Ce facem mai departe: moţiune civică pentru România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste zile se scrie istoria României. Sunt cele mai ample manifestaţii civice din istoria noastră post-decembristă. După mai bine de un sfert de secol în care ne-am acuzat şi am fost acuzaţi că suntem un popor resemnat, neinformat şi divizat, ne-am trezit.

Ne-a unit indignarea, dar mai presus decât orice ne-am unit în jurul unor valori: libertate, dreptate, decenţă, simţ civic. Suntem astăzi un exemplu pentru întreaga Europă şi pentru democraţiile de pretutindeni. Oare unde ar fi fost România astăzi dacă „Revoluţia Luminii” ar fi avut loc măcar acum 5 sau 10 ani?

Mai bine mai târziu decât niciodată: ne-am deşteptat şi nu există cale de întoarcere la somnul care a născut atât de mulţi monştri în România ultimelor decenii. În Parlament a existat o moţiune de cenzură, politică, fără mari şanse de izbândă. E nevoie însă de o moţiune civică pentru rezolvarea prezentului conflict politic din România şi pentru aşezarea democraţiei româneşti pe baze sănătoase. Să facem astfel din criza actuală ocazia perfectă pentru a consolida democraţia românească, inclusiv în pregătirea a două momente vitale: centenarul (2018) şi preşedinţia Consiliului UE (2019).

Aceasta este o moţiune civică pentru România. Aceasta nu este o moţiune împotriva puterii sau actualei majorităţi parlamentare, nu este o moţiune împotriva opoziţiei, nu este o moţiune împotriva Preşedintelui. Nu este un manifest al străzii, pentru că strada nu are nevoie de reprezentanţi. Se reprezintă singură foarte bine, seară de seară. Strada nu trebuie să emane lideri. Lideri sunt toţi cei care au ieşit şi au protestat pentru convingerile lor, oricare ar fi acestea.

Pentru rezolvarea imediată a situaţiei actuale, propunem următoarele soluţii de bun simţ:

  • Domnule Prim-Ministru al României, Sorin Grindeanu, daţi-vă demisia de onoare pentru a demonstra cetăţenilor români, partenerilor externi şi lumii întregi că interesele României şi necesitatea redobândirii credibilităţii actului de guvernare sunt mai presus de orice funcţie.
  • Domnule Preşedinte al României, Klaus Iohannis, susţineţi o declaraţie publică asigurând PSD că sunteţi dispus să faceţi o nouă desemnare de Prim-Ministru al României cu respectarea rezultatului alegerilor din 11 decembrie.
  • Doamnă Raluca Turcan, domnule Nicuşor Dan, domnule Eugen Tomac, domnule Kelemen Hunor, faceţi o declaraţie politică de la tribuna Parlamentului prin care vă luaţi angajamentul că nu veţi face o propunere de Prim-Ministru.
  • Domnule Liviu Dragnea, Preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Preşedinte al PSD, Domnule Călin Popescu Tăriceanu, Preşedinte al Senatului şi Preşedinte al ALDE, susţineţi o declaraţie publică pentru a asigura cetăţenii României că următorul Guvern nu va face apel la mecanismul Ordonanţelor de Urgenţă, iar mandatul său va fi strict limitat la respectarea Programului de Guvernare. Alături de membrii PSD şi ALDE, v-aţi asumat guvernarea. Acum e timpul să propuneţi un nou Guvern, competent şi curat. Aveţi resurse umane suficiente, atât în interiorul cât şi în exteriorul partidelor Dvs., pentru a recredibiliza Guvernul României în plan intern şi extern.

Pe aceste baze şi având în vedere noua Proclamaţie de la Timişoara, această moţiune propune în continuare un decalog al măsurilor pentru consolidarea democraţiei şi statului de drept în România:

  • Organizarea unui referendum pentru continuarea luptei anti-corupţie: „referendum pentru toţi să ştim dacă suntem hoţi”.
  • Efectuarea eventualelor modificări asupra Codurilor Penale numai de către Parlamentul României şi numai în urma unui consens între forţele politice, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi reprezentanţi ai societăţii civile.
  • Eliminarea posibilităţii Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă, respectând astfel principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.
  • Verificarea şi confiscarea extinsă a averilor ilicite.
  • Dublarea termenelor pedepselor cu închisoarea pentru fapte de corupţie, conflict de interese şi abuz în serviciu.
  • Sesizarea Curţii Constituţionale a României şi la iniţiativa directă a cetăţenilor.
  • Depolitizarea tuturor funcţiilor publice şi a întregului aparat administrativ, cu excepţia membrilor Guvernului.
  • Limitarea clară şi explicită a imunităţii parlamentare doar la declaraţii politice.
  • Eliminarea votului secret în Parlamentul României, cu excepţia situaţiilor care implică chestiuni de siguranţă naţională.
  • Limitarea numărului de mandate la maxim două pentru orice funcţie aleasă.

Având în vedere că marea parte a acestor măsuri necesită modificarea Constituţiei României,

solicităm Preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului României iniţierea 

 a demersurilor pentru dezbaterea şi stabilirea prin consens a unui nou proiect pentru revizuirea Constituţiei

, cu participarea partidelor politice, a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului privat.

Facem un apel către întreaga presă, către societatea civilă, către clasa politică şi mai ales către toţi cetăţenii României să dezbată, să amendeze, să semneze şi să susţină această moţiune pe Facebook, la televizor, în stradă şi prin orice alt mijloc civic. Doar un astfel de dialog bazat pe idei, principii şi valori poate restabili încrederea în noi înşine, în cei din jurul nostru şi în România. Doar această soluţie va duce la rezultate durabile pentru democraţia românească. Doar împreună putem fi un popor puternic. 

Moţiunea pentru România poate fi semnată aici: petitieonline.com/motiune-romania

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite