Ce a declarat Elena Udrea judecătorilor înainte să fie arestată a doua oară. Deputatul PMP vorbeşte despre banii negri din politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea se află deja la al doilea mandat de arestare preventivă FOTO Mediafax
Elena Udrea se află deja la al doilea mandat de arestare preventivă FOTO Mediafax

Elena Udrea a spus judecătorului de drepturi şi libertăţi că nu ştie cum să se apere în faţa acuzaţiilor, că a fost un ministru bun, iar în campaniile electorale oamenii „fac şi lucruri la limita legii“.

Elena Udrea a dat declaraţii în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi înainte să primească ultimul mandat de arestare preventivă. Fostul ministru consideră că este greu să se apere în faţa a două denunţuri care formează dosarul Gala Bute.

Udrea a vorbit şi despre banii negri din politica românească şi că nimic din ceea ce face un om politic nu îi este străin.

Iată ce a consemnat grefierul de şedinţă în urma declaraţiei dată de Elena Udrea miercuri, 25 februarie:

„Inculpata Elena Udrea arată în ultimul cuvânt că îi este forte greu să se apere în această cauză care are la baza în principal două denunţuri ale lui Nastasia şi Topoliceanu.

Arată că se întreabă în situaria în care oamenii care recunosc că au primit nişte bani iar apoi spun că i-au dat mai departe scapă dacă aceasta este logica pe care trebuie sa o urmeze. Arata ca pentru beneficiul celui care face denunţul să fie liberarea, banii primiţi ar trebui să fie daţi mai departe unei persoane de rang superior precizând că nu va face niciodată acest lucru şi nu va spune un neadevăr.

Recunoaşte că este un om politic de zece ani care a dus campanii electorale, a condus organizaţii politice şi nimic din ceea ce face ca om politic nu îi este străin. Arată că dacă a greşit ca om politic, este gata să plătească pentru asta apreciind că toată clasa politică ar trebui să schimbe modul în care se fac anumite lucruri legate, de exemplu, de finanţările campaniilor electorale.

În acest sens arată că soluţia nu este arestarea unui om, ci schimbarea cadrului legislativ. A precizat că a fost un ministru corect, un ministru bun, iar lucrurile pe care le-a făcut în calitate de ministru nu ar trebui să se întoarcă impotriva sa. A mai declarat că în perioada sa de ministru au fost întocmite peste 6.000 de proiecte finanţate în Romania. Şi arată că îşi asumă programul schi în România, program care a fost posibil si care timp de 3 ani de zile nu a mai fost finantat.

Astfel, aceste împrejurări nu constituie o dovadă ca Elena Udrea era coruptă. Mai susţine că a făcut dovada unui înalt demnitar al statului fiind unul dintre demnitarii care a propus modificari ale legialatiei privind combaterea corupţiei, fenomen pe care l-a intuit şi l-a reclamat public.

În baza unui ordin de ministru şi a unor hotărâri de guvern a introdus limitarea actelor adiţionale la 10% pentru că aceste acte erau o sursa de corupţie. Nu ştie cum să îşi pregătească apărarea, dar în ceea ce priveste gala Bute îşi asumă organizarea aceateia considerând că a făcut un lucru bun pentru români cu toate că din partea guvernului erau exercitate presiuni.

La momentul desfăşurării galei, mii de oameni au fluierat-o când Lucian Bute a dorit să-i mulţumească. Arată că Ştefan Lungu să fi finanţat sau să fi făcut anumite acţiuni într-un eveniment al PDL întrucât de regulă acesta făcea anumite lucruri pentru partid care ţineau de ceea ce trebuia el să facă. Concluzionând, arata că în calitate de om politic a facut şi greşeli că într-o campanie electorală în viaţa unui partid se poate întâmpla ca oamenii să faca şi lucruri la limita legii precum şi faptul că în politică, în general se folosesc bani negri, dar susţine că aceste aspecte nu au legătură cu cauza.“

Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă a admis miercuri propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a dispus arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru o perioadă de 30 de zile, din 25 februarie până la 26 martie inclusiv.

Mandatul de arestare pentru Elena Udrea a fost emis pentru: infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec; infracţiunea de luare de mită în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către SC Consmin SA; infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani; infracţiunea de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea „Galei Bute", se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Acuzaţiile DNA împotriva fostului ministru Ion Ariton

Fostul ministru al Economiei a fost citat să se prezinte marţi la DNA, după ce Senatul a avizat, pe 12 februarie, începerea urmăririi penale a senatorului PSD, în dosarul „Gala Bute”.

Ariton este acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

DNA vrea să înceapă urmărirea penală în cazul fostului ministru al Economiei Ion Ariton pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

„În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute", potrivit DNA.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, a fost dusă luni din arest la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul „Gala Bute” şi i-au prezentat acuzaţiile.

Procurorii anticorupţie au cerut luni un nou aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mită, în dosarul „Gala Bute”, privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu mai multe firme.

În această cauză, Camera Deputaţilor a încuviinţat, pe 9 februarie, urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite