
13.03.2019, 17:11:26

Eiii, gandeste... este un ...El si cu Markus Roman imprastie cu fecale pe forumul asta.

0 (8 voturi)
Ploiesti Ilie
13.03.2019, 17:09:16

Ambiguitatea legi este discutabila și adevărată, dar trebuie făcut ceva sa aibă autoritate în fata smecherilor dar asa cum a spus nici sa nu se abuzeze. Dacă SUA folosește electroșocuri de ce nu, dar și aici trebuie spus clar în ce condiții.

-4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (33)