Ce se întâmplă cu campionii care au deschis ţeava cu medalii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performanţe la fel de valoroase ca ale sportivilor, dar care spre deosebire, pot fi valorificate în timp şi duse la alt nivel de tinerii superinteligenţi ai României, care nebăgaţi în seamă, nerespectaţi, ignoraţi şi batjocoriţi de statul român vor lua calea Occidentului, unde vor găsi condiţii, ajutor şi respect pentru munca lor şi pentru a-şi pune valoarea în evidenţă.

Printre atâtea avalanşe de ştiri, break news-uri despre creşterea continuă a preţurilor, economie, criza gazelor şi a energiei, seceta istorică, războiul din proximitatea României, declaraţiile şi asigurările de bine ale clasei politice la putere şi ale guvernanţilor, avem parte de câteva săptămâni încoace şi de veşti bune, reconfortante, dătătoare de speranţă, care ne mai răcoresc sufletul şi mintea că nu totul este pierdut!

Veşti adevărate! Că mai există încă speranţă, indiferent de condiţiile vitrege avute, unele dintre ele cauzate de prostia şi incompetenţa perpetuate peste ani.

Veşti bune care pe unii dintre noi îi face brusc să se simtă mândri că sunt români, oriunde s-ar afla pe mapamond.

Da, chiar la mâna de sportivi români, tineri performeri, campioni europeni şi mondiali, care împreună cu familiile care au făcut sacrificii pentru ei, cu echipele de tehnicieni şi antrenori din jurul lor, cu dascălii care au ştiut să-i îndrume şi, nu în ultimul rând, cu multă, multă, multă muncă şi eforturi personale, cu talent şi ambiţie au făcut din nou, după ani de secetă, ca tricolorul României să fie înălţat pe cel mai înalt catarg al lumii, în acordurile imnului naţional.

Tinerii campioni români, începând de la juniori şi până la seniori, au dat drumul la ţeava cu medalii de aur, argint şi bronz.

Gimnastica (junioarele), înotul, canotajul, tenisul şi atletismul sunt printre cele mai strălucitoare sporturi în care performează noi generaţii de sportivi români, ajunşi în vârfurile performanţelor mondiale, împreună cu echipele lor necunoscute de multe ori, prin forţe proprii, fără ajutorul statului român sau cu un ajutor insignifiant din partea acestuia. Ceea ce le face şi mai valoroase medaliile, apreciate şi respectate sacrificiile şi munca tinerilor performeri.

În faţa avalanşei de medalii, ca de obicei, statul român prin guvernanţii săi şi politicienii vremelnici au început să aplaude, să se extazieze conjunctural prin asocierea imaginii cu tinerii campioni, să-i felicite pe unii şi să-i cheme la palat pentru strângeri de mâini şi poze.  Şi în unele cazuri să anunţe premieri din bugetul de stat. Şi să dea asigurări, astea nu costă nimic, că vor face şi vor drege pentru dezvoltarea sportului românesc!

În alte cazuri, politicienii de conjunctură la putere, miniştrii de resort nici măcar nu s-au sinchisit să-i bage în seamă pe marii campioni care fac cea mai bună imagine a României în lume, cum a fost cazul canotorilor care au venit cu bărcile pline de medalii de aur, argint şi bronz de la competiţiile din Germania! Performanţele rămân, în timp ce puterea politicienilor e trecătoare ca fumul.

În ultimii ani, printre puţinii tineri care au făcut să se vorbească la superlativ în lume despre România au mai fost şi olimpicii care au urcat la vârful clasamentului mondial în competiţiile internaţionale, în cele mai dificile domenii-matematică, informatică, robotică şi altele.

Performanţe făcute tot prin talentul, munca şi sacrificiul lor, al părinţilor şi îndrumătorilor fără ajutorul statului român şi aproape nebăgate în seamă de statul român şi de marele public.

Performanţe la fel de valoroase ca ale sportivilor, dar care spre deosebire, pot fi valorificate în timp şi duse la alt nivel de tinerii superinteligenţi ai României, care nebăgaţi în seamă, nerespectaţi, ignoraţi şi batjocoriţi de statul român vor lua calea Occidentului, unde vor găsi condiţii, ajutor şi respect pentru munca lor şi pentru a-şi pune valoarea în evidenţă.

Închei acest articol în timp ce îl aud la televizor pe actualul ministru de finanţe, pesedistul Câciu, citind papagaliceşte de pe foi despre alocările la rectificarea bugetară actuală, şi parcă am auzit şi despre ceva alocări verbale de sume pentru sport.

De astfel de alocări, asigurări şi trombone, despre sprijinirea şi dezvoltarea sportului, ca şi alte domenii importante, am tot auzit an de an, degeaba, de la politicienii vremelnici perindaţi pe la putere.

Important este că tinerii români, copiii talentaţi, care au fost sprijiniţi de familii şi îndrumaţi de oameni competenţi pe domeniul lor de activitate, care muncesc din greu şi fac sacrificii, demonstrează tot mai mult şi sunt un exemplu de urmat că se poate face performanţă, greu dar se poate, şi fără ajutorul statului român.

Ţeava cu performanţe şi medalii, nu doar în domeniul sportului, a început să curgă mai mult ca oricând, în ultimii 32 de ani.

Din acest punct de vedere, România are viitor cu condiţia ca noi toţi, inclusiv statul român, să ştim să-i respectăm, apreciem, sprijinim şi valorificăm. Doar astfel pot alege să rămână în ţară.

În caz contrar, cu ignoranţă, cu batjocură, cu asigurări mincinoase şi cu aplauze false îi alungăm printre străinii care ştiu să le aprecieze valoarea mai bine decât ţara lor.

România are mare nevoie de tineri educaţi, de performeri, de campioni, de modele în toate domeniile de activitate!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite