Eveniment

articolul anterior articolul urmator

CCR, decizie definitivă: Părinţii copiilor bolnavi au dreptul la indemnizaţie chiar si după ce aceştia au împlinit 16 ani

0
20 Apr 2021 16:47:14
Autor: Maria Ţaga
Decizia Curţii Constituţionale este definitivă. Modificarea a survenit în urma unei sesizări făcute de Avocatul Poporului. FOTO: Digi24
Decizia Curţii Constituţionale este definitivă. Modificarea a survenit în urma unei sesizări făcute de Avocatul Poporului. FOTO: Digi24

Curtea Constituţională a decis, în urma unei sesizări făcute de Avocatul Poporului, că asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani. Decizia CCR este definitivă.

CCR a decis definitiv că este neconstituţională sintagma „în vârstă de până la 16 ani” cuprinsă în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Articolul 26 din această OUG prevedea că „în cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani”.

CCR a constatat că diferenţa de tratament juridic rezultată din sintagma „în vârstă de până la 16 ani” nu are nicio justificare obiectivă şi rezonabilă, instituind o discriminare pe criteriul vârstei copilului cu afecţiuni grave.

Potrivit unui comunicat de presă, acest lucru „contravine atât prevederilor art.16 alin.(1) din Constituţie, teza referitoare la interzicerea discriminării, cât şi prevederilor art.49 din Constituţie privind protecţia specială a copiilor. Întrucât este incidentă teza referitoare la interzicerea discriminării cuprinsă de art.16 alin.(1) din Constituţie, remediul constituţional specific îl reprezintă acordarea dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta cuprinsă inclusiv între 16 şi 18 ani”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările