Cine sunt şi ce pregătire au membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a analizat potenţialul intelectual al membrilor Comisiei de revizuire a Constituţie, prin prisma studiilor pe care le au la activ, dar mai ales a pregătirii în domeniul juridic.

Mulţi dintre membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei nu au studii juridice şi nici experienţă în domeniu. Din categoria celor cu pregătire în drept, ies în evidenţă cei care nu au lucrat nici măcar o zi în această profesie, iar dacă au profesat, au făcut-o din postura modestă de consilieri juridici. Asta nu-i împiedică să adopte amendament după amendament la legea fundamentală. Printre „părinţii“ noii Constituţii se regăsesc profesori, ingineri, economişti, ziarişti şi chiar un fost strungar. 

CRIN ANTONESCU, SENATOR PNL, PREŞEDINTELE COMISIEI

Este unul dintre cei şase componenţi ai Comisiei de revizuire care nu au niciun fel de studii în drept. Antonescu a absolvit, în 1985, Facultatea de Istorie-Filosofie, din cadrul Universităţii Bucureşti. Înainte să intre în politică, senatorul PNL  a lucrat ca muzeograf. 

image

IOAN CHELARU, SENATOR PSD, VICEPREŞEDINTELE COMISIEI

Este de profesie avocat şi profesor. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie (1972-1976) şi Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi. Are doctorat în ştiinţe juridice şi a mai absolvit Colegiul Naţional de Apărare (2006). A lucrat ca avocat în Baroul Neamţ.

image

BOGDAN CIUCĂ, DEPUTAT PC, VICEPREŞEDINTELE COMISIEI

Este licenţiat în Drept (1996), fiind doctor în ştiinţe juridice. Bogdan Ciucă are, de asemenea, studii postuniversitare în Drept Penal – Criminologie. Lucrează ca notar în propriul birou, „BNP Ciucă şi Asociaţii“, fiind şi conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, Galaţi.

image

MÁTÉ ANDRÁS-LEVENTE, DEPUTAT UDMR, VICEPREŞEDINTELE COMISIEI

Este de profesie avocat, fiind absolvent al Facultăţii de Drept, din cadrul Universităţii Creştine “Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca. În 2006, a finalizat Colegiul Naţional de Apărare. Máté András-Levente a lucrat, mai întâi, pe un post de consilier juridic, ulterior profesând avocatura în Baroul Cluj.

image

VALERIA SCHELEAN, DEPUTAT PDL, VICEPREŞEDINTELE COMISIEI

Este economist de profesie, specializată în administraţie publică. Are atestat în munca de secretariat şi birotică şi a absolvit cursuri de evidenţă contabilă computerizată. Ulterior, a făcut studii de drept, la o universitate privată din Capitală. Valeria Diana Schelean este membru al Baroului Bucureşti, având propriul birou de avocatură. A mai lucrat la S.C.A. Dragne şi Asociaţii şi S.C.A. Muşat şi Asociaţii.

image
image

DANIEL FENECHIU, DEPUTAT PP-DD, VICEPREŞEDINTELE COMISIEI

Este de profesie, avocat, licenţiat al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti (1995). Din 1995, este membru al Baroului Bucureşti. Daniel Fenechiu are propriul cabinet de avocatură, Fenechiu, Savu & Asociaţii.

FLORIN IORDACHE, DEPUTAT PSD, SECRETAR AL COMISIEI

Este inginer de profesie, absolvent al Facultăţii de Mecanică, din cadrul Universităţii Craiova. În 2002, Florin Iordache a făcut Facultatea de Drept (Universitatea Craiova). Şi-a dat doctoratul în relaţii economice internaţionale. Iordache nu are experienţă în drept, lucrând ca inginer la Fabrica de Mobilă Caracal (1985 – 1989), inginer- şef  la SAFAR S.F.6 Caracal (1989 – 1996) şi viceprimar la Primăria Caracal (1996 – 2000).

image

VARUJAN PAMBUCCIAN, DEPUTAT MINORITĂŢI, SECRETAR AL COMISIEI

Este licenţiat al Facultăţii de Matematică, din Universitatea Bucureşti (1984), având doctorat în matematică (2000). Varujan Pambuccian a lucrat, în perioada 1984-1990, la Institutul pentru Tehnică de Calcul Bucureşti, iar din 1990, este profesor la Facultatea de Matematică (Universitatea Bucureşti).

image

IOAN ADAM, DEPUTAT PSD 

Ioan Adam, avocat şi profesor, este licenţiat al Facultăţii de Drept, din Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca şi doctor în drept (Universitatea Bucureşti). Ioan Adam este şeful catedrei de drept civil din Facultatea de Drept şi Sociologie a Universităţii Transilvania din Braşov. Între anii 1990 şi 1994, a fost judecător la Judecătoria Braşov şi, ulterior, la Tribunalul Braşov.

image

GABRIEL ANDRONACHE, DEPUTAT PNL 

Este licenţiat în drept (1998), dar are experienţă doar în probleme de protecţia copilului. Gabriel Andronache a fost consilier pe probleme de delincvenţă juvenilă la Direcţia pentru Protecţia Copilului  Braşov (1997 – 1998), şef serviciu juridic la Direcţia pentru Protecţia Copilului  Braşov (1998 – 2000), consilier juridic la Agenţia Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie (2000 – 2001), consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov (2004), viceprimar al municipiului Braşov (2004-2008) şi consilier local în cadrul Consiliului Local Braşov (2008).

image

TUDOR CHIUARIU, SENATOR PNL

Este de profesie avocat, membru al Baroului Bucureşti.  În 2000, Tudor Chiuariu a absolvit Facultatea de Drept, din cadrul universităţii particulare “Petre Andrei” din Iaşi. Este avocat partener în societatea de avocatură  „Chiuariu & Asociaţii”. Chiuariu a fost ministru al Justiţiei (2007), membru în Consiliul Superior al Magistraturii (2007), membru în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (2007) şi şeful Departamentului pentru Lupta Antifraudă.

image

OVIDIU DONŢU, SENATOR PSD 

Este absolvent al Facultăţii de Drept (1997), dar nu a profesat niciodată. După finalizarea studiilor, timp de şase ani, Ovidiu Donţu a coordonat activitatea Casei Tineretului din Fălticeni. Ulterior, a fost director al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Suceava şi manager de proiect la Camera de Comerţ şi Industrie Suceava.

image

GHEORGHE EMACU, DEPUTAT PSD

Absolvent de studii militare, Gheorghe Emacu a făcut şi Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti (1987-1992). În perioada 2010-2012,  Gheorghe Emacu a fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Anterior,  a ocupat diverse funcţii în MAI, iar între 2003 şi 2004, a fost ministru delegat pentru Administraţie Publică.

image

DANIEL FLOREA, DEPUTAT PSD 

Este de profesie avocat, absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti (1995). Daniel Florea a fost consilier al lui Radu Berceanu, în perioada în care acesta ocupa funcţia de ministru al Transporturilor (2009), apoi membru în conducerea AVAS. În 2008 a fost preşedinte al Curţii de Arbitraj pentru Fotbal. În perioada 1995 - 1997,  Florea a lucrat ca judecător la Judecătoria Constanţa, iar în 1997 a fost angajat consilier juridic pentru contracte de privatizare la CNM Romline Constanţa.

image

ALINA GORGHIU, DEPUTAT PNL

Este avocat şi mediator autorizat. În 2001, Alina Gorghiu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, din cadrul Universităţii Creştine “Dimitrie Cantemir”. În 2008, a mai finalizat Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, Universitatea Piteşti. Înainte de a ajunge în Parlament, Alina Gorghiu a fost consilier local la Sectorul 5 din Bucureşti şi consilier al preşedintelui AVAS.

image

TONI GREBLĂ, SENATOR PSD 

Este de profesie jurist, absolvent al Facultăţii de Drept - Universitatea Bucureşti (1978).  În perioada 1978-1980, Toni Greblă a fost consilier juridic la o societate de stat, din judeţul Gorj. După 1990, a intrat în politică, îndeplinind mai mult funcţii politice: preşedinte al Consiliului Judeţean al FSN Gorj (1984-1990), prefect al judeţului Gorj (1990-1993), prim-secretar  la Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul European al Naţiunilor Unite din Geneva (1993-1997). A mai lucrat ca lector universitar la Universitatea Constantin Brâncuşi Tg. Jiu (1997- 2000).

image

DAN MOTREANU, DEPUTAT PNL 

Are studii umaniste, fiind licenţiat al Facultăţii de Litere, Filosofie-Istorie, din Universitatea de Vest Timişoara (1995). Dan Motreanu mai are studii postuniversitare de ştiinţe politice şi administrative. A lucrat ca profesor de istorie şi cultură civică la Alba Iulia (1995 – 1997), redactor la ziarul „Observator“ şi corespondent Mediafax Alba (1996 – 1997), expert parlamentar (1997 – 1998) şi şef serviciu la Agenţia pentru Dezvoltare Regională „Centru“ (1999 – 2001). A mai fost ministru al Agriculturii în Cabinetul
Tăriceanu.

image

NICOLAE-CIPRIAN NICA, DEPUTAT PSD  

Este notar de profesie, absolvent al Facultăţii de Drept Sibiu (1986). Nicolae Ciprian Nica este doctor în ştiinţe juridice. Deţine, împrenă cu soţia sa, Margareta Nica, un birou notarial în localitatea Panciu, judeţul Vrancea. 

image

GABRIELA-MARIA PODAŞCĂ, DEPUTAT PSD  

Este absolventă a Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti (2008). În 2010, Gabriela-Maria Podaşcă a finalizat un masterat în Comunicare politică.
A fost consiliera personală a lui Victor Ponta în mandatul acestuia de ministru pentru relaţia cu Parlamentul (2009). În perioada 2009-2012, Podaşcă a fost consilier la Grupul parlamentar PSD, din Camera Deputaţilor, iar în 2010, şef al Biroului presă al PSD.

image

PETRE ROMAN, DEPUTAT PNL 

Este inginer de profesie, absolvent al Facultăţii de Energetică, din Institutul Politehnic Bucureşti, secţia Centrale Hidroelectrice (1968). Petre Roman a lucrat ca asistent la Facultatea de Energetică, din Institutul Politehnic Bucureşti (1968), şef de lucrări (1976) şi şef al catedrei de Hidraulică şi Maşini Hidraulice, din Facultatea de Energetică (1985). Din 1990 este profesor universitar.

image

GEORGE SCUTARU, DEPUTAT PNL 

Este licenţiat în istorie (Universitatea Bucureşti). Scutaru a fost ziarist, corespondent al Pro TV şi Mediafax la Moscova şi a urmat o serie de cursuri pe tematica securităţii. În perioada 2001- 2004, George Scutaru a fost director general al unei agenţii de consultanţă şi monitorizare de presă, iar între 1998 şi 2001, a fost consilier de imagine al preşedintelui Alianţei pentru România, Teodor Meleşcanu.

image

ALIN TIŞE, SENATOR PDL   

Are studii de drept, fiind avocat în Baroul Cluj. Alin Tişe are masterat în Drept, la  Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir“, Cluj-Napoca. A fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, între 2008 şi 2012, iar anterior a fost prefect de Cluj, timp de doi ani.

image

HARALAMBIE VOCHIŢOIU, SENATOR PP-DD

Este de profesie strungar. În 1996, Haralambie Vochiţoiu şi-a definitivat studiile, absolvind Facultatea de Mine, din cadrul Universităţii Petroşani. A finalizat şi un masterat în Securitatea muncii (1998). Vochiţoiu a îndeplinit diverse funcţii, fără nicio legătură cu domeniul juridic: strungar la UMIROM SA Petroşani, inginer minier la EM Petrila, director pentru Managementul Pieţei Muncii, din Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara Deva etc.

image

Citiţi şi:

Adevărul LIVE despre prevederile din noua Constituţie cu Vlad Nistor şi Alexandru Radu

Comisia de revizuire a Constituţiei a dezbătut, astăzi, ultimele articole: Biserica şi Casa Regală, recunoscute în Constituţie; Traseismul politic, interzis

REPORTAJ VIDEO Ce cred românii despre revizuirea Constituţiei. Bătrânii - captivi în comunism, tinerii - rupţi de politică: "Votez şi eu ce votează tata"

Opinii esenţiale pentru Constituţia României (I) O mostră de normalitate

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite