Ce se mai întâmplă bun, frumos şi pe bani mulţi în Televiziunea publică?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu data de 1 octombrie, postul naţional de televiziune a lansat grila de toamnă. Cu două-trei noi emisiuni de divertisment, despre a căror valoare şi impact nu mi-am putut face încă o idee, cu o oarecare schimbare de filosofie în privinţa canalului TVR 1, care nu mai e tocmai unul de informaţii, dar nici generalist nu e, adică nu e în car, nici în căruţă şi, îndeosebi, cu un nou prilej de angajări cu nemiluita.

S-au inventat emisiuni cu dedicaţie, date pe ochi frumoşi şi contra unor onorarii consistente, evident nu în urma unor concursuri de proiecte, ci drept consecinţa telefoanelor de la cine trebuie, fie lui Fuego, fie Andreei Bănică, fie Laviniei Şandru. Aceasta din urmă bună prietenă a d-nei Gabrielei Firea, căreia preşedintele-director general al TVR, doamna Doina Gradea, om de mare caracter şi cu un limbaj de un rafinament şi eleganţă ce pune în dificultate până şi pe cel mai eminent absolvent de Harvard, nu îi poate refuza nimic. Aşa ca în Lanţul slăbiciunilor al lui Ion Luca Caragiale. Chiar dacă asta înseamnă că d-na Gradea trebuie să joace la două capete. Să facă faţă unei dileme de esenţă corneliană între iubirea pentru o foarte bună amică şi datoria faţă de marele bărbat care i-a găsit un nou rost şi drum în viaţă. Mai concret, pdg-ul TVR trebuie să îndeplinească atât ordinele celui care a pus-o în pâine, preşedintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, cât şi şi dorinţele disidentei de la Primăria Capitalei.

De câteva zile d-na Gradea se zbate între Ionuţ Cristache şi Lavinia Şandru. Ce altă bună dovadă de echidistanţă aţi fi dorit, stimaţi cititori, stimaţi telespectatori ai postului naţional de televiziune? E drept, din ce în ce mai puţini. Nu o spun eu, o spune ratingul mediu zilnic al TVR 1, adică 0, 7.

Cum spuneam, toamna a venit la TVR cu câteva noi emisiuni, dar şi cu angajări cu nemiluita. Nu doar în rândul celor pe care îi vedem pe sticlă. Doamna Gradea, căreia nu i-au fost deloc pe plac concluziile, cum nu se poate mai oneste, ale Comisiei de etică în privinţa scandalului care a opus-o pe ea şi pe celălalt geniu al televiziunii de pe întreg Mapamondul, un ins pe nume Eduard Dârvariu, lui Dragoş Pătraru, s-a gândit să îi ajute pe componenţii ei, angajând un ombudsman. Nu, nici el prin concurs, ci prin selecţie directă. Operată, aţi ghicit!, tot de aceeaşi doamnă Doina Gradea, cu flerul ei de specialistă nu doar în televiziune, ci şi în resursa umană. Şi uite aşa a ajuns să bântuie prin TVR un fost ofiţer SRI care este mai curând încă un consilier personal al preşedintelui-director general, plătit în consecinţă. Din câte se spune cu 9000 de lei pe lună, adică cu cel puţin 500 de lei mai mult decât primeşte cea mai titrată vedetă a Televiziunii Naţionale. Una din ograda proprie, nu adusă pe contract de colaborare, secret, ale cărui cuantum şi clauze nu le cunoaşte, teoretic, nimeni, nimeni în afara omniscientei d-nă Gradea. Nici măcar un singur membru de rând al Consiliului de Administraţie, nimeni din Comitetul Director. Care se schimbă din trei în trei luni, nu de alta, dar constanţa strică la servilismul ce trebuie să îi fie arătat ilustrei doamne pdg. Contract despre care se spune că i-ar fi îngăduit titularului său să încaseze luna trecută nici mai mult, nici mai puţin decât 10.000 de euro brut.

Sigur, ne putem întreba în care altă instituţie publică, devenită prin voinţa d-lui Liviu Nicolae Dragnea bugetară, s-a mai auzit despre astfel de salarii şi despre asemenea clauze? Despre dreptul cuiva adunat de pe stradă din condiţia de concediat de la Antenele voiculesciene şi căruia, spre a avea bani de sărmăluţe, predecesoarea d-nei Gradea, d-na Irina Radu, i-a făcut, la ordin, cadou principalul talk show al Televiziunii publice, de a refuza desecretizarea contractului prelungit, tot la ordin, de fosta subordonată a lui Adrian Sârbu? Dacă personajul care ocupa acelaşi tronson orar în vremea directoratului lui Stelian Tănase primea 2500 de euro lunar, cel de acum încasează aceeaşi sumă însă înmulţită cu patru. Bun, nu sunt 10.000, dar de ce această secretomanie? Doar fiindcă. doamna Gradea apreciază muncă, îndeosebi cea în folosul puterii politice care a promovat-o? Respectivul pdg aruncă nu, nu pe fereastră, ci în buzunarele cui trebuie banii Societăţii Române de Televiziune. Nimeni nu îi cere nici un fel de socoteală. Consiliul de Administraţie, submediocru şi profund tincturat politic, nu mai are nici o funcţie, majoritatea membrilor lui ascultă de ordinele PSD, vor să încaseze cât mai mult timp cu putinţă indemnizaţiile de şedinţă. Comitetul Director este alcătuit eminamente din interimari pe care îi numeşte, după bunul lui plac, atotputernicul pix al d-nei Gradea. Comisiile parlamentare de specialitate, dl. Gigel Ştirbu în persoană, au renunţat demult să se mai ocupe de ceea ce se întâmplă în Calea Dorobanţi nr. 191. Iar TVR se îndreaptă tot mai sigur către exitus. Până atunci, clientela politică şi favoriţii diverselor aripi in PSD au parte de contracte fabuloase.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite