Ce a livrat MTS de Ziua Tineretului: abuz în serviciu şi promisiuni neonorate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andra Mihaela Costache (secretar de stat) şi ministrul Ionuţ Stroe
Andra Mihaela Costache (secretar de stat) şi ministrul Ionuţ Stroe

Dacă aruncăm o privire peste activitatea Ministerului Tineretului şi Sportului din ultima perioadă, peste anunţurile, declaraţiile şi postările oficialilor acestui minister, veţi observa că nu îşi merită titlul. Este prea mult al sportului şi prea puţin al tineretului, chiar dacă tinerii încă o taie din ţară de mănâncă pământul şi ar avea nevoie de o mare atenţie prinpolitici publice dedicate în toate domeniile.

MTS ar putea să acţioneze ca un integrator al acestor măsuri, dar nu o face.

Azi este 2 Mai, Ziua naţională a tineretului, şi nu am de gând doar să le urez la mulţi ani colegilor mei de generaţie, cum mulţi reprezentanţi guvernamentali sau de ONG-uri fac în aceste ore, ci să pun degetul pe rană. Iar una dintre cele mai mari probleme din domeniul acesta (încă obscur) al politicilor de tineret se referă la fostul patrimoniu al UTC, adică averea tinerilor încă de pe vremea regimului comunist: clădiri, terenuri, diverse alte edificii, care nu au ajuns la tineri, ci la nişte seniori care fie le-au lăsat să putrezească, fie le-au folosit în interes personal prin diverse scheme devalizatoare, ajunse acum pe masa procurorilor DIICOT şi DNA. Pentru că, în fond, când ne referim la fundaţiile pentru tineret vorbim, din păcate, şi despre grupuri infracţionale organizate şi acte de corupţie cercetate, aşa cum consemnează procurorii.

La ora aceasta, dacă ne luăm după declaraţiile ministrului Ionuţ Stroe de la toate cele 3 audieri parlamentare, trebuia să avem pe masă două documente foarte clare, pentru care tocmai el şi-a dat termen că le va produce în 6 luni pentru clarificarea şi rezolvarea situaţiei patrimoniului UTC din gestionarea fundaţiilor de tineret:

  • 1. raportul cu privire la situţia patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist ce a ajuns în administrarea fundaţiilor de tineret;
  • 2. normele, adică regulamentul de aplicare a Legii nr. 146/2002 privind regimul juridic al fundaţiilor judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti.  

Dacă raportul ar fi în continuare în lucru (cel puţin aşa înţeleg de la sursele mele din cadrul MTS), cu regulamentul de aplicare a legii privind fundaţiile de tineret, care nu este aprobat de 18 ani de zile, situaţia este mult mai complicată decât ar fi trebuit să fie. Aici nu trebuia ca nimeni să ajungă la discuţii de oportunitate, cum fac zilele acestea funcţionari şi demnitari din MTS care efectiv se joacă cu focul.

Dacă îţi place statul de drept, te uiţi în lege şi îţi îndeplineşti obligaţia de acolo, aceea fiind să aprobi regulamentul.

Nu o dai cotită, nu faci blat cu fundaţiile pentru că şi-au băgat mai mulţi coada, nu mimezi transparenţa decizională pe care nu ai dat doi bani până acum şi pe care acum, peste noapte, o extinzi la 3-4 luni pe motiv de stare de urgenţă.

Aşadar, nu avem nici raport, nici regulament, ceea ce pune clar sub semnul întrebării intenţiile reale ale MTS în mandatul Stroe: vrea să facă sau nu curăţenie pe acest subiect, intrând în istorie? Sau vrea să intre şi el în galeria miniştrilor care au apărat matrapazlâcurile tinerilor de 50-60 de ani de la fundaţiile de tineret şi, totodată, sub lupa procurorilor pentru abuz în serviciu?

Dacă e prima variantă, regulamentul scos în dezbatere publică la începutul lunii martie trebuie să intre săptămâna viitoare în etapa de avizare şi să fie promovat cât mai curând spre aprobare în şedinţă de Guvern. Iar Andra-Mihaela Costache să fie scoasă de urgenţă de la cârma gestionării acestui subiect având în vedere ultima ei ispravă: pe 30 aprilie 2020, în ultima zi de dezbatere publică a regulamentului care deja stătuse 50 de zile în dezbatere publică, a prelungit-o încă 60 de zile. Motivul, vezi-Doamne, este că cineva (o fundaţie, desigur) a cerut o dezbatere publică faţă în faţă, de parcă aceasta nu putea fi făcută online, amânarea venind de la personaje care tot în aceste zile ne recită povestea digitalizării administraţiei.

Aceeaşi Andra-Mihaela Costache prelungise iniţial dezbaterea publică de la 15 zile (finalul lunii martie) până pe 30 aprilie pentru exact aceleaşi motive, deci deja avem un modus operandi, acela fiind de amânare la infinit a luării deciziei. Dacă în martie era subsecretar de stat în coordonarea lui Daniel Catană, de data aceasta a făcut-o din postura de secretar de stat. Motivele reale care cred eu că au stat la baza acestei amânări le vom dezbate cu altă ocazie.

andra costache ionut stroe

Andra Costache a fost numită la conducerea MTS strict politic, fiind preşedinte al organizaţiei de studenţi a filialei PNL Galaţi şi, până nu demult, consilieră la cabinetul senatorului George Stângă. Este licenţiată în istorie şi urmează o facultate de comunicare şi relaţii publice, ambele la Universitatea „Danubius” din Galaţi. Are ceva trecut în zona de tineret şi, studiind CV-ul, te-ai aştepta de la o persoană cu atâtea certificări, conferinţe, distincţii şi proiecte să respecte legea, să îşi asume o decizie şi să ducă lucrurile mai departe.

Dacă pentru oficialii din Ministerul Tineretului şi Sportului nu contează dezvăluirile din cadrul campaniei „pe urmele averii tinerilor”, poziţiile clare emise de două federaţii naţionale (Forumul Tinerilor şi UNSR) şi alte câteva locale, interpelările parlamentarilorîncrengăturile cu miros de GIO de la FTMBdosarele deschise la DIICOT şi DNAcăpuşarea în familie a patrimoniului UTC, condamnaţii care fac legea la FNT, legile cu dedicaţie şi neconstituţionaleintenţiile autorităţilor locale de a face ceva cu acest patrimoniu părăsit şi, până la urmă, soarta patrimoniului de tineret din judeţele din care ei provin, înseamnă că nu merită să reprezinte tinerii.

Ar fi foarte păcat ca Ionuţ Stroe să nu ducă la capăt ceea ce a început, şi anume să rupă pisica de la fundaţiile pentru tineret. Şi pentru el, dar mai ales pentru tinerii care nu beneficiază de acest patrimoniu în toate colţurile ţării.

Nu aş vrea să ajung la concluzia -chiar dacă nu sunt departe de această impresie- că, neaprobând regulamentul şi neaplicând legea, actualii oficiali ai MTS comit abuz în serviciu având în vedere prejudiciile de zeci de milioane de lei din toată ţara. Totuşi, momentan această impresie au livrat-o şi nu e un cadou prea plăcut de Ziua Tineretului în 2020.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite