CCR va decide dacă dosarul „Gala Bute” în care Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare se va rejudeca de la zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a admis o cerere formulată de Elena Udrea de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate prin care fostul ministru solicită rejudecarea de la zero a dosarului „Gala Bute”, în care avea o condamnare de 6 ani închisoare.

„Admite, în parte, cererea formulată de recurenta inculpată Udrea Elena Gabriela şi sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală şi art. 102 pct. 267 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale. Definitivă”, se arată în decizia instanţei, după cum informează Agerpres.

Art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală prevede: „Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri: 1. în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente (…); 7. inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală; 8. în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal; (…) 11. nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată; 12. s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege”.

Udrea a promovat la Instanţa supremă un recurs în casaţie, o cale extraordinară de atac, prin care încearcă să obţină rejudecarea de la zero a dosarului „Gala Bute”.

De asemenea, ea a depus şi o contestaţie în anulare, însă procesul a fost suspendat după ce judecătorii au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu trei întrebări, care se referă la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.

În luna iunie a anului trecut Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru dare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. Fostul ministru al Dezvoltării a fost obligat şi să plătească peste 8 milioane de lei despăgubiri civile către Autoritatea Naţională de Turism, fonduri europene pe care ministerul condus de ea le-a atribuit în mod ilegal drept plată pentru promovarea evenimentului sportiv, Gala Bute. 

Sentinţa Curţii Supreme a venit în contextul în care Udrea reuşise să fugă din ţară însă în baza unui mandat internaţional ea era reţinută la finalul lunii octombrie de autorităţile din Costa Rica. La scurt timp însă, Curtea Constituţională a României dă câştig de cauză Executivului pe tema completelor de 5 judecători, ceea ce îi permite să atace condamnarea printr-o contestaţie în anulare. Judecătorii acceptă suspendarea executării pedepsei, însă sesizează CJUE pentru a se pronunţa pe fondul cererii, argumentând că dreptul comunitar se opune deciziilor CCR. Curtea Europeană trebuie să se pronunţe acum dacă Curtea Supremă poate ignora în aceste cazuri deciziile CCR. 

Elena Udrea mai are alte două dosare pe rol, dosarul Hidroelectrica, şi cel în care este acuzată de instigare la laure de mită şi spălare a banilor în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite