CCR: Monitorizarea tranzacţiilor unei persoane care nu e inculpată este neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prevederea art.146 indice 1 din Codul de procedură penală e neconstituţională Imagine: Adevărul
Prevederea art.146 indice 1 din Codul de procedură penală e neconstituţională Imagine: Adevărul

Curtea Constituţională a admis o sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a stabilit că unele prevederi ale Codului de procedură penală privind obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane sunt neconstituţionale.

 Plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat, marţi, asupra „excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1461 din Codul de procedură penală, cu denumirea marginală Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane”.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 146 indice 1 din Codul de procedură penală, care nu permite contestarea legalităţii măsurii referitoare la obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane de către persoana vizată de aceasta, care nu are calitatea de inculpat, este neconstituţională”, au transmis reprezentanţii CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite