Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ce-a găsit să reproşeze secretarul de stat MAI Bogdan Despescu în cazul unei rable de poliţie care a ars pe Calea Victoriei: avea mocheta murdară!

4
23 Feb 2021 20:26:54
Autor: Valentin Bolocan
FOTO Captură video Facebook Sindicatul Politistilor- Sidepol Bucureşti
FOTO Captură video Facebook Sindicatul Politistilor- Sidepol Bucureşti

O maşină de patrulare a poliţiei implicată într-un accident şi considerată „daună totală” a fost reparată de mântuială şi readusă în serviciu. Poliţiştii au raportat situaţia, însă fără rezultat, iar la scurt timp autoturismul a luat foc în trafic. Ce a urmat este halucinant: secretarul de stat Bogdan Despescu i-a criticat dur pe oamenii legii, care au reuşit să scape cu viaţă din maşină, pe motiv că aceasta avea mochetele murdare

Cazul maşinii de poliţie care la începutul săptămânii a luat foc în Centrul Vechi nu a lăsat indiferentă conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Secretarul de stat Bogdan Despescu i-a criticat dur pe tinerii poliţişti care au scăpat cu viaţă din maşina care a luat foc din cauză că preşurile erau murdare.
 
Conform comisarului-şef Cristian Ghica, şef al Poliţiei Centrul Vechi, evenimentul a fost luat în discuţie într-un mod incredibil într-o videoconferinţă la nivel naţional de către secretarul de stat Bogdan Despescu. „Ţara arde şi babele se piaptănă...(...) A constatat dumnealui (Bogdan Despescu - n.r.), uitandu-se la TV, că maşina avea preşurile murdare. Da, da, exact asta a reţinut din toată întâmplarea! Nu a întrebat de ce toate secţiile au un Duster inscripţionat, dar noi nu, de ce şeful Serviciului Control Intern are Duster nou, iar noi am primit anul trecut maşini de la Brigada Rutieră, nu întreabă dacă avem unde spăla acele maşini, nu întreabă absolut nimic. Nu ştie că flota MAI este singura flotă din lume care nu face vreodată pană, căreia un litru de lichid de parbriz pus la Mioveni îi ajunge 10 ani, că maşinile astea sunt spălate şi nu de puţine ori reparate din banii puşi de cei care le folosesc. Doar constată domnul doctor că maşina nu era «farmacie». (...) Căutaţi imaginile! O să vedeţi nişte copii care nu se pierd cu firea, ci încearcă să ia din maşină tot ce putea fi luat, care cer un stingător şi reuşesc într-un final să stingă singuri focul. Dacă aveţi timp, uitaţi-vă şi la preş, este într-adevăr murdar”, subliniază comisarul-şef Cristian Ghica într-o postare pe Facebook
 

Are şasiul strâmb, dar a luat ITP-ul

 
Gabriel Gîrniţă, preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor, atrage atenţia că maşina incendiată erau un adevărat pericol în trafic şi că cei din conducere ştiau acest lucru pentru că poliţiştii au raportat oficial starea în care se afla vehiculul. „A fost achiziţionată în 2015, a ajuns la Secţia 10, iar în 2017 a avut un accident în trafic, a fost răsturnată. Cu distrugeri mari a fost totuşi «reparată» în Baza MAI şi retrimisă în patrulare, dar la Secţia Centrul Vechi. Colegii care au mers cu ea au sesizat că e periculoasă în trafic. Avea şi şasiul strâmb, deci nu mai vorbim de siguranţă pe drum. Din acest motiv era scoasă din garaj, era pusă într-un punct fix şi de acolo mai pleca numai în momentul în care se termina tura. Nici măcar frâne nu avea ca lumea. Practic, era scoasă în patrulare numai teoretic. Nici nu ştiu cum a luat ITP-ul (inspecţia tehnică periodică - n.r.) această maşină. S-au făcut rapoarte despre pericolul pe care îl prezenta în trafic, dar cei din conducere nu s-au sinchisit să rezolve problema.
 
ITP-ul se dă cum se dă pentru că maşinile de patrulare nu ar trece în mod normal de acest test.
Gabriel Gîrniţă
preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor
 
Oricum, la Secţia Centrul Vechi, cu o singură excepţie, toate maşinile ar fi trebuit casate pentru că acolo mai avem şi trei autoturisme care au fost la Brigada Rutieră şi au venit cu sute de mii de kilometri la bord şi după ce au fost «forjate» corespunzător de colegii care le-au exploatat iniţial. Oricum, majoritatea maşinilor de patrulare pleacă în misiuni perfect ilegal, fără stingătoare de incendiu, fără trusă de prim ajutor s-au fără alte accesorii obligatorii. Iar ITP-ul se dă cum se dă pentru că maşinile nu ar trece în mod normal de acest test. Mai-marii şefi de prin IGPR şi MAI se plimbă cu maşini de ultimă generaţie, iar noi încercăm să conducem şi să intervenim la evenimente cu aceste «sicrie pe roţi», care nu prezintă nicio siguranţă pentru colegii care îşi desfăşoară activitatea, zilnic, în ele, nici pentru ceilalţi participanţi la trafic”, a subliniat sindicalistul.
 

Cum rămân fără frâne în timpul patrulării

 
La rândul lui, Florin Vîlnei, liderul Federaţiei Naţionale a Poliţiştilor SED LEX, susţine că şi achiziţiile iniţiale de autospeciale, dar şi întreţinerea acestora se fac, practic, fără respectarea logicii. „Păi cam aici se ajunge dacă atunci când cumpărăm maşini de intervenţie alegem pe principiul «cel mai ieftin produs» şi luăm aiurea pentru toată lumea la fel fără să ţinem cont de nevoile subunităţii, că e de Ordine Publică, de Circulaţie, de Intervenţie, de exemplu. Munca specifică fiecărei subunităţi cere maşini cu anumite performanţe tehnice, dar nimeni nu se gândeşte la asta. Noi luăm Dacia cât mai «cheală», fără să ne gândim la siguranţă, de exemplu, dar o dotăm cu rampă de semnalizare şi, gata, avem maşină de poliţie. Apoi, întreţinerea maşinilor se face cu piese ieftine. Luăm plăcuţe de frână, la licitaţie, la preţuri de doi lei şi după o lună maşina rămâne fără frâne în trafic. Foarte periculos. Oricum, aşa ajungem să şi reparăm o maşină grav avariată, să o trimitem în patrulare ca să ia foc din cauza unui scurtcircuit electric, cum se spune oficial, ca să o stingem cu stingătoare de la cetăţeni şi cu propria apă plată”, a precizat sindicalistul. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

mircea miricioiu
23.02.2021, 20:41:16

despescu este repreentantul inactiuni, neimplicarii si indiferentei fata de politistul din strada. alaturi si cativa dintre ceilalti sefi din mai, el da cea mai proasta imagine politiei romane. o adevarat preocupare a acestuia ar fi facut din politie o institutie respectata, dinn pacate avem politistii-sefi pe care-i meritam. si care traiesc la caldura, cu salarii babane, varste mici de pensionare, pensii speciale mai mari decat salariile si posibilitatea cumularii pensiei cu salariul. in conditiile astea chiar ca nu prea mai ai chef de munca si stai ca motanul pe vatra. bineinteles, cu exceptia cazului in care se ocupa de mis-masurile proprii in timpul si din resursele serviciului.

-8 (12 voturi)
om bun
23.02.2021, 20:41:48

Uneori masinile mai iau si foc ,asta nu inseamna ca daca are presurile murdare masina ia foc, daca acest Logan este din 2015 nu inseamna ca este foarte vechi ,kilometri nu cred ca are foarte multi la cat dorm politisti mai ales in tura de noapte, iar de la o reparatie unde sasiul este un pic starmb nu ia foc dar acesti politisti trebuie sa pretuiasca bunul de serviciu in speta masina, asa cum ar trebui sa pretuiasca pistolul pe care ar trebui sa il curete periodic , ca luat foc nu este o paguba ,problema politistilor este sa isi faca treaba serios si corect nu asa cum o fac acum in zeflemea si cu lehamite de oameni.

+1 (1 vot)
mircea miricioiu
23.02.2021, 21:03:49

cand o masina ia foc, proprietarul nu primeste nicio despagubire, dauna fiind in totalitate a sa. dar asa arata, pe langa toate celelalte, atentia data dotarii politiei romane cu tot ce este necesar in lupta cu infractionalitatea. daca un despescu atata ofera si apoi se supara pe presurile murdare, ca asta este tot ce vede el si nu reuseste sa treaca dincolo de aparente ca sa vada adevarata situatie din interiorul institutiei, atunci asta are in strada. o vorba din interior spune ca statul te vrea prost in strada. si la cata preocupare au ei, chiar se adevereste. pe langa dotarea slaba ( se lauda doar cu cateva beretta, cu cateva masini sau cateva camere video portabile, cu care ne scoate ochii, incercand sa dovedeasca lumii cate fac ei ) pregatirea precara, salarizarea proasta, hatisul de birocratie si hartogaraia pe care o cer in primul rand si inainte de a arata ca chiar ii intereseaza ce se intampla in strada, pun capac unei trupe ineficiente.

-6 (6 voturi)
Florin Frid
24.02.2021, 11:41:17

A vazut un documentar BBC in care un report se intreba de ce americanii simt nevoia sa-si cumpere arme de foc. Ce m-a frapat era ca intr-o noapte a iesit in patrulare cu un politist(american) care ii spunea ca in toate casele din zona lui de patrulare au cel putin o arma de foc ,iar el era platit cu 8(opt) dolari pe ora in schimbul de noapte. Politistul roman in frunte cu depescu este platit muuult mai bine si nici nu se expune unui risc de a fi impuscat.deoarece populatia nu are arme de foc. Sa numai vb de pensionarea de la varste de 45-46 de ani. Voi ati vazut vre-un politist roman care sa aiba 50 de ani ? Exista ? Nu cred,doar la Romanika se poate asa ceva. Acuma si protesteaza,le aratam eu proteste,in patrulare pe jos,MAi nu este un SRL este o institutie militara !

+1 (1 vot)
Modifică Setările